Millioner til våre firbeinte venner
Reportasje

Millioner til våre firbeinte venner

OSLO: Dukes & Duchess hundesalong og spa er en av flere Oslo har og by på. Her tilbyr de blant annet klipp, vask, massasje og farging av pels.

  •  Tekst og foto: 289244

Inn denne døra kommer det tuslende inn tykke, korte, smale, logrende og røytende vesener. Her kan man få alle slags spabehandlinger og pelsstell for våre firbeinte venner. Det er tid får årets sommerklipp.

Juliet Halland er ansvarlig stylist. På Grønland startet drømmen. Nå har hun nylig flyttet salongen fra Grønland til Bislett. Hun mener det er et mer attraktivt sted for sine kunder og liker seg bedre der. Suksessen kunne endelig starte. Til sammen har hun drevet hundesalong fem år i Oslo.

– Klipp og vask har vært vanlig lenge, men nå ønsker folk en mer luksuriøs behandling for sine hunder, sier Halland. Det er en voksende trend og etter jeg flyttet salongen har antall kunder øket.

Restemat er ikke nok lenger
PLING, klokken er litt over ti og den første kunden kommer inn døren. En sort mini puddel med navn Eddie på tretten år. Han har vært med fra da salongen holdt til på Grønland. I dag står klipp, bading, massasje og børsting på agendaen. Eieren overfører båndet videre til Juliet. Da er det bare å sette i gang.

Velstandsutviklingen øker og det gjør også nordmenns forbruk på kjæledyr. Vi bruker millioner på hund i året, restemat til gårdshunder er ikke nok lenger. Det finnes et hav av produkter og spesialmat til hunder med ømfintlig tarm, sensitiv hud og dårlig ledd. Stadig flere hundesalonger, barnehager og luksushoteller dukker opp.

Juliet Halland er City & Guilds sertifisert samt utdannet hundestylist fra Starwood Art of Dog Grooming School Thailand. Og hun har praksis fra Norge og England.

Pelsstell er viktig
Juliet løfter Eddie opp på arbeidsbenken. Først skal han få utgreiing av floker og fjerning av død pels. Barberhøvelen tas frem. Pelsen fyker til alle kanter og hun skifter på hvilke lengder barberhøvlene skal være. Det er forskjellig på kroppen, ansiktet og beina. Eddie har gjort dette flere ganger før, men han er ikke veldig begeistret over barbermaskinen.

– Han er liten crybaby. Han tror det skal gjøre vondt, men det gjør ikke det. Det viktig at hundene får jevnlig pelsstell slik at huden får oksygen og det er bra for blodomløpet.

Eddie skriker og hyler litt, men Juliet er rolig og snakker med han gjennom hele prosessen. Grovarbeidet nærmer seg ferdig og bading står for tur.

Hundesalong- og Spa

IKKE BEGEISTRET: Hunden Eddie er ikke overbegeistret for å bli klippet.
FOTO: 289244

Farging av pels
Juliet har alt fra 2 til 7 hunder om dagen. Hun har spesialisert seg på rasene Yorkshire Terrier, Pomeranian og Shih Tzu. Men alle typer små og store hunder er innom salongen.

Det er forskjellige behandlinger til hver enkelt hund og Juliet tilpasser seg til eierens ønsker.

– Foreløpig er det ingen som har kommet for å få farget pelsen til hunden sin ennå. Det er noe vi venter spent på og gleder oss veldig til.

Veterinær Per Malmstrøm har jobbet med dyr i mange år. Han mener det er viktig å huske på at hunder er dyr og man skal ikke behandle de som mennesker.

– Det er selvfølgelig viktig å passe på dyret ditt og tilfredsstille de behovene hunden har, men man kan ikke dulle for mye, sier Malmstrøm.

– Kan adferden på hundene endre seg hvis de blir behandlet som barn?

– Ja, jeg har jobbet med dyr i mange år og har sett at det er mye dulling, men så lenge man ikke overdriver går det fint.

Bading for tur
Eddie er løftet over til badeseksjonen. Her får han en badebombe som løser opp fett og forurensing fra en nokså travel hverdag. Han blir skrubbet med en fuktighetsgivende shampo som inneholder etriske oljer, myrt og lavendel. Det lukter friskt. En ansiktsskrubb med blåbær og honning ekstrakt må også til.

Juliet tar fram en liten krukke med organisk shea butter og maserer potene hans. Det er bra for tørre og oppsprukne poter forklarer hun.

– Du kan se at han liker det. Han slapper av nå, sier Juliet.

Etter shamponering og vask blir han tullet inn i et håndkle for å bli god og varm. Det er tid for litt avslapping og en matbit. Han blir tilbudt andepate, kylling og hare. Det blir godt mottatt av Eddie.

– Det er en del av vår spapakke at de får en matbit. Da får hundene slappet av og det blir en positiv opplevelse.

Fornøyd med bytte av lokale
Nora Kroken Jacobsen er en av kundene til Juliet og er eier og matmor av den to år gamle pomeranien Mio. Hun var også en av kundene da salongen hold til på Grønland. Hun er veldig fornøyd med behandlingen av Mio og syntes det er bra at salongen flyttet. Hun syntes at salongen på Bislett har mye tryggere omgivelser og ser mye penere ut.

– Jeg kan fint levere fra meg Mio hos Juliet på Bislett å føle at det er trygt. Det er veldig flott å se at hunden føler seg bedre etter å ha blitt klipt og stelt. Spesielt for langhårede hunder er det viktig at de får jevnlig pelsstell. Floker kan for eksempel føre til sår, legger Kroken til.

Siste finish
Etter en pust i bakken er det tid for siste finish. Juliet løfter Eddie igjen opp på arbeidsbenken og tar fram føneren. Litt lyder kommer fra Eddie, men til slutt blir han tørr. Klørne klippes og ørene renses. Saksen hentes fram og etter hvert som det klippes kommer frisyren til syne. På toppen av mesterverket avslutter Juliet med en liten dæsj av parfymen med duften apple crisp.

–Sånn, nå er vi ferdig Eddie, sier Juliet og smiler. Da er det klart for neste hund.

Millioner til våre firbeinte venner

Mest lest

To Top