Nyheter

«Ingen får fortelle meg at jeg ikke er bra nok»

OSLO: Thuva Elise Kalsrud (29) kapret tittelen Miss Gay Norway på kvinnekvelden under Oslo Pride tidligere i sommer. Med kampsakene spiseforstyrrelse og selvskading mente juryen hun ville være en god representant for skeive jenter. – Jeg synes det er viktig å belyse dette problemet som mange sliter med også i det skeive miljøet, uttrykker Thuva.

  •  Tekst: ID 289222
  •  Foto: Blikk.no

Siden kåringen i slutten av juni har det gått i ett for Fredrikstad jenta. – Tiden etter Oslo Pride har vært veldig spennende. Jeg har truffet mange nye mennesker, vært i møter og blitt intervjuet. Selv vet ikke Thuva enda helt hva tittelen innebærer. – Siden jeg først har muligheten til å gjøre noe ut av dette, føler jeg veldig på å holde ballen rullende. Det er mange som meg der ute, som trenger å føle at de ikke er alene.

Thuva ble kontaktet i forkant av Oslo Pride. – Juryen manglet en kandidat og ville nominere meg på grunnlag av min figur i det skeive miljøet. Følte umiddelbart at jeg måtte dele min bakgrunn, da dette er saker som er en stor del av den jeg er i dag. Men jeg måtte gå noen runder med meg selv. Om dette var noe jeg ville dele med alle.

Den unge jenta er oppvokst i Fredrikstad, men har bodd i Oslo de siste 10 årene. Til vanlig går hun på BI og studerer til Eiendomsmegler. – Skole er veldig viktig for meg. Men det er mulig jeg må ta sjansen på permisjon dette året. Føler den ferske tittelen er litt større enn meg selv og hva jeg kan få lov til å formidle. Allerede har jeg inngått en avtale med Spiseforstyrrelsesforeningen om å være ambassadør for dem og holde foredrag rettet mot det skeive miljøet.

Thuvas kamp mot følelsene begynt i tidlig alder. Kontroll av matinntak og selvskading ble hennes måte å kontrollere vonde følelser på. – Jeg har alltid har et anstrengt forhold til mat. Når jeg i oppveksten følte meg annerledes, at jeg ikke passet inn, ble dette noe jeg kunne kontrollere. Den ydmyke jenta forteller videre om første gang hun søkte hjelp. – Da jeg var rundt 15 år ble jeg redd og kontaktet helsesøster på skolen. Da hadde jeg kastet opp så mye at det til slutt kom blod.

Videre forteller Thuva om ei vanskelig ungdomstid, med selvskading og matregime. – Jeg var et helvete for foreldrene mine. De måtte ransake rommet mitt hver dag for knivblad og på et punkt var de våkne på skift for å passe på meg om natta. Jeg er evig takknemlig for den familien jeg har. Hadde det ikke vært for de, og spesielt min mor, hadde jeg ikke levd i dag.

Men i en alder av 19 år, traff Thuva ei jente som snudde om på alt. – Jeg ble kjæreste med ei jente og for første gang falt liksom alle brikkene på plass. Hun fylte et tomrom og jeg følte meg som hjemme. Misbruken min ble lagt på hylla, da livet med henne var det som fylte dagene mine.

Etter 5 år tok forholdet deres slutt og Thuva forteller at hun fikk et kraftig tilbakefall. – Jeg gikk ned 17 kg på veldig kort tid. Jeg sørget og visste ingen andre måter å takle følelsene på. Da ble jeg innlagt og under denne innleggelsen foreslo en av psykologene at jeg burdet utredes for ADD; oppmerksomhetsforstyrrelse. Den da 24-årige jenta fikk påvist ADD og ble satt på medisiner ble ting så mye bedre. – Plutselig ble følelsene mine mer normaliserte og jeg var ikke så mye sint. Kjente meg heller ikke så rastløs og greide å slå meg til ro. Siden 2013 føler jeg livet mitt bare har gått oppover. Jeg er faktisk bra nok og ingen kan fortelle meg at jeg ikke kan noe, sier hun og smiler.

Thuva forteller videre om den daglige kampen mot tilbakefall. – Jeg må akseptere meg selv hver dag. Når jeg har de dårlige dagene og bare har lyst å banke opp meg selv. Da må jeg fortelle meg selv at det ikke er denne personen du er og skyve vekk de tankene. Videre er jeg flink til å booke avtaler med venner så jeg ikke sitter hjemme alene. Så det vil alltid være en del av meg og det er utfordrende, konkluderer Thuva avslutningsvis.

 

 

Mest lest

To Top