Nyheter

Tøyenløftet i full rulle

Områdsløfte Tøyen er startet for fullt og målet med tiltaket er å få et trygt og mer inkludere miljø i det flerkulturelle mekkaet.

Hanne Marie Sønstegaard

Hanne Marie Sønstegaard er klar for å fornye Tøyen
Foto: 288621

 Tekst & Foto: 288621

Jeg blir møtt av en hyggelig og smilende dame i frivillighuset på Tøyen. Det er folk over alt, hun beklager rotet, de er i prosessen med å gjøre de tre nederste etasjene om til et aktivitetshus for alle som bor her. Sønstegaard tar frem et gigantisk kart av gamle Oslo, hvor Tøyen er markert.

– Det er innenfor her områdsløftet Tøyen satser, forklarer hun.

Vedtaket trådte i kraft i 2014, og Hanne Marie Sønstegaard sier en rekke tiltak skal være ferdig ved utgangen av 2018. Dette er et femårig arbeid som skal skape gode bomiljø, lage nye møteplasser, skape engasjement og nabolagsfølelse og gjøre folk stolte av stedet sitt.

Det jobbes på spreng for å få Tøyen opp til potensialet det har, Sønstegaard forklarer at områdsløftet er et kompromiss gjort sammen med politikeren, når Munchmuseet nå skal flyttes skulle Tøyen få noe tilbake. Det er snakk om å få et vitensenter der museet nå ligger, T-banen skal oppgraderes og torget skal rehabiliteres. Område løftet handler først å fremst om fysiske og sosiale tiltak knyttet opp til befolkingen. Som de fleste vet er dette et flerkulturelt område preget av innvandrere og minoriteter

Forandringer

– Mye skal gjøres på kort tid, ler Hanne Marie Sønstegaard. Hun er prosjektleder for område løftet og har nok å gjøre om dagen. Satsningen på Tøyen, med dens 14.000 innbyggere inneholder mange løft. Det er mange utfordringer og ressurser her som gjør at løftet falt på akkurat Tøyen, selv om vi finner mange slike utfordringer andre steder også, som på Grønland og Sagene.

– Det er bare å prøve å håndtere et av løftene av gangen, sier prosjektlederen på ut pust. Definisjonen på et områdeløft er levekår på utsatte områder og kommunen har lovet at det skal følge flere områdeløft i fremtiden på blant annet Grønland. Dagens sittende byråd har hatt et ønske om å utvide satsningen med Grønland, men her venter må de vente på en avklaring forklarer Sønstegaard.

– Planene våre handler om et godt oppvekstmiljø, om møteplasser og om deltakelse i for eksempel frivillige organisasjoner, sport og lignende, sier prosjektlederen. Sønstegaard viser til en frustrasjon i forhold til kommunikasjonsutfordringen med å nå ut til befolkningen, når spurt om hvordan de som bor her har reagert på løftet som blir gjort.

– De som ikke engasjerer seg på sosiale medier får ikke med seg det som blir gjort. Selv om mange vil merke en større bo-innsats og tiltakene som blir gjort rundt til de kommunale boligene, er jeg usikker på om vi klarer å formidle for dem alt som skjer her, sier hun oppgitt. Sønstegaard forklare at med mange innvandrere i bydelen blir det ofte kommunikasjonens utfordringer, hvert fall når de ønsker å få ut informasjon om løftet og sosiale arrangementer knyttet opp til dette. På samme tid tror hun at de merke det i det små at nærmiljøet er i endring.  Sønstegaard sier hun tror Tøyen vil se annerledes ut i 2019.

Barn og unge

– Vi skal gjøre mange tiltak for barn og unge, vi skal forbedre oss og ønsker å få til et godt samarbeid med foreldre og verger i det private, forklare Sønstegaard. De skal åpne en ungdomsklubb midt på Tøyen, i det kommende aktivitetshuset i Kolstadgata 1. Dette er neste punktet på den lange lista som er Tøyenløftet. Det skal pusses opp og åpnes rundt jul. Der skal det drives med aktiviteter, kultur og lokalt nettverksarbeid. Hun forklarer at det å gi ungdommer en plass å gå kan gi dem den en større geografisk tilhørighet, men også gjør at kriminaliteten blant unge også kan avta.

– Aktivitetshuset skal hete K1, siden det ligger i Kolstadgata 1, smiler hun lurt.

Det har også kommet en sportsklubb for unge, Tøyensporstklubb. Den ble startet i fjor og er en av organisasjonene Tøyenløftet støtter, de tilbyr alt fra fotball og basket til strikking og sjakk, og har på et år rukket å få over 900 medlemmer.

– Denne klubben tar i bruk alt av arealet som er på Tøyen, og vi ser at det er et stort behov for en flerbrukshall og det skal vi kjempe for, sier Sønstegaard.

Parkene skal fornyes

Det er elleve små parker på Tøyen, og område løftet skal vise til utviklings potensialet og Sønstegaard forklare at metodikken deres er å spørre innbyggerne hva de ønsker, for så å ta dette videre til politikerne for å få det gjennomført, selv om politikerne ofte gjør det de mener er riktig. I første omgang er Sørli lekeplass hvor de allerede er i full gang med et nytt maleri på veggen og skal bygge ny lekeplass. Rudolf Nilsens plass skal også fornyes, her skal de oppgradere idrettsfasilitetene. De resterende ni parkene skal også fornyes etterhvert, med hjelp av de som bor rundt parkene skal arkitekter og landskapsarkitekter jobbe sammen med innbyggerne for å fornye Tøyen.

På veien tilbake møter jeg en hyggelig mann med somaliske røtter. Han sier han syns det har blitt så fint på Tøyentorget nå og gleder seg til alle planen kommunen har lagt for ham og nærmiljøet.

– Mine barn er allerede å leker på den nye fotballbanen og vi gleder oss veldig til K1 skal åpne, smiler mannen.

 

Mest lest

To Top