Arbeidernes-dag-på-Ila-aktivitetshus.
Nyheter

Arbeidernes dag på Ila aktivitetshus

TRONDHEIM: Over 200 gjester markerte arbeidernes dag på Ila aktivitetshus 1. mai. Årets yngste appellholder, Sandra Åberg Kristiansen, talte kritisk om regjeringen og den økende arbeidsledigheten i Norge.

  • Tekst og foto av Kaisa Ingesdotter

Det er 17 år siden bordene ble dekket til den første 1. mai-frokosten på Ila aktivitetshus. Siden den gang har markeringen vært preget av musikk, langbord med god mat, samhold, allsang og engasjerende appeller. Året markering var ikke et unntak med både ungdomspolitiker Sandra Åberg Kristiansen og tidligere LO-leder Yngve Hågensen på talerstolen.

 

Må ta grep

Byåsens AUF-leder, Sandra Åberg Kristiansen, fokuserte på den økende arbeidsledigheten i sin appell til stående applaus fra publikum.

-En av årets kampsaker er den økende arbeidsledigheten, som nå er på 135000. Vi kan ikke se på at arbeidsledigheten stiger uten å gjøre noe, sier en engasjert Kristiansen.

Hun mener regjeringen ikke gjør nok for at flere skal komme tilbake i arbeid. Sandra er selv læring som elektriker og understreket viktigheten av fokus på yrkesfaglige yrker.

-Det er en grunnleggende rettighet å ha et arbeid, men regjeringen ser den andre veien, forklarer AUF-lederen.

Hun synes det er en ære å få holde appell under frokosten på Ila Aktivitetshus, som hennes bestemor er med på å arrangere. Det er allikevel tilfeldig at hun ble valgt ut til å holde sin appell på Ila.

-Jeg var heldig som ble satt her for å holde appell. Det er en ære. 1. mai-markeringen på Ila aktivitetshus er en av de største i byen, sier Kristiansen.

 

Ikke bare politikk

Markeringen av arbeidernes dag på Ila aktivitetshus er ikke bare et politisk arrangement, men også en sosial sammenkomst. Ann Ingrid Fiskvik har vært på frokosten to til tre ganger tidligere, men hun gjør mer enn å spise under markeringen.

-Jeg spiller i Dype Spor som var et av musikkinnslagene under 1. mai-frokosten, sier Fiskvik.

Sammen med Nidaros Brassband var Dype Spor det musikalske nummeret. De fem medlemmene spiller variert musikk, men under markeringen spilte de norske viser til publikums begeistring.

-Det er hyggelig å være i Ila på 1. mai. Vi får servert god mat og det er veldig mange trivelige folk her i alle aldre, sier Fiskvik.

Musikanten er takknemlig for at Ila velforening har arrangert 1.mai-frokosten og for at Dype Spor har fått mulighet til å spille for deltagerne.

-Vi er heldige som har Ildsjeler som arrangerer dette oss alle, avslutter Fiskvik.

 

Får hjelp av LO

Gerd Åberg er ildsjelen som for 17 år siden arrangerte den første 1. mai-frokosten i Ila. Det startet med en 40-årsfeiring hvor det var mye mat igjen, og Gerd Åberg foreslo å lage en 1. mai-frokost med restene. Hun forklarer at de får hjelp til utvalg av appellholdere fra LO.

-Vi har et godt forhold til LO-kontoret i Trondheim. Vi er respektert for det vi steller i stand, sier leder for fest- og arrangementskomitéen til Ila velforening.

Årets appeller ble holdt av tidligere LO-leder Yngve Hågensen og Åbergs eget barnebarn, nemlig Byåsens AUF-leder Sandra Åberg Kristiansen.

-Tidligere har blant annet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Gerd Kristiansen og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik holdt appell på aktivitetshuset, sier Åberg stolt.

 

Drives av frivillighet

Arrangementet er i regi av Ila Velforening, men Åberg beskriver en frokost som drives av ildsjelers engasjement.

-Det er gamle mennesker fra Ila som er med på å rydde opp etter frokosten, forklarer Åberg.

De er også med å stelle i stad til frokosten, og arrangementet hadde ikke vært så bra uten deres velvilje og frivillighet. Det er også noen anders velvilje Gerd er spesielt takknemlig for.

-Hvert år blir vi sponset av en nærbutikk med mat og blomster til en verdi av mange tusen kroner, avslutter Åberg.

Arbeidernes dag på Ila aktivitetshus

Mest lest

To Top