Nyheter

Her får du ikke tatovert deg i ansiktet

Hos Michael Kristensen får man ikke tatovert ansiktet

Oslo Body Art er et tatovering- og piercingstudio plassert i bydel Gamle Oslo, nærmere bestemt på Grønland. Med over 29 år i bransjen kan de stolt bære med seg tittelen Norges første tatoveringsstudio.

  • Tekst og foto: 288674

— Det hele begynte med at jeg først startet opp Body Art sammen med en kompis i Gøteborg i 1979, men da jeg etter hvert ville flytte til Norge på grunn av alle jakt- og fiskemulighetene vi har her, ble også bedriften med videre, forteller Michael Kristensen (58) som fortsatt driver Oslo Body Art.

Da han startet opp i Oslo i 1985 drev han det eneste godkjente tatoveringsstudioet i hele landet, noe han var alene om i 10 år. På veggene i gangen henger de første avisoppslagene fra denne tiden, som ble skrevet da Oslo Body Art åpnet. Den gang beskrev de tatovering som ”en eldgammel kunst som kan være farlig”.

Navnet Body Art har bedriften alltid beholdt. Kristensen synes navnet både er enkelt å huske for kundene og et godt beskrivende navn. Han er fast bestemt på at tatoveringer er kunst.

— Det morsomste med at vi har holdt på så lenge, er at foreldrene til mange av de som tatoverer seg her nå, har vært her før i tiden og nå følger barna deres på, sier Kristensen og smiler.
Studioet ligger sentralt på Grønland, med trikkestopp rett utenfor døren.

Her får du ikke tatovert deg i ansiktet

TATOVØR: Michael Kristensen startet opp Body Art for første gang i 1979 i Gøteborg.
FOTO: 288674

Et populært studio
I dag er Bernt Christian Simonsen en av kundene som ønsker å feste litt blekk på kroppen. I gangen mens han venter på sin tur til å innta tatoveringsstolen forteller han at planen for dagen i utgangspunktet var en helt annen.

— Jeg og kona har 10 års bryllupsdag i dag, og skulle egentlig feire det med å dra til Tusenfryd med barna. Men på grunn av dårlig vær ble det endring i planene, og jeg endte opp her istedenfor, forteller Simonsen. Han venter videre og forbereder seg på det som snart skal skje.

På studioet er de til sammen sju ansatte, to av dem tatoverer og resten setter piercing. I tillegg til den jobben de gjør på studioet, legger de også ned en del arbeid i markedsføringen av bedriften. De har blant annet en egen webside og bruker Facebook aktivt. Likevel hevder Kristensen at den beste markedsføringen de har er fornøyde kunder.

— Jeg tror definitivt at de fleste nye kundene våre har fått øynene opp for oss gjennom andre. Det er en av grunnene til at vi alltid setter kundene våre først i alle situasjoner, påpeker han.

Tatoveringstrender
Når det kommer til tatoveringer så er det veldig mye forskjellig folk vil forevige på kroppen. Kristensen forteller at finnes mange trender der ute, også i tatoveringsverdenen. Tribalmønstre. Kinesiske tegn. Delfiner.

— Nå for tiden er det jo veldig populært med tekst, og det er litt kjedelig, sier han. Som tatovør liker jeg å lage kunst. Kunst og tegninger som harmonerer på kroppen, som ”sleeve” for eksempel. ”Sleeve” er en betegnelse på en tatovering som er utformet for å dekke hele armen.

Han peker opp på et bilde han har hengende på veggen. Et bilde av masse folk med kroppen full av blekk.

— Men jeg får vel bare finne meg i at folk vil se ut som levende bøker da, legger han til og ler.

Selv har Kristensen så mange tatoveringer at han har mistet tellingen. Han tok sin første tatovering da han var 16 år, i samme tid som han begynte å jobbe med tatoveringer selv. Han mener at folk i dag er altfor opptatt av at tatoveringene skal ha en mening. Eller ”late” som det har en mening som en unnskyldning for å ta en.

— Det kommer historier for tatoveringer hele tiden. Den ene historien verre enn den andre. Han ler. Du trenger ikke å tatovere et dødninghode på hele skulderen fordi oldemoren til bestekompisen din likte dødninghoder, det holder i massevis at du synes det er fint, sier han.

 Du får ikke tatovert ansiktet
Som et profesjonelt tatoveringsstudio så har Oslo Body Art noen retningslinjer som de følger. Det er blant annet 18 års aldersgrense for tatovering og 15 års aldersgrense for piercing. Er man under denne grensen må man ta følge med foresatte.

— Uansett så tatoverer jeg ikke 14-åringer. Det har hendt flere ganger at det har kommet sure foreldre opp trappen her og kjeftet på meg fordi jeg har nektet å tatovere barnet deres. Men er det noe jeg bestemte meg for veldig tidlig så var det å ALDRI tatovere barn, eller tatovere noen i ansiktet, sier han.

Fra Tusenfryd til tatovering
Det er lørdag og det går mange folk inn og ut av studioet, noen vil ta piercing og noen vil ta tatovering. Oslo Body Art har også åpent for drop-in hver dag, et tilbud som er svært populært blant kundene.

Etter en stund blir det endelig Simonsen sin tur til å tatovere seg

 — Når vi har en så stor dag å feire, som 10 års bryllypsdag, ble jeg og kona enige om at vi ville gjøre noe vi skal huske på i lang tid, og da Tusenfryd ble avlyst kom tatovering opp som et bra alternativ, forteller Simonsen.

Han har tenkt på tatoveringen i flere år, men aldri fått seg til å gjort det. Nå hadde han derimot en gylden mulighet til å gjøre det, og en liten time senere hadde han alle barnas navn tatovert på underarmen.

Populært med piercing
Oslo Body Art har også et bredt utvalg av piercing. Piercing er en trend det kan virke som at aldri går av moten. Josefin Minarsson (28) er en av de som jobber med piercing hos Oslo Body Art. Hun forteller at den største målgruppen de har er unge mennesker mellom 16 og 18 år, og hevder at minst 95% av dem er jenter.

 — Hvor det er mest populært å ta piercing varierer veldig, og trendene snur fort. Akkurat nå skal det være mye i ørene, forteller hun. Ellers er navlepiercing noe som alltid er populært.

Isa Beck (19) er her for å ta piercing i helix (ørekanten). Hun har tidligere også piercet seg i nesen hos Oslo Body Art.

Her får du ikke tatovert deg i ansiktet

PIERCING: Isa Beck tar sin andre piercing hos Oslo Body Art.
FOTO: 288674

— Jeg kommer tilbake hit fordi jeg er svært fornøyd med den servicen jeg får, og Josefin er en skikkelig hyggelig dame, forteller hun.

De to prater godt sammen og ler mye, det er tydelig at kundene føler seg trygge hos Oslo Body Art.

Mest lest

To Top