Reportasje

Ildsjelen

OSLO: Online dictionary definerer en ildsjel som en person som er fylt av iver og begeistring, og som viser en stor drivkraft for noe. Få, om noen passer bedre til den beskrivelsen enn Reidar Solberg (44).

  • Tekst og foto: 288570

En grå ettermiddag på Nordre Åsen Stadion står Reidar Solberg og ser utover den regntunge kunstgressbanen. Han har vært her siden klokken 06.00.

– I går var vi i Finnsnes å spilte bortekamp. Vi var hjemme rundt midnatt så var det bare å komme seg til sengs og på jobb noen timer senere. Men det verste var å ikke få med seg alle tre poengene.

Solberg er en viktig skikkelse i Skeid miljøet. Han jobber som lagleder, sitter i Skeid-styret og legger ned utallige frivillige timer arbeid for klubben i uken.

– Jeg begynte å jobbe med juniorlaget i 1997 og hadde en rolle der frem til 2009.

I den tradisjonsrike klubben går han under kallenavnet «Skipper’n». Det er på grunn av sin utdanning som kaptein.

– Det var egentlig slik hele Skeid-eventyret startet. Jeg jobber fire uker på sjø og hadde deretter fire uker fri. En kompis av meg var trener for juniorlaget til Skeid og trengte hjelp på Norway Cup. Jeg var hjemme hadde jo fri så jeg tenkte «hvorfor ikke?»

Tilfeldigheter avgjorde

Solberg vokste opp på lille Svartskog, et sted hvor de ikke hadde noe organisert fotballag. Men det stoppet ham ikke fra å spille spillet han elsket. Solberg spilte faktisk ikke organisert fotball før i 13-årsalderen, men spilte ikke så veldig lenge. Han var mer fascinert av å se på.

– Nesten alle gutter elsker jo fotball, og jeg var intet unntak. Jeg hadde aldri ambisjoner eller drømmer om å spille profesjonelt, men jeg synes det var gøy å spille og fotball er veldig viktig for meg. Det har det alltid vært.

Når Solberg var gammel nok til å flytte hjemmefra arvet han bestemorens leilighet på Torshov. Der var han på dommerkurs og møtte tilfeldigvis en kompis som inviterte ham med på Skeid-kamp.

– Derfra ballet det egentlig bare på seg. Det var en cupkamp hvor Skeid tapte, men til tross for resultatet ble jeg litt bergtatt. Alle kompisene mine heier på lag i England og sånt tull. Jeg følte en mer lokal tilknytning.

Solberg innrømmer at han har et favorittlag i England han også, dog.

– Mitt lag er Crewe Alexandra. Det hører du ikke ofte her, det kan jeg sette pengene mine på, sier han og ler.

– Men ja, det er altså det som er laget mitt, understreker Solberg

Avskjed og retur

I 2009 tok han en modig beslutning da han flyttet fra trygge omgivelser og tok turen til Asia, nærmere bestemt Singapore. Arbeidsgiveren hans, rederiet Golden Ocean skulle åpnet nytt kontor i Singapore og trengte en person til å drive kontoret.

– Det var veldig spennende og litt skummelt. Men det vart ikke så fryktelig lenge, da.

Noen år senere, i 2013 kom han tilbake til Norge og fikk denne gangen en mye større rolle i Skeid. Han meldte seg inn i styret til Oslo-klubben og kan fortelle om lange dager på kontoret.

– I tillegg til å være lagleder driver jeg med alt det administrative. Spillerkontrakter, booking av turer, sponsorer, økonomi. Det er mye å holde styr på.

Solberg kom inn i styret på et tidspunkt hvor klubben hadde tre millioner i gjeld. En tid hvor fremtiden ikke så altfor lys ut.

– Skeid er jo en klubb med mye historie, og å se en så fin klubb i den forfatningen var trist. Jeg visste at jeg hadde en stor jobb foran meg, sier han. Solberg kom inn i styret på et tidspunkt hvor klubben hadde tre millioner i gjeld. En tid hvor fremtiden ikke så altfor lys ut.

– Skeid er jo en klubb med mye historie, og å se en så fin klubb i den forfatningen var trist. Jeg visste at jeg hadde en stor jobb foran meg, sier han.

Med en så stor jobb foran seg var det mange brikker som måtte falle på plass for å lykkes.

– Dama mi bor i Tønsberg så det er ingen som skriker hjemmefra. Det tillater meg egentlig å tilbringe mye tid på kontoret. I tillegg har jeg fleksibel arbeidstid. Hvis jeg kommer tidlig på jobb en dag kan jeg gå tidlig også. Men det skjer ikke så veldig ofte. Det er jo mye som skal gjøres, understreker han.

– Jeg bruker så mye tid på Skeid at det er uten tvil noe som betyr mye for meg. Jeg hadde aldri gitt så mye av tiden og energien min til noe, helt frivillig, dersom det ikke var viktig for meg.

Fotballen er, og har alltid vært veldig viktig for ham.

– Jeg er ferdig med den perioden hvor jeg ikke får sove etter å tape kamper, men fotball er jo veldig svart hvitt. Det er veldig elsk og hat når ting går bra eller dårlig. Men slik er jo de fleste fotballfans.

Solberg har aldri spilt fotball for Skeid selv, bortsett fra èn gang.

– Jeg spilte oppvisningskamp på Bislett Stadion en gang. Men nei, jeg har ingen kamper for Skeid. Jeg har vært dommer, dog. Jeg var muligens tidenes dårligste dommer, sier han og humrer.

Ifølge Solberg selv er han ikke en ildsjel, og personlig mener han det er mange andre som fortjener den tittelen.

– Jeg ser på tittelen «ildsjel» som en hedersbevisning, og det føler jeg at jeg ikke har gjort nok for å få egentlig. Jeg liker bedre tittelen «team manager» enn ildsjel. Jeg går fremdeles stille i dørene her.

I 2015 fylte fotballklubben Skeid 100 år, og klubben har en tradisjonsrik historie å vise til. En historie Solberg er stolt over å være en del av.

– Det er ikke slik at jeg håper å få navnet mitt opp på veggen, men jeg synes det er stort å være en del av en så flott historie. Om noen år håper jeg at jeg kan sitter her og si at jeg var med på å utgjøre en forskjell for klubben.

Det har vært en lang reise, men Skeids fremtid ser nå lysere ut enn noensinne.

– Vi har fått inn en ny trener i Tom Nordlie som er fantastisk for oss. I tillegg er vi endelig hjeldsfrie og økonomien er mer stabil enn på lenge. Så lenge vi klarer å holde oss i 2.divisjon i år så ser fremtiden svært lys ut for oss. Folk har definitivt ikke hørt det siste fra Skeid, sier Solberg.

Undervurdert rolle
Jens Braathen Rognved spiller på Skeid sitt A-lag, og har tidligere hatt æren av å bære kapteinsbindet for Skeid. Han sier at Solberg undervurderer sin rolle i klubben.

– Solberg er en svært viktig person for fotballklubben Skeid, og han er en fantastisk ressursperson. Han er uten tvil en av ildsjelene i klubben. Vi setter veldig stor pris på Solberg og er heldige som har ham, understreker Rognved.

 

 

Ildsjelen

Mest lest

To Top