Kultur

Ølfestival inntar bakgård på Grünerløkka

OSLO: Grünerløkka Mikrobryggfestival har blitt arrangert på høsten i åtte år. For første gang arrangeres nå miniatyrversjonen, Oslo Mikrobryggfest, i juni.

 TEKST OG FOTO: 289256

På bryggeriet til Grünerløkka Brygghus i Københavnsgata har det siden 2008 blitt arrangert en ølfestival der bryggerier fra både inn- og utland kan delta med stands. Det som er Norges eldste håndverksølfestival skal fortsatt arrangeres tradisjon tro i august, men 3.-4. juni går Oslo Mikrobryggfest av stabelen. Her samles Oslo-bryggerier fra øst- og vestkant for å promotere egenbrygget øl.

Et intimt lokale

Barsjef på Grünerløkka Brygghus, Jean-Paul Watson, arrangerer Oslo Mikrobryggfest for første gang sammen med daglig leder for det samme brygghuset, Kjetil Johnsen.

– Det blir veldig annerledes enn festivalen vi har arrangert tidligere. Nå er det kun ni bryggerier fra Oslo som deltar, mot de 23 bryggeriene fra både innenlands og utenlands som deltok på festivalen vi arrangerte i fjor, sier australske Watson.

St. Hallvards Bryggeri og Oslo Mikrobryggeri er blant bryggeriene som skal delta på årets Oslo Mikrobryggfest. Det er med andre ord ikke bare bryggerier fra områdene rundt Grünerløkka som deltar.

Den ølglade australieren som har jobbet med øl og brygging i snart ni år, legger stor vekt på at det ikke er uten grunn at de vil fortsette å arrangere sine festivaler ved sitt eget lokale bryggeri like ved Grünerløkka Brygghus. Puben ligger et steinkast unna, i Thorvald Meyers gate.

– Det blir en mye mer intim og koselig atmosfære. Vi leier inn egen DJ, og folk får også se hvor vi brygger ølen vår. Vi hadde en samtale med Freia angående å kanskje ha årets mikrobryggfest i deres lokaler, hovedsakelig på grunn av de fine omgivelsene og det litt mer eksklusive preget. Etter et par samtaler fant vi fort ut at prisen ville bli skyhøy i forhold til de kostnadsfrie lokalene vi får i bakgården, sier Watson.

– Jeg tror heller ikke at de som eier lokalene ville likt å ha flere hundre mennesker brisne på øl til stede. Det enkleste er ofte det beste, legger han til.

Store forventninger

Watson legger ikke skjul på at forberedelsene til festivalen i juni er utfordrende, men at han likevel har en følelse på at det kommer til å bli en suksess på lik linje som de tidligere festivalene han har arrangert.

– Det blir større plass til menneskene med tanke på at vi kun har ni stands mot de 23 vi hadde på den andre festivalen i fjor. Det blir naturligvis mer plass å boltre seg på, og vi kan slippe inn fler, sier barsjefen.

Den gangen var det plass til 500 mennesker totalt. Han sier at det blir plass til flere denne gangen.

ARRANGØRER: Disse skal arrangere årets Oslo Mikrobryggfest. (f.v) Jean-Paul Watson, Kjetil Johnsen og Federico Orishi. Tekniker og medarrangør Adrian Aarnæs er ikke tilstede.

ARRANGØRER: Disse skal arrangere årets Oslo Mikrobryggfest. (f.v) Jean-Paul Watson, Kjetil Johnsen og Federico Orishi. Tekniker og medarrangør Adrian Aarnæs er ikke tilstede.

– I fjor kom det 3000 mennesker totalt over hele helgen. Over 6000 har trykket at de skal komme på arrangementet vi har laget for festivalen på Facebook. Vi har erfart at dette er en god indikator tidligere, så vi håper på å ikke bli skuffet når helgen i juni kommer. Vi har ikke engang hengt opp plakater, legger Watson til.

På grunn av all interessen på Facebook forteller barsjefen at de har bestilt 6000 festivalglass til årets Oslo Mikrobryggfest. Han krysser fingrene for at alt går som planlagt, og at bryggeriene som deltar får promotert sin egen øl til så mange som mulig.

– Grünerløkka er et trendy sted som er åpent for nye kulturer, og de fleste bryggerier i Oslo ligger nettopp her. Jeg håper alle som kommer drar med seg en venn eller to og at alle får seg en overraskelse når de ser at det ikke kun er Ringnes som defineres som øl, sier mannen fra Sydney. – Det er så mye god øl som finnes der ute og som jeg vil at alle skal få muligheten til å nyte.

Hva er inspirasjonen deres?

– Inspirasjonen vår er øl, sier Watson og ler.

Tror på at interessen øker

Øydis Rake Hegg (22), ser frem til Oslo Mikrobryggfestival. Hun har jobbet på Grünerløkka Brygghus i et knapt år, og var med på fjorårets suksess i august.

– Jeg skal selv jobbe i vår egen stand på festivalen, og inne på bryggeriet. Med tanke på hvor mange som har deltatt tidligere på den litt større festivalen som har blitt arrangert tror jeg at vi kommer til å få rekordmange dit i år. Stemningen i fjor var fantastisk, og jeg er glad en festival skal arrangeres på samme sted igjen, sier jenta fra Stavanger.

Hun håper flest mulig kommer slik at Oslo-bryggeriene får vist frem sitt eget øl og sin kunnskap til flest mulig.

– Det er mange som samles for å dele en felles interesse, og deres lidenskap for lokalt brygget øl. Forhåpentligvis går de fleste ifra festivalen med en følelse om at de kan mer om bryggøl enn når de ankom. Øydis sier også at hun tror interessen for lokalt brygget øl stadig øker, og hun håper den øker enda mer med tiden.

– Flere venninner tar stadig kontakt med meg for å få lære mer om bryggøl, og jeg har holdt flere kurs for nære og fjerne for å lære de det grunnleggende om forskjellige ølsorter og brygging av øl. Det er jo bare kjempegøy, sier bartenderen og smiler bredt.

Ølfestival inntar bakgård på Grünerløkka

Mest lest

To Top