Reportasje

Gammel trønderlån møter årets interiørtrender

Klæbu: Odelsjenta Bina Mari Lien Haugum (28) har sett seg lei på masseprodusert allemannseie, kalde toner og uinspirerende standardhjem.

Gårdsvegen fører forbi Klæbus kirke, langs kornåkrer og vinterfrosne beiteområder huset av hest. De siste hundre meterne er dekortert med et titalls herskapelige lysstolper. Høytidelige, gamle trær blafrer meg velkommen i det jeg svinger inn på tunet. Enorme arealer med plen og bebyggelse – alt velstelt og i skjønneste orden.

Reportasjen fortsetter under bilder.

Selv designet på tekoppen er gjennomtenkt.

Selv tekoppens design er gjennomtenkt.

Personlig stil
Bina Mari viser meg inn på stua, og bort til den blå fløyelssofaen. De lune inntrykkene toppes med en kopp energisk te fra Pukka. Jeg kjenner raskt på trivselen. Og trives, det gjør Bina Mari, ektemannen Arve (28) og datteren Mari (1), og:

– Jeg liker å tro at vi har en minimalistisk stil, men vet at jeg ikke helt får det til. Lunt, trygt og hjemmekoselig er kanskje karakteristiske stikkord som heller drar stilen mer mot bohemsk glam.

Reportasjen fortsetter under bildet.

Fløyel, blått og varme farger gjør hjemmet lunt.

Fløyel, blått og varme farger gjør hjemmet lunt.

”Gründeren i meg flørter med tanken på å gjøre alvor av gårdsbutikk-drømmen”.

Bina er stort sett tilhenger av kvalitet fremfor kvantitet, allikevel trenger ikke alt å koste så mye. Hun holder det enkelt, så det er lett å bytte ut:

– Jeg knytter meg til gjenstander, og kvitter meg aldri med noe. Da setter jeg det heller bort på mørkeloftet i en periode. Å prisgi inventarets historie har vært viktig under innredningen av huset.

De 150 år gamle takbjelkene er bevart.

De 150 år gamle takbjelkene er bevart.

Et radikalt trendskifte
I følge Vakre Hjem Norges interiørkonsulent Lene, er vi nå inn i et skifte hvor en tiårsperiode med hvitt og uttrykksløst basis stadig slipper taket:

– Vi skal på mange måter tilbake til 90-tallet, sier Lene, og fortsetter:

– Grønt og blått vil bli den nye basisen, kombinert med nyanser av brunt, gult og rødt. Den industrielle stilen viskes gradvis ut, under søket på det lune.

Reportasjen fortsetter under bildet.

Gulvteppet kjøpte Bina Mari på Lev Vakkert i Oppdal. Hun unngår helst de store kjedebutikkene.

Gulvteppet kjøpte Bina Mari på Lev Vakkert i Oppdal. Hun unngår helst de store kjedebutikkene.

Nordmenn henger etter
Selv om det nå er varme farger, mønstrete tapeter og ulike materialkombinasjoner som gjelder, tror Lene at den hvite basisen fremdeles kommer til å dominere hjemmene til mange nordmenn i tiden fremover. Bina Mari kan kjenne seg igjen i skepsisen:

– Bortsett fra den gyllne parketten, har jeg holdt veggene hvite. Jeg er ikke av den mest innovative typen når det kommer til interiør, og nøyer meg inntil videre med fargespill og materialkombinasjoner på inventaret.

Det kalde sølvet skal ut
I følge interiørkonsulent Lene, må også sølv og stål vike for de varme nyansene. Nå er det gull som overtar. Vi henter naturen inn i hjemmene våre, og spriter opp med tutch fra andre verdensdeler. Brente jordfarger, kork, Cognac, lune stoffer og harde kontraster, er bare noe av det vi vil se mye av.

Reportasjen fortsetter under bildet.

Farger og varme toner gjør det hjemmekoselig.

Farger, varme toner og en tutch av gull og messing gjør det hjemmekoselig.

Bina Mari er tilfreds med den varme atmosfæren messing og gull skaper i takt med de gyllne tonene fra parketten:

– Det er forsket på at man blir lunere til sinns rundt varme nyanser, sier odelsjenta, og fortsetter: Messing og gull er materialer som er med på å bygge opp under den hjemmekoselige tilværelsen jeg hele tiden forsøker å skape. Men selvfølgelig tar et trendskifte tid, det er ikke slik at jeg ønsker å avse alt av sølv.

Reportasjen fortsetter under bildet.

Messingkran og grønne planter. En hit i tiden fremover.

Messingkran og grønne planter. En hit i tiden fremover.

En gründer i magen

”Treseters utedo slår aldri feil under festlige arrangementer på smia”.

Annet enn hester på beite, og ei smie som leies ut til diverse arrangementer, er det ikke annen drift på gården. Men Bina Mari og ektemannen Arve, går med en drøm om å skape noe ytterligere som bidrag til Klæbus næringsvirksomhet.

– Gründeren i meg flørter med tanken på å gjøre drømmen om gårdsbutikk til virkelighet, men enn så lenge får vi nøye oss med å leie ut smia, sier Bina Mari med glimt i øyet, og et smil om munnen.

Smia på Haugum Gård leies ut til festlige arrangementer.

Smia på Haugum Gård leies ut til festlige arrangementer. (Bildet er fra tidligere i høst).

 

Mest lest

To Top