Sport

Boksere i verdensklasse på Dælenenga

OSLO: Gjemt bak busker, kratt og en fotballbane kan en skimte «Sportsklubben av 1909». En av Norges eldste bokseklubber.

  • Tekst og foto: 289225

– Det beste er å trene på en fridag!

Roper Morten Johansen, trener for bokserne i sportsklubben 1909, ut til de fremmøtte til dagens trening. Det er kristi himmelfart, men det stopper ikke elitegruppa som skal bli best i verden i boksing.

Dagens økt settes i gang med tyve minutter hoppetau. For noen høres det ut som en alminnelig treningsøkt, men for disse bokserne er det bare oppvarming. Den to timer lange økten inneholder koordinasjons-, hurtighets, og styrketrening og avsluttes med sparring. Svetten spruter fra pannene til de unge bokserne og tunge utpust runger utover salen. Trener Johansen er ikke i tvil om at hard trening er veien å gå.

Trening, trening og trening

– Det er gøy å pine seg selv. Her trener vi hver dag, uansett. Hvis du skal bli best så er det tre enkle steg du må følge: Trening, Trening og trening, forteller Johansen.

Sjefens klare tale er filosofien hans elever lever etter. Men iløpet av treninga var enkelte nødt til å kaste inn håndkle. Kunne det være at det var for hardt for enkelt? Johansen hadde et svar på det.

– Det er klart det er hardt. Det er ikke som å tape i fotballkamp – her får du bokstavelig talt juling hver eneste trening. Men vi pusher hverandre og vi blir kompetetive. Derfor kommer man tilbake neste dag. Da har du insentiv til å trene enda litt hardere. Ingen vil jo få juling, sier Johansen.

Vil bedømmes som boksere

Lukten av tigerbalsam og innestengt svette oser utover den lille treningshallen. Malingen er prellet av veggene og det er store sprekker i speilene langs den ene veggen. Heldigvis er det noe som heter at man ikke skal skue hunden på hårene og det gjelder i 1909 også.

– Vi lar konkurrentene våre bedømme oss på boksinga de får mot seg, ikke innpakningen  kommer i, sier Johansen.

For når det gjelder kvalitet, er det ikke noe å pirke på for den historiske bokseklubben, som har flere europamestertitler å vise til. Om dagen kan klubben skryte av en ung og lovende utøver som er blitt fersk landslagsutøver.

– I klubben har vi Surkho Shamilov som allerede er på landslaget i en alder av 19. Han er blitt nordisk mester i 81kg klassen og er et stort talent, forteller Johansen

Vil bli best

Surkho kommer fra Ullevål og har vokst opp med boksing da både hans far og eldre bror er aktive boksere. Han har drevet med boksing i 8 år og har et mål for øyet. Å bli best i verden.

Med en gjennomvåt t-skjorte tørker han svetten fra ansiktet og fjerner tannbeskyttelsen. Han trener knallhardt mot et av sesongens store mål, landskamp mot den store boksenasjonen Tyskland.

– På papiret er Tyskland bedre enn oss, men hvis alle gutta presterer så godt som de kan klare, har vi en god mulighet, sier Shamilov

Den unge bokseren med albanske aner, har hatt en gjennombruddssesong dette året etter han vant norgesmesterskapet og det nordiske mesterskapet for seniorer.

– Sportsklubben 1909 tok meg i mot med åpne armer og er blitt som det andre hjemmet for meg. Det er ikke lett å komme til et nytt land hvor du ikke kjenner noen, men her er mine beste venner og det betyr mye. Når du trives er det lettere å gjøre det bra, forteller Shamilov.

Boksing for alle

Sporstsklubben 1909 er ikke bare for eliteboksere. Klubben er åpen for alle som vil prøve seg, uansett alder og fasong. På tirsdager og torsdager arrangeres det nemlig mosjonistboksing og nybegynnerkurs. Styreleder Kjetil Hestdalen ønsker alle velkommen.

– Vi vil ha så mange medlemmer som mulig. Det er ikke mye plass her, men der det er hjerterom er det husrom, sier han.

Dersom du vil bli verdens beste bokser, eller holde deg i god form er dørene til Sportsklubben 1909 altså åpne for deg. Da er det bare å lete seg fram bak busker og kratt ved Dælenenga, for skal man tro slagordet deres rett så «Boksing – det er på Dælenenga du lærer det!»

Boksere i verdensklasse på Dælenenga

Mest lest

To Top