Kultur

Vintage er mer populært enn noen gang

OSLO: Den norske moten har tatt en ny retning. Vi skal ikke lenger ha det ferskeste fra catwalken. Nå er det gamle og brukte klær som gjelder.

  • Tekst og foto: ID 288777

Klær i ulike farger, størrelser og former er fordelt utover hele butikken. De store olajakkene henger presentabelt på stativet til venstre for prøverommet. Rayban-solbrillene ligger pyntelig på et bord midt i butikken sammen med andre smykker og tilbehør fra et tidligere årstall. Vintagebutikken ”Robot” åpnet i 2008. Her selges det klær fra 70, 80 og 90-tallet.

– Vintageklær og secondhand har blitt utrolig populært. Jeg vet ikke om det er på grunn av at mennesker har blitt mer miljøbevisste eller om det bare har blitt en trend.

Juliette Aleksine Piiksi (28) har jobbet på Robot i to år. Butikken kjøper inn klærne de selger fra Liverpool. To ganger i løpet av året er de i England og plukker ut varer de vil ha i butikken. Én gang før høstsesongen og én gang før vårsesongen.

Stor pågang.
– Vi selger mest store jakker. Det er veldig ”inn” nå. Spesielt i denimstoff. Solbriller går det også en del av. Det har blitt en ny trend med gamle klær.

Juliette forteller med sikkerhet at det har blitt større pågang de siste årene. Selv om Robot i utgangspunktet har en målgruppe i 20 års alderen, er det gutter og jenter her i alle aldere. Alt fra 15 åringer til kvinner i 40 årene.

– Norge henger litt etter. Som alltid. Vintage og secondhand har vært populært i mange land en god stund nå. En ser jo hele tiden at stilene fra 20 år siden kommer tilbake igjen. Før var det 60-tallet som var tingen. Med trange topper og kjoler. Nå er det 80- og 90-tallet som gjelder. Med store jakker og bukser.

– ”Løkka” har best utvalg.
Det kommer en irrende lyd i det kleshengerne blir dratt bortover stativet inne i den velkjente bruktbutikken, Fretex, på Grünerløkka. Olajakkene blir trykket sammen når jenta med det blonde håret prøver fokusert å finne den perfekte jakka. Helst en størrelse for stor.

Vilde Christiansen (22) fant lidenskapen for vintage- og secondhandklær etter hun tilbrakte et år i Australia. Dette er en jente som virkelig ”digger” 90-tallets klesstil.

– Grünerløkka har utvilsomt de beste vintagebutikkene. Det er så utrolig mye kult her. Robot, Fretex og Velouria Vintage er klart mine favoritter. Jeg blir så glad når jeg finner skjulte skatter.

EN EKTE VINTAGE-FAN: Vilde bruker gjerne flere timer på å gå rundt i yndlingsbutikkene på Grunerløkka

En hobby.
Vilde liker å gå i klær ikke alle andre har. Derfor velger hun å handle på steder hvor det finnes bare finnes ett av hvert plagg.

– Det er ikke så gøy å ha på seg en topp fra BikBok når hver femte jente du møter har på seg samme. Det er i hvert fall en av grunnene til at jeg handler på disse stedene noen ganger.

Til sammen er det plassert seks forskjellige Fretexbutikker i Oslo. I tillegg har de opprettet en nettbutikk. Fretex selger alt fra secondhandklær, vintageklær, sportsutstyr til bilder og bøker. Fretex fyller på butikkene sine med nye varer hver eneste dag.

– Det som er annerledes og gøy med å shoppe på slike butikker, er at du går ikke rett inn og finner den toppen du vil ha. Jeg går en stund rundt i butikken, leter og koser meg før jeg plutselig finner det perfekte klesplagget.

Ny verden av klær.
Det blir dratt videre i kleshengere. Hun prøver en olajakke i lys denim.

– Før synes jeg at det var litt rart å handle på bruktbutikker. Jeg trodde egentlig ikke på at det fantes så mye fint der. Jeg så bare for meg masse rare og ekle klær. Så flyttet jeg til Australia og der var det helt vanlig. Da jeg flyttet til Oslo la jeg merke til hvor populært det hadde blitt her også. Det bare åpnet seg en helt ny verden for meg.

Fretex har 49 butikker i Norge. Hver dag jobber de målrettet for å lage gode butikker. Klærne og tingene de selger kommer fra privatpersoner som gir bort brukte og gamle klær i tillegg til at butikker og virksomheter donerer overskuddsvarer.

– Det er jo veldig miljøvennlig å handle på bruktbutikker. Det er ikke så mye billigere her enn vanlige klesbutikker, men jeg får i hvert fall god samvittighet.

I følge SIFO har andelen av voksne som arver eller kjøper brukt tøy, økt med åtte prosent fra 2011 til 2014. Gjenbruk er en løsning i arbeidet med bærekraftig utvikling. Deleordninger både innenfor og utenfor markedet vokser frem og interessen rettet mot returordninger, gjenbruk og resirkulering blir større.

Aldri solgt bedre enn nå.
Historien til Norges største bruktkjede, Fretex, startet i 1905. Frelsesarmeen, som Fretex er en stor del av, åpnet da et industrihjem. Dette var et tiltak for å hjelpe hovedstadens vanskeligstilte.

Dette skulle bli et sted hvor byens fattige kunne få en seng og et midlertidig arbeid. Fretex startet for å gi mennesker og ting nye muligheter. Dette er noe de har som mål også den dag i dag.

Daglig leder i Fretex Norge AS, Trond Ivar Vestre, forteller at de har et stort fokus på miljø, et ønske om å skille seg ut og at kundene skal få mye for pengene.

– Vi har merket at salget har økt de siste årene. Det er dameklær som selger mest og topper statistikken. I 2003 solgte Fretex AS for 103 millioner kroner, mens i 2015 ble det solgt for hele 185 millioner. 50 prosent av dette var klær.

KLÆR SOM HJELPER: Fretex ble i hovedsak opprettet for å hjelpe vanskeligstilte. Mye av pengene fra Fretex hår nå til ulike tiltak.

KLÆR SOM HJELPER: Fretex ble i hovedsak opprettet for å hjelpe vanskeligstilte. Mye av pengene fra Fretex går nå til ulike tiltak.

Glad for utviklingen.
I 2015 gikk 27 millioner fra Fretex til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Det som gis i boksene deles også ut til vanskeligstilte via Frelsesarmeens sosiale tjenester. I fjor fikk 601 personer jobb etter å ha deltatt i et attføringsprogram.

I regi av Frelsesarmeen donerer Fretex en del av bruktomsetningen til forskjellige tiltak. Dette utgjør omtrent 25 millioner i året.

– For oss er det gledelig at secondhand har blitt populært.

Fretex butikken på Grünerløkka overfylles av mennesker. Shorts og topper blir dratt ned fra hyller og stativer. Solbriller blir prøvd på og rutete flanellskjorter blir betalt for i kassen.

– Vi har aldri solgt så mye som vi gjorde i 2015. Og trenden fortsetter. Secondhand har blitt mer og mer populært blant unge og denne utviklingen tror jeg kommer til å fortsette.

Mest lest

To Top