Nyheter

Hygge ved Ilaparken

TRONDHEIM: I oktober 2014 var det slutt for Ila Brainnstasjon, men med nye eiere ble den igjen åpnet i januar 2015.

  • Tekst og Foto: Patrick Solbakken

Plassert rett ved Ilaparken ligger Ila Brainnstasjon en hyggelig bydels og kulturkafe hvor folk kan nyte både mat og drikke.

Åpnet igjen

«Jeg syntes det var synd at plassen bare skulle stå der ubrukt og tom, og jeg mente at folk som bor i området fortjente en plass hvor de kunne koble av litt.» sier Daniel Johansson, mannen som driver Ila Brainnstasjon. Det virker i hvert fall som om lokalbefolkningen i Ila synes det er flott at Johansson valgte å ta over driften av Brainnstasjonen og igjen gi folkene som bor her en lokal kafe. «Jeg synes det var trist at stedet ble stengt, og jeg er veldig glad for at Daniel tok en sjanse og åpnet stedet igjen» sier Alfred en av menneskene som sitter å koser seg med en kopp kaffe på uteservering området. Han legger også til at han synes det er viktig at disse små lokalbedriftene eksisterer fordi det er en viss sjarm med dem, og at det er lettere å få en forbindelse med disse stedene i forhold til de større kjedene.

Lokale varer

På nettsiden til kafeen står det at de bruker matvarer fra regionen rundt kafeen. Blant annet kjøtt fra Meråker, grønnsaker fra Frosta og is fra Rein Kloster. Også ølet som serveres på Brainnstasjonen er lokalt «Vi er så heldige at det ligger to mikrobryggerier i nærheten. Så man kan si at ølet er ganske lokalt ja» sier Johansson. Bryggeriene det er snakk om er Austmann og To Tårn. Begge ligger innenfor en fem kilometer radius i forhold til Ila Brainnstasjon, så ølet er som Johansson sier ganske lokalt. «Jeg synes det er viktig at vi støtter lokale bedrifter som bryggerier, for som en som driver en lokalbedrift selv så ser jeg jo hvor avhengige vi er av lokal støtte» forklarer Johansson.

En helg i måneden har de også et økologisk marked hvor et popup-landhandleri ved navn Andersen&Gundersen selger økologiske grønnsaker og egg, lokal brent kaffe, honning og yoghurt fra garasjen på Brainnstasjonen.

Kultur

I tillegg til god mat og drikke fra lokale leverandører kan man også oppleve ting som live musikk, stand up, quiz og språkkafe. «Vi har en liten scene inne hvor folk som liker å drive med musikk har muligheten til å spille for et publikum, vi har også stand up kveld en gang iblant hvor folk har muligheten til å prøve seg på det hvis de vil» sier Johansson. Det er også pubquiz som er åpen for alle en gang iblant hvor vinnerlaget får en premie. Noe som er ganske spennende er språkkafe som de har en gang i uka hvor mennesker som holder på å lære eller vil lære seg norsk kan komme og øve seg på språket og utveksle erfaringer med andre folk som lærer seg språket. «Språkkafe er ganske populært, jeg mener dette er et fantastisk tiltak for mennesker fra andre land som vil lære seg norsk. Det å kunne snakke med nordmenn, og med andre folk som også prøver og lære seg språket føler jeg kan hjelpe dem med og lære seg norsk fortere» forklarer Johansson. Men det er ikke bare gjennom de som står på scenen, quizen eller språkkafe man får kultur her. På veggene inne på Brainnstasjonen henger det bilder og kunst som er laget av lokale samarbeidspartnere. «Igjen er vi inne på dette med å støtte lokale bedrifter, de bildene og maleriene vi har hengende på veggen her er fra lokale bedrifter. Det at vi har dette hengende her kan kanskje bidra til at folk går og kjøper bilder eller malerier der, og sånn hjelper vi hverandre. Noe jeg mener er viktig for at lokale bedrifter som våre skal ha en sjanse til å overleve» sier Johansson.  

Beliggenhet

Ila Brainnstasjon ligger rett ved siden av Ilaparken som er en av Trondheims fineste parker. Hvis man sitter ute og tar seg en kaffe og litt mat kan man se utover parken. «Vi ligger jo ganske sentralt i Ila så vi har som regel en del folk innom her. Når været er fint kan folk sitte ute og se utover parken, det er litt trafikk her siden både buss og trikk kjører forbi her, men det er heldigvis ikke veldig forstyrrende» ifølge Johansson.

Bare å komme

«Så hvis du bor i Ila eller bare har lyst til å kose deg litt, eller om du er en musiker som ønsker og spille foran et publikum så er det bare å ta en tur til Ila Brainnstasjon» sier Johansson. Ila Brainnstasjon er åpent hver dag bortsett fra mandager, så hvis du vil støtte en lokalbedrift så er Ila Brainnstasjon en fin plass å dra.

Mest lest

To Top