Kultur

Smaken av Tyrkia

OSLO: Den 11. mai var Tyrkisk mat og håndverksmesse i gang ved Slurpen. Messen kunne by på hyggelig mennesker, fersk brød, deilig kaker, tyrkiske klær og kjøkkenvarer.

  • Tekst og foto: 288757

 Lørdag 19. mai tok vi turen innom en av de ikke-kommersielle messene her på Grünerløkka. Messen går i sin 13 år på rad og har blitt en tradisjon. I et lite og gjemt området bak Rodeløkka skole ser man det tyrkiske flagget vaie sammen med det norske, en markering på at det er en messe i nærheten. Jo nærmere man kommer desto synligere blir de mange teltene og bodene. Det er relativt få mennesker i den nest siste dagen av messen, og det dårlig være hjelper nok ikke til.

Fersk mat og eksklusive varer

Selim Unsal(31) er medarrangør av messen og sitter i styret til til Tyrkiske Organisasjoner i Oslo. Han guider oss gjennom messen og viser oss bodene som selger diverse kaker.

 

13271784_10208599751524072_742763307_o

ARRANGØR: Selim guider oss rundt i messen.

– De fleste retter og andre ting som blir solgt her er kjøpt eller lagd i det private, det blir brakt hit og solgt videre. Ingen får heller betalt for å jobbe her, sier Unsal.

Unsal forteller at pengen går til en rekke forskjellig organisasjoner. Leksehjelp til barn, arrangementer, kurs og kvinneforeninger er blant de pengene går til.

Nasjonaliteten til medlemmene som jobber i messen her er for det meste tyrkiske, men det finnes også norske, tsjetsjenere og albanere.

– Hvert år pleier ordføreren i Oslo å komme til messen, men i år kom han ikke. Vi har også hatt besøk av Tyrkias ambassadør her i Norge, forteller Unsal.

Inne i en mursteinbygning viser han oss underetasjen som huser håndversmessen hvor det selges blant annet klær og kjøkkenutstyr. Det er eksklusive salgsvarerm du neppe får kjøpt i Norge, men som er importert fra utlandet.

– Vi får stort sett gode tilbakemeldinger på denne messen, folk er hyggelig og synes at det er positivt å ha slike messer i bydelen.

Unsal forteller at han må bruke cirka 100 til 200 timer i året på møter i styret. Det krever dugnad fra folk for å få dette til å gå rundt.

– Vi får støtte av OXLO – Oslo Extra Large – en by for alle, men i år har vi ikke mottatt støtte av de.

På baksiden av bygget selges det varm mat med ferskt brød som er bakt i en telt rett ved siden av. Her får man virkelig en smak av det tyrkiske kjøkkenet.

13275316_10208599728323492_454886359_o

GODT: Rolf nyter maten.

 Skaper variasjon i byen
Rolf Sørensen (64) sitter under et telt og nyter maten fra messen. Han forteller at kona jobber i kommunen med ei dame fra messen, derfor han er her i dag.

– Jeg synes maten er god og folk er hyggelige, sier Sørensen.

Nasim Ahzami Raknerud er kommunikasjonsansvarlig for Oslo kommune – enhet for mangfold og integrering. OXLO tilhører Oslo kommune og er en bidragsyter til dette arrangementet, men i år har de valgt å ikke gi støtte til Tyrkiske Organisasjoner.

­

– Enhet for mangfold og integrering (EMI) synes at det er viktig at frivillige organisasjoner bidrar til å skape slike møteplasser gjennom festivaler og messer. Å vise mangfold i en flerkulturell by er viktig. Den tyrkiske mat- og håndverksmessen Kermes har i mange år fått støtte gjennom tilskuddsordninger EMI forvalter. Messen har etterhvert vist seg å gå med et økonomisk overskudd og EMI så det derfor ikke nødvendig å gi organisasjonen tilskudd i år, sier Raknerud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaken av Tyrkia

Mest lest

To Top