Nyheter

Frustrerende år i vente for politistudenter

VENTER: Kjersti Troøyen venter på jobb i politiet FOTO: Privat

Trondheim: – Politistudenter må belage seg på opptil et år med lediggang.

–Det sliter på motivasjonen å jobbe med noe helt annet enn hva jeg er utdannet som, sier tidligere studenten Kjersti Troøien.

I den nye politireformen heter det at innen 2020 skal det være to politifolk per tusende innbygger i Norge. Likevel blir ikke nyutdannede politistudenter ansatt.

– Jeg er villig til å flytte hvor som helst i landet, men akkurat nå virker det håpløst for politistudenter, sier Troøien. Hun flyttet fra Soknedal i Trøndelag og nordover for å ta fatt på utdanningen sammen med flere politistudenter. Etter to år i Bodø og ett år med praksis i Sogndal, jobber hun nå som aktivitetsleder og beboerkontakt på et transittmottak i Haltdalen. En jobb hvor det ikke kreves noen politiutdanning.

– I likhet med andre høgskoleutdanninger er det ingen jobbgaranti etter endt studie. Nyutdannede politistudenter må konkurrere om de ledige jobbene sammen med dem som ikke har fått jobb tidligere, men vi skulle ønske at så mange som mulig fikk jobb raskest mulig etter de er ferdige som politistudenter, sier Karin Aslaksen som jobber som HR-direktør i Politidirektoratet.

«Jeg har søkt på 40 stillinger, men har fortsatt ikke vært innkalt til noe jobbintervju, dette begynner å tære på motivasjonen.»

Ikke vært på ett intervju

– Jeg har søkt på 40 stillinger, men har fortsatt ikke vært innkalt til noe jobbintervju, dette begynner å tære på motivasjonen. Men jeg forholder meg positiv siden det er dette jeg vil, sier Troøien. Hun tror at grunnen til at hun ikke får jobb er at det er veldig mange søkere og flere med høyere ansiennitet.

I tillegg til å ha den faste stillingen i Haltdalen, skaffer Troøyen seg erfaring ved å jobbe som vikar på et botiltak for prøveløslatte i Midtre Gauldal. Politiet ansetter uavhengig av hvilket år de er ferdig som politistudenter, så erfaring er en viktig faktor for å få seg jobb.

Nyutdannede politistudenter kan ikke forvente fast stilling

– Når etaten har valgt å utdanne flere politifolk, så må det jo være jobber til oss, undrer den nyutdannede seg.

– Vi kan ikke gi noen jobbgaranti, sier Aslaksen fra Politidirektoratet.

– Tallene fra de siste kullene viser at de fleste, rundt 95 prosent av de nyutdannede, får jobb i løpet av første år. Det tar noe lengre tid å få fast jobb, grunnet økonomien i etaten, men i løpet av et par år har de fleste fast stilling i politiet, opplyser Aslaksen i Politidirektoratet som også mener at målet i reformen blir stående fast og antallet politi skal øke.

I år er det annerledes

I en artikkel på Politihøgskolen sine nettsider så avsløres det at knapt 40 prosent av de som fikk vitnemål i kullet til Troøien har fått jobb i politiet, dette er lavere enn det har vært på samme tid tidligere år.

– Det er selvsagt leit at så mange motiverte og nyutdannete politistudenter fra høgskolen går på vent for å få ansettelse i etaten. Disse trengs på jobb. Men samtidig er det ikke overraskende at vi fikk disse tallene akkurat nå, sier assisterende rektor Tor Tanke Holm ved Politihøgskolen og peker på de stramme rammene i distriktet.

– Jeg tror at det skal være mulig å få seg jobb i løpet av et år, sier Troøien

 

Mest lest

To Top