Nyheter

Grandiøs åpning av DNTs friluftshus

Åpningen av DNTs friluftshus

OSLO: Lørdag 21. mai kunne Den Norske Turistforening være stole eiere av et nytt friluftshus, ytterst på Sørenga.

  • Tekst og foto: 288546

Åpningen ble markert med barnekor, dansere, en DJ, artisten Busi Ncube og selvfølgelig, taler. Talene ble blant annet hold av leder i DNT Oslo, Henning Hoff Wikborg og Oslos ordfører, Marianne Borgen. Borgen mener Friluftshuset er en berikelse for byen og syntes det er viktig at vi tar i bruk det vi har av friluftsmuligheter, når vi er så heldige at vi har en såpass bynær natur. Hun legger også vekt på, og tror at DNTs verdier og tilbud vil fremme, trivsel, trygghet og helse.

Et friluftshus for alle aldersgrupper

— Dette er en stor dag for DNT i Oslo. Det nye friluftshuset er bygget for at vi skal ha enda flere tilbud å gi til folket, sier leder for DNTs kommunikasjonsavdeling, Kari Merete Horne
Horne forteller at turistforeningen ønsker å integrere alle aldersgrupper i turkulturen. Hun forteller også at hele hensikten med huset er å inspirere og motivere folk til å komme seg ut. Horne sier at DNT er til for å hjelpe deg å legge opp turer tilpasset til ditt ferdighetsnivå eller alder, uavhengig av erfaring og utstyr. Hun er samtidig opptatt av å vise folk hvor lite som skal til for å bryte ut av de vante vaner.
— Det blir et større og større skille mellom aktive og inaktive, nærmest et klasseskille. Det er derfor vi er her, forklarer Horne.

Tett samarbeid med Oslo kommune

Da det skulle bygges ut på Sørenga, ble det stilt krav fra Oslo kommune at det måtte bygges for allmenheten. DNT ble så kontaktet, og har samarbeidet med kommunen i to år for at det skulle utvikle seg til å bli en plass som skal bli brukt så hyppig som mulig.
— For oss var det svært viktig at det ble i bydel Gamle Oslo, sier Horne. Hun forklarer at, i tillegg til å dra oslofolk opp fra sofaen, er det også viktig å integrere nye landsmenn til den norske turkulturen.
— Ikke alle kulturer skjønner vitsen med å gå turer, vi har derfor startet et «ferskingkurs» for å lære våre nye landsmenn å gå på tur, og samtidig integrere og skape et samhold, forteller Horne.

Aktiviteter for enhver smak

Torhild Korsnes, ansatt i DNT forteller at Friluftshuset har et bredt spekter av tilbud og aktiviteter for alle. Friluftshuset kan by på:

  • Gratis utleie av klatrevegg/buldrevegg
  • Utleie og kurs i kajakk
  • Et forsamlingslokale for foredrag og seminar
  • Diverse arrangerte turer

I løpet av kort tid skal Frilufshuset også starte med yoga og en barselgruppe. Er man medlem av DNT kan man også benytte seg av hytter i Oslomarka, for 50 kr natten.

Glem Tinder, dra på sjekking i skogen eller fjellet

DNT har utviklet en lue som kan gjøre turen mer spennende, luen avslører nemlig din sivilstatus. Luen består er vendbar og består av to farger. Rød betyr opptatt, om du vender luen er den grønn, og signaliserer at du er singel.
— Jeg tror luene kan gjøre turen mer pirrende og interessant. Luen er for alle, men jeg tror mange unge ser på dette som en lokkende mulighet, sier Korsnes.

Ungdommen er vanskelig å engasjere

Hanne Marte Furset, fagsjef i DNT ung, som tar for seg unge mennesker i alder 13- 30 år. Furset forklarer at åpningen av et nytt friluftshus var en god mulighet for å danne en samlingsplass for ungdommen, i tillegg til at beliggenheten er et pluss og åpner for flere aktiviteter og muligheter.
— Ungdomsgruppen tar for seg et helt register av turinteresserte mennesker. Fra ungdommer i de verste tenårene, når man kanskje ikke syntes det er så kult å gå på tur, til de litt mer modne, som har gjenoppdaget gleden av å gå tur. Min oppgave er å finne aktiviteter som er egnet for alle, forklarer Furset. Fra 2. juni samles ungdomsgruppen fast, hver torsdag for sosialt hygge.
— Vi kommer til å drive med alt fra filmkvelder til sykling, sier Furset.
Furset syntes dette en vanskelig målgruppe å engasjere. Hun forklarer at noen liker piknik, mens andre liker litt mer utfordringer. DNT ung legger hovedvekten på at det skal være et sosialt og konkurransefritt miljø.
— Man trenger ikke være best i noe for å komme hit. Vi ønsker bare å trigge unge menneskers motivasjon til å være aktive ved å tilby spennende og varierte aktiviteter, som alle føler de kan mestre. Dette skal først og fremst være en trygg arena, sier Furset.

— Gå utenfor kjente stier

Horne syntes oslofolk er flinke til å benytte seg av Marka, men syntes det er dumt at mange velger å på grusvei, når det er så mange andre alternativer.
— Jeg oppfordrer til å gå utenfor kjente stier, det er en liten utfordring og man får opplevd noe nytt, sier Horne.

Mest lest

To Top