Reportasje

Fra hipster til kommersielt

OSLO: Et av Oslos mest populære steder å bosette seg er Grünerløkka. Her yrer det av menneskeliv, kultur, kafeer og butikker man ikke finner andre steder. Folk flyttet hit for det hippe, men hver dag blir bydelen fornyet med store kjedebutikker og kaffeshopper.

  •  Tekst og foto: 288744

Det som gjorde Løkka til Løkka blir byttet ut av de som er større med mer makt, og mer penger. De gode, lokale kebabsjappene blir byttet ut med dyre restauranter og Espresso house på hvert hjørne. Leilighetsprisene har skutt i været og det er vanskeligere enn noensinne å finne et sted å bo i disse områdene. Dette faller ikke i smak hos de som valgte å bosette seg her på grunn av Grünerløkkas egne sjarm.

Prisrekord
Før i tiden var Grünerløkka regnet som et arbeiderstrøk og hvor middelklassen levde, den dag i dag er det blitt kjempe populært og på lik linje med Frogner i vest. Boligmarkedet er i full sving nå som folk skal inn på studier og nye skal flytte inn til Oslo. Visning etter visning, og leiligheter som går over takst hver eneste gang.

Guri Leinæs jobber i DNB Eiendom i Schleppegrellsgate på Grünerløkka, hun ser hver eneste dag hvor stor etterspørselen er og hvor mye folk er villig til å betale for en leilighet som kanskje ikke er verdt så mye. Hun forteller om en leilighet i Waldemars hage 3 på Grünerløkka som nå nylig ble solgt hele 950 000kr over takst. Dette er blitt hverdagskost for eiendomsmeglerne.

­– Som ung og ny i boligmarkedet er det så å si umulig å komme seg inn. Man konkurrerer ofte med voksne mennesker som allerede sitter på en bolig og som ser etter et utleieobjekt for å tjene penger nå som renten har vært så lav, de har muligheten til å gå et stykke over takst.

Videre forteller Leinæs at unge ofte har et budsjett som sier stopp når det er nådd, de har ikke samme mulighet til å forhøye det slik som de som allerede er i boligmarkedet kanskje har. De lager prisrekord etter prisrekord for forskjellige borettslag og leilighetskomplekser, noe som selvsagt er stor stas og bra for DNB Eiendom. Selv om de likevel føler med de unge da de selv har vært der når de kom inn til byen.

Bogstadveien inn på GrünerløkkaDet finnes både ulemper og fordeler ved at kjedebutikkene får en plass på Løkka. Det har en positiv effekt at blant annet Weekday, Espresso House og Cos har kommet, fordi det drar flere mennesker ned dit. Mennesker som kanskje ikke har vært der før og som får ett nytt syn på Grünerløkka. Det vil også dra flere kunder og mer salg til de mindre butikkene. Dette kan gjøre at noen av de lokale butikkene får høyere omsetninger.

Det negative er at de store kjedene ofte sitter på mer kapital, og derfor har mulighet til å kjøpe opp de små og presse de ut av drift. Ida Broen er en av mange som er bosatt på Grünerløkka nettopp på grunn av denne gode, intime følelsen man får av de lokale kafeene og butikkene.

– Personlig liker jeg bedre de lokale kafeene fremfor Espresso House da de har tatt over hele Oslo og har et dårligere utvalg, sier Ida.

Hun forteller videre at hovedgrunnen til at hun valgte å bosette seg der var på grunn av den gode og avslappende atmosfæren. Det er en stemning og følelse man ikke får andre steder i Oslo by, det som gjør Grünerløkka unikt. Hun avslutter med at hun håper Løkka holder seg til sitt faste jeg, og at Bogstadveien forblir Bogstadveien.

Velger man å tilbringe en tid på Grünerløkka vil man raskt se at det har en egen sjarm. Med alt av kafeer, utesteder og Sofienbergsparken har de alt man kan ønske seg rett på utsiden av døren. Det er en åpenhet som ikke finnes alle andre steder, her er du velkommen som du er. Det hadde vært trist om dette ble byttet ut med det som finnes alle andre steder.

Mest lest

To Top