Nyheter

Eksamensperioden har gitt helseplager

Ingeniørstudent Tone Øverby har pådratt seg hode-, nakke- og skulderplager som følge av tøffe eksamensperioder.

Trondheim: Og i følge naprapaten kan det ende med kroniske plager, dersom man ikke søker hjelp i tide.

Uutholdelige smerter

De fleste vet at eksamensperiodene er krevende for studenter som sitter store deler av døgnet med nesen ned i pensumbøker. Tone Øverby studerer til ingeniør ved NTNU, og har under intensive perioder på lesesalen utviklet plager i hode, nakke og skuldre.

– Smertene oppleves i perioder som uutholdelige, men når gode karakterer står på spill, har jeg ikke annet valg enn å fullføre.

Naprapat Anne Ingeborg Skøre Hedman sier at stress kombinert med dårlig ergonomi, er viktige årsaker til spenthet og muskelknuter, som igjen fører til hode-, nakke- og skuldersmerter.

Naprapat Anne Ingeborg Skøre Hedman behandler mange studenter som har pådratt seg helseplager som følge av stressende eksamensperioder.

Naprapat Anne Ingeborg Skøre Hedman behandler mange studenter som har pådratt seg helseplager som følge av stressende eksamensperioder.

– Fravær av struktur i hverdagen kan være en av årsakene til at studenter i eksamensperioden rammes spesielt. Trening blir ofte nedprioritert og mange har ikke tillagt seg gode ergonomiske holdninger som er avgjørende i en stillesittende periode.

Solveig (26) om eksamenspresset: -Det kjentes ut som om øynene skulle poppe ut.

Ønske om forebyggende tilbud

Skøre Hedman etterlyser et forebyggende tilbud, hvor studenter kan komme å få behandling før smertene eskalerer.

– For mange studenter handler det ofte om økonomi, og ikke alle kan ta seg råd til å oppsøke hjelp. Vi ser at mange kommer i siste liten.

Øverby er enig i at økonomi er svært avgjørende for om man søker hjelp eller ikke. Selv kom Øverby til et punkt hvor hun var avhengig av behandling for å kunne fungere.

– Tidligere har muskelspenningene sluppet taket mellom eksamensperiodene, men etter vårens mange timer på lesesalen skjedde ikke dette. Jeg så meg nødt til å oppsøke naprapat.

Øverby forteller videre at det er flere i hennes studentmiljø som sliter med de samme plagene, og at flere går til behandling.

– Det sier noe om problemets størrelse, når studenter med lite å rutte med velger å betale såpass mye for å holde ut eksamensperioden.

Tips og triks til eksamenstiden.

God ergonomi på dagsordenen i barneskolen

Det er lite fokus på riktige holdninger og god ergonomi, sier naprapat Skøre Hedman. Hun mener at fokus og bevisstgjøring allerede i barneskolealder kunne gitt helsemessig gevinst på sikt.

– Forebyggende tiltak er avgjørende, og gode holdninger er i denne sammenhengen ofte nøkkelen til en smertefri hverdag.

Naprapati som behandlingsform

Naprapati er en form for behandling som benytter ulike manuelle teknikker for å lege muskel- og leddplager. Når det gjelder spenthet og muskelknuter, er det nødvendig å benytte teknikker som setter i gang blodsirkulasjonen i musklene, sier Skøre Hedman.

– Mange pasienter er tilfreds med fysisk berøring som behandlingsform, og min erfaring er at de fleste oppnår helsefremmende effekt. Naprapater jobber ut i fra at hele kroppen henger sammen, og fokuserer aldri kun på et punkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Napeapat Skøre Hedman ved Naprapatklinikken i Trondheim ser en markant økning av hode-, nakke- og skulderplager blant studenter under- og etter eksamensperioden.

Napeapat Skøre Hedman ved Naprapatklinikken i Trondheim ser en markant økning av hode-, nakke- og skulderplager blant studenter under- og etter eksamensperioden. Her behandles lærerstudent Sofie Helgesen.

Naprapati har omdiskutert effekt

Øverby har gått til behandling jevnlig siden semesterstart i høst, og har-, tross omdiskutert effekt, oppnådd en merkbar forbedring i helsetilstanden.

– Jeg kan nå lese til eksamen uten og forstyrres av intense plager i hode, nakke og skuldre.

Videre forteller Øverby om bivirkninger som stølhet, hodepine og tretthet påfølgende dag etter behandling, men at effekten til sist er uunnværlig.

Eksamensperioden har gitt helseplager

Mest lest

To Top