Kultur

I hjerte av Tøyen

OSLO: Biblioteket på Tøyen hadde åpning av nyoppussede lokaler i April. Dette som en del av Tøyenløftet. Lokalene har blitt bygget om og er nå utvidet, det er satt opp arrangementer og lagt opp slik at biblioteket kan være en møteplass for de som måtte ønske det.

  • Tekst: 289216
  • Foto: 289216

Biblioteket ligger rett ved hjørnet på Tøyen torg, det er mye trafikk og folk går inn og ut med jevne mellomrom. Det er tre arbeidere som er utenfor. Elektrikere. De går inn. Og ut. Kommer inn igjen. Jobber litt. Går ut.

Ved første øyekast ser det ikke ut som det typiske biblioteket, og hadde det ikke stått det over døren, kan man tro det er en slags bokkafè. Langs veggen ved vinduene ut mot torget er det lagt opp barbenker og stoler med utsikt ut. Det er tre båser eller boots slik som det er i den typiske amerikanske dineren. Altså ikke det typiske biblioteket.

Interiøret er originalt. Treverk. Gulvet er tre, båsene er tre, og stativene på gulvet er lagd av tre. Innerst i lokalet, bak noen tynne forheng er det mer tre. Det er forbeholdt foreldre med barn og er bygd slik at barn selv kan nå bøkene å sitte på gulvet og lese om det er ønskelig.

Til venstre ved inngangsdøren er det brune skinnstoler. Det sitter et par eldre damer og en mann å leser avisen. Midt i lokalet er det små runde bord med stoler rundt. Alle bordene er opptatt.

 

En møteplass for alle

Spesialbibliotekar Åse Marie Hveem er fornøyd med de nye lokalene deres.

Spesialtbibliotekar Åse Marie Hveem er fornøyd med nyoppussingen av biblioteket på Tøyen

Spesialtbibliotekar Åse Marie Hveem er fornøyd med nyoppussingen av biblioteket på Tøyen

– Vi ønsker at dette skal være en møteplass for alle, sier hun.

Det er Oslos eldste filial som ligger på Tøyen torg. Før i tiden var det slik at det var færre bøker i hjemmene på østkanten enn andre steder i Oslo så da donerte Are Deichman bøkene sine. Herav Deichmanske bibliotek.

I den andre kjelleretasjen er det også nytt. Det er ikke like mye treverk som det er i etasjen over. Det er lunere. Mørkere.

– Det er litt lite sitteplasser nede, sier Åse og legger til at fortsatt er litt jobb igjen før alt er helt klart så hun håper å finne en løsning på det.

Innerst bak trappen nede er satt opp et sjakkbrett og i andre enden av rommet er det en scene. Akkurat nå er det roligere nede. Færre mennesker.

– Forrige uke hadde vi «film og ord» på scenen, forteller hun.

Linn Skåber og Atle Antonsen sto på scenen å leste opp fra manuset til filmen «Buddy»

Hundre stykker møtte opp.

Biblioteket satser på annet enn å kun være et vanlig bibliotek med utlån av bøker.

– Et annet opplegg vi også har er språkkafeen en gang i uken. Vi har arrangerte det to ganger siden åpningen og det har vært en suksess med fult hus, forteller hun entusiastisk.

Poenget med språkkafeen er at folk skal snakke sammen, utvide ordforrådet og få praksis i norsk.

Selv om det er et bredt spekter av mennesker som besøker det nyoppussede biblioteket legger ikke Åse skjul på at det er viktig å være et sted hvor det er høye innvandrertall.

– Biblioteket er billig og tilgjengelig for alle, og det er viktig at vi er her for alle, også de som ikke har tilgang til alle midlene ellers i samfunnet, sier hun.

Mange kommer til biblioteket for å låne norskkurs og språkkafeen forrige uke var en suksess, nærmere femti stykker møtte opp.

Språkkafeen samarbeider de om sammen med frivillighetssentralen Gamle Oslo. Dette er et tiltak fra begges side for å få innvandrere sosialisert samtidig som de lærer språket.

 

Døgnåpent

De har også begynt å holde åpent utover det vanlige. Tidligere har det vært slik at når den siste på vakt går hjem, må også de besøkende det. Nå kan man derimot bli så lenge man ønsker, det eneste en trenger å gjøre er å registrere lånekortet med kode. På den måten kan man sitte å lese lenger utover kvelden. Og selv låse seg ut når man drar.

 

Lesesal

Båsene i første etasje er fylt opp og det sitter folk på hvert eneste bord i lokalet. Det er mange her. Åse forteller at de ser en økning i besøkende og utlån allerede nå, bare noen uker etter den nye åpningen.

– Det er tredoblet siden åpningen, sier hun.

På et av bordene rett ved inngangen sitter Katie. Hun er 33 år og ønsker ikke stille med etternavn. Til vanlig studerer hun på universitet i Ås.

Katie leser til eksamen.

– Jeg pleide ikke lese her før, men har vært her hver dag den siste uken, forteller hun.

Hun bor ikke langt unna, så hun velger å heller sitte her fremfor å pendle til Ås når hun skal lese til eksamen. Hun er i hovedsak på biblioteket for å lese til eksamen, men kommer også til å benytte seg av de andre tjenesten biblioteket tilbyr.

–Det er fint å kunne benytte seg av biblioteket i nærområdet, og nå som det er nytt og pusset opp synes jeg det er bedre å dra hit, sier Katie før hun sier at hun må tilbake til lesingen. Eksamen er neste uke og hun trenger den tiden frem til da til å lese.

 

Stort mangfold

På hjørnet ved disken står det en mann i midten av 30 årene. Han spør bibliotekaren hvor de har norskkurs. Han begynner samtalen på norsk, men går fort over til noe gebrokkent engelsk. Han har ikke lånekort så han må sitte på biblioteket å lese. Mannen finner seg en ledig stol på et av langbordene.

Mangfoldet av besøkende på biblioteket på Tøyen er stort, det er mammaer med babyer, pensjonister, studenter, skoleelever, asylsøkere. Listen er lang.

Det er det som er poenget med det nyoppussede biblioteket, det skal være for alle.

– De eneste vi ikke ser like mye til lenger er de vandrende hjemløse, sier Åse.

Døren åpner seg, det kommer en hel barnehageklasse inn. Det allerede fulle biblioteket blir stappfullt.

I hjerte av Tøyen

Mest lest

To Top