Nyheter

St. Elisabeth i ny drakt

St. Elisabeth - leiligheter

TRONDHEIM: Etter fire år og flere forskjellige eiere står nå 58 utleieleiligheter i Ila snart klar. 1. august skal det nye bygget være klart og kontraktsigneringen av leilighetene er i full gang. Navnet forblir St. Elisabeth.

  • Tekst og bilde: Helene Vego

Det er det tidligere sykehusbygget, St. Elisabeth Hospital som har gjennomgått en stor forvandlig og blitt til 58 moderne utleieleiligheter. Eiere av bygget er Ruta AS og det er Ruta Entreprenør som gjennomfører arbeidet.

De startet rivningen av bygget i fjor høst og det siste året har vært veldig travelt, forteller prosjektleder Jan Ove Furunes. Han sier videre at de ligger godt an etter planen og at de vil bli ferdig til tiden. Men Furunes forklarer at det har vært noen utfordringer på veien.

– Siden det er en verneverdig bygning så har det vært svært krevende, ja. Selve bygningen går tilbake til 1800-tallet, og startet som et katolsk kloster. Så vi måtte rehabilitere store deler av bygget.

I rute

Ansvarlig megler for prosjektet er eiendomsmegler Tom Skaustad fra Heimdal Eiendomsmegler. Han forteller at de har fått inn mange søknader og ser for seg at de vil bli ferdig til fristen og at folk vil flytte inn til fastsatt dato som er 1 august.

– Vi ligger veldig godt an. 30 av 58 kontrakter er signert, så vi er sånn cirka halvveis med å signere kontrakter. Det er bare studenter som flytter inn og vi leier ut alt fra to-roms til seks-roms.

Prosjektet er todelt og de to byggene vil ha lik fasade, men ulik stil innvendig. Tom forklarer at begge vil ha en moderne stil, men varier i størrelse og fasong. Nybygget vil ha en typisk nybygg stil, mens det gamle, rehabiliterte bygget kommer til å ha en mer rustikk følelse med høy takhøyde og god romfølelse.

Bygget vil også få fasiliteter som egen lesesal, og et stort aktivitetsrom som vil bli som et samlingspunkt. Det blir også eget vaskerom og parkering i kjelleren.

Har løsning på parkeringsproblemet

I Ila har det lenge vært et stort parkeringsproblem. Kombinasjonen av få private plasser og ikke noe sone-parkering, altså betalingsavgift, gjør at folk parkerer overalt. Dette har blitt et stort problem for beboerne i Ila. Mange sliter med å få parkert bilen sin da folk som bor i andre deler av byen velger å parkere bilen sin i Ila for så å gå eller sykle inn til sentrum. Tom ser problemet, men tror ikke det vil bli noe stort problem for beboerne på St. Elisabeth.

– Det vil bli 16 plasser i kjelleren som folk kan leie. For studenter blir det ikke noe stort problem tror jeg da ikke mange har bil, forteller Tom.

Gammelt bygg

I 1874 kjøpte Den katolske kirke opp eiendommen i Ila. Her oppførte de et kombinert bolig-, skole – og kirkebygg. Det første bygget på eiendommen ble kirken, som gikk under navnet Jesu Hjerte kirke. Like etterpå ble sykehuset opprettet og driften av sykehuset var av St. Elisabeth søstrene.

På starten av 1900-tallet gikk bygget igjennom en ombygning og kirken ble gjort om til kapell. Sykehuset fikk flere sengeplasser og ble driftet av en prest og elleve søstre.

Langsiktig plan

Tidligere har det vært hjerteklinikken ved St. Olavs som har holdt til i bygget. I 2010 ble den flyttet over til Øya, der den er i dag. Bygningen har stått til salgs siden 2008, og ble i 2012 kjøpt opp av Nidaros Bolig for 34 millioner. Allerede da var planen å gjøre om bygget til studenthybler.

De siste årene har deler av bygningen blitt brukt som hybelhus. Planen til Nidaros Bolig var på sikt å gjøre om bygningen til leiligheter, men fikk det aldri til. Ruta AS kjøpte dermed opp hele bygningen og tok over arbeidet. Nå, etter et hektisk år står bygget nesten klart.

Mest lest

To Top