Kultur

Påvirker gjennom graffiti

Alisa Soghion grafiterer
VEILEDNING: Alisa Soghion (13) bruker mobilen ofte for å få inspirasjon til forskjellige stiler når hun grafiterer. FOTO: SIRILL HEIMDAL

DALE: På Dale barne- og ungdomsskole blir de flinkeste elevene plukket ut til å delta i et kunstprosjekt.

Rosa Elizabeth Vaksdal (15) ble plukket ut av prosjektleder Jostein Vasstveit for å være med på prosjektet.

– Jeg har alltid blitt fortalt at jeg er flink til å tegne, men jeg tenkte aldri over å starte med graffiti, sier hun.

Vaksdal forteller at det er fint med andre muligheter i undervisningen istedenfor den tradisjonelle skoletimen.

– De andre i klassen misunner meg fordi jeg får gå ut av skolen, og ikke ha så mye teori som de gjerne må ha. Heldigvis skjønner de hvorfor de ikke får være med. Det er veldig tidskrevende, sier hun.

Rosa Elizabeth Vaksdal

TIDSKREVENDE: Rosa Elizabeth Vaksdal (15) bruker flere timer i uken på prosjektet, men forteller at det er mer som en hobby og at det er godt samhold i gruppen.
FOTO: SIRILL HEIMDAL

Et pilotprosjekt

Prosjektet startet opp  vinteren 2012 av Morten Skage, Charles Lunde og Jostein Vasstveit. Vaksdal kommune er en av tre kommuner som ble plukket ut til å drive et pilotprosjekt innen kulturskoleprosjekt.

– Visjonen til ‹‹Dalekunst›› er å ta ungdomskulturen på alvor. Det er flest elever på 10.trinn som deltar, men det er andre ungdommer involvert også, forteller prosjektansvarlig.

Oppussingsprosjekt

– Det var utfordrende å komme i gang på grunn av mangel på lokaler og penger. Dette løste seg fint med at kultursjefen hadde prosjektmidler fra staten, men ikke noe prosjekt. Dermed var vi i gang, sier Vasstveit.

Arild Stamnes i Dale fabrikker løste problemet om lokalet.

– Han gav oss en hel toppetasje i en av de nedslitte fabrikkene. Den så helt herpet ut i starten, så vi måtte jobbe på spreng for å lokalet på plass til første utstilling, forteller Vasstveit.

Den siste innspurten

Før første utstilling i 2012 jobbet alle hardt for å få lokalet klart. Både foreldre og elektrikere stilte opp for å få ting i havn.

– Det var to harde uker. Ungdommene jobbet gjerne 14 timer, og bodde mer eller mindre i lokalet. Alt ble ferdig til slutt, og alle var imponert over resultatet, sier Vasstveit.

I dag brukes den strømløse toppetasjen som øvingslokalet.

En stor kostnad

Jostein Vasstveit forteller at elevene som får være med på prosjektet må være villig til å bruke mye tid på prosjektet, og at det ikke er et tilbud som alle kan få.

– Det er en stor kostnad. Vi bruker rundt 6000 kroner per person med maling og opplæring over tid. Elevene blir plukket ut på bakgrunn av egenskapene sine. De må ha god utholdenhet og være flinke til å tegne, forteller han.

Avanserte teknikker

Alisa Soghion (13) går i 8.klasse og har vært på prosjektet i rundt tre måneder.

– Jeg har aldri holdt på med graffiti før jeg ble med på dette prosjektet. Det var litt vanskelig å få inn teknikken med å holde riktig avstand og ha høyt tempo. Men jeg synes det er veldig gøy, sier hun.

Det første prosjektet

Natt til lørdag starter gruppen med å grafitere ‹‹Den draumen›› av Olav Hauge på en av skolen sine vegger. For Soghion og Vaksdal er dette det første ordentlige prosjektet.

– Det blir litt skummelt. Tenk om jeg gjør noe feil eller noen synes det er stygt, sier Vaksdal.

De har begge fått utdelt hvilke ord de skal skrive, og får stadig tilbakemelding fra Vasstveit om hvordan de kan gjøre det bedre.

– Det er fint å få tilbakemelding på hvordan det kan se enda bedre ut. I tillegg får vi litt tips på hvordan vi kan lage kule effekter, forteller Soghion.

Timer med øving

De unge jentene er glad for at de har brukt mye tid på å øve.

– Det er mye man må huske på. Er man for nærme flaten man grafiterer vil malingen renne nedover. I tillegg er det viktig at man beveger spraymalingen fort slik at det blir en jevn farge, sier Vaksdal.

Stor forespørsel

‹‹Dalekunst›› har så langt vært en suksess. Nylig fikk ungdommene tildelt Trafikksikkerhetsprisen for Hordaland 2016.

– Vi lagde kortfilmer og grafiterte rundt i byen. Vi ville skape noe nytt og realistisk som ville treffe hos både de yngre og de eldre, forteller Vasstveit.

For elevene som deltar i prosjektet står oppgavene i kø.

– Vi har fått mye gode tilbakemeldinger og forespørsler om arbeid. Etter vinteren starter vi å dekorere for en blomsterbutikk. I tillegg til det har vi fått en forespørsel av Vaksdal kommune om å viderebringe trafikktemaet der. Planen er da å ta utgangspunkt i hvordan vi løste oppgaven første gang, og så jobbe videre med forespørsler her i Dale, avslutter han.

 

 

 

Mest lest

To Top