Bydelskroa i Gamle Oslo
Kultur

Bydelskroa på Tøyen

OSLO: Etter åpningen tidlig i 2015 har Postkontoret blitt gamle Oslos bydelskro med faste gjester i alle aldre.

  • Tekst og foto: 288573

 

Det er torsdag formiddag. Lukten av nystekt pizza treffer i det man entrer dørene. Tøyens gamle postkontor er møtested for flere av senterets naboer. I lokalene der man frem til 2012 kunne sende og hente pakker ligger Postkontoret, som ikke lenger handler om faktisk post. I dag er Postkontoret en slags bydelskro på Tøyen. Bar, mat, scene, shuffleboard. Lokalet er stort. Det er høyt under taket. Dempet belysning. En stor bar.

Velger bydelskroa på Tøyen
Innerst i lokalet, på en bred trebenk ved et bord i samme materiale sitter en mann i rødrutete skjorte. Han har grått hår. Skjegg. Brune øyne. Han ser ned i Macbooken sin. Ved siden av han står et tomt pizzabrett med en sort sammenkrøllet serviett oppå. Even Ramsvik er 32 år og bor rett nedi gata fra Postkontoret. Han sitter å jobber. Er ikke så glad i kontor. Liker at det skjer ting rundt han når han jobber. Musikk, folk. Også er han glad i takhøyden. Selv eier han mange restauranter i Oslo, der Postkontoret ikke er en av dem. Mannen som blant annet eier Smalhans, Hitchiker og Vinger velger likevel å flytte kontoret sitt til bydelskroa på Tøyen.

– Hvis jeg sitter på en av mine egne restauranter blir jeg plaga hele tiden. Han smiler lurt.

På torget utenfor går en liten jente sammen med pappaen sin. Hun slår seg vrang. Slår ut med armene innenfor den lille blå og rosa jakken. Faren stryker henne på kinnet. Hun rister på hodet så den lyse panneluggen svinger frem og tilbake. De snur og går tilbake samme vei som de kom fra. Samtidig kommer to venninner inn på Postkontoret. En av dem triller en barnevogn. De setter seg i en bås oppe ved scenen. Det er det siste ledige vindusbordet. En av dem går gjennom lokalet for å bestille mat. I den store baren, som nesten tar en hel vegg, bestiller hun pizza av bartender Malene McCann. Tilbake ved bordet har babyen i barnevogna begynt å gråte. Moren vugger han frem og tilbake.

I baren står Malene McCann, hun er 28 år og har en 50 prosent stilling på Postkontoret. Hun har snart jobba der i et år og synes det er en veldig koselig arbeidsplass. Dessuten har tilbakemeldingene fra de besøkende vært utelukkende positive.

– Mange synes dette stedet gjør Tøyen mer livlig, forteller hun. Malene sitter avslappa med beina i kors på en barkrakk inntil bardisken. Hun har mørkt bølgete hår, hvit og blå stripete genser.

Bydelskroa på Tøyen

LOKALT BRYGG: Det mest populære i baren er lokale varer. FOTO: 288573

Populært med lokalt brygg
– Alt fra unge, studenter, naboer, norske, ikke norske, voksne. Malene ramser opp hva slags besøkende som er innom i løpet av en dag. Det har blitt en slags bydelskro sier hun.

De selger mest pizza, brus og øl. I enden av baren ser man inn mot kjøkkenet. En stabel med fletta, runde pizzabrett står oppe på en høy storkjøkkenovn. Bak Malene er det en stor hylle som viser et bredt ølutvalg. Av det enorme utvalget har de besøkende likevel noen favoritter.

– Folk synes det er gøy med det som er lokalt, sier Malene. Hun kan røpe at lokalt brygg er det desidert mest populære i baren, spesielt øl fra Grünerløkka brygghus. Selv liker hun best Lovløs cider, som også er en lokal vare.

Ute på torget er det stadig trafikk. Ei jente i en sporty jakke med knæsj oransje skuldre går forbi med en takeaway-kaffe i venstrehånda og mobilen i høyre. Hun har nesa ned i skjermen. En utenlandsk dame i en fargerik kjole og matchende hodeplagg triller en barnevogn forbi Postkontorets vinduer. I vogna sitter en liten gutt med store øyne. Han ser rundt seg. Fult fokus. En mann i sort tynn dunjakke kommer inn døren. Han går målrettet bort mot den lille benken med vann, sukkerbiter, menyer og servietter på. Plukker seg en meny, skummer gjennom. Setter menyen fra seg og går ut igjen.

Barnevennlig på dagtid, kult på kveldstid

Bydelskroa i Gamle Oslo

POPULÆRT: Vindusbordene på Postkontoret er de mest populære. FOTO: 288573

De to venninnene og babyen har fått maten. En rund pizza på et fletta pizzafat. Pizzaen er toppet med masse grønn ruccola. Den ene venninnen spiser først, i mens den andre vugger babyen som begynner å gråte hver gang han blir lagt i vogna. Når hun er ferdig med å spise får hun babyen i fanget. Endelig kan mamma Marianne Bille (35) få spist pizzaen sin. Hun har siden åpningen av Postkontoret vært jevnlig innom.

– Ikke så mye etter at han her ble født da, sier hun. Anders er bare to måneder. Marianne forteller at Postkontoret er et av få barnevennlige steder på dagtid. Samtidig synes hun at det er kult på kveldstid også.

– Det er fresht her, også skjer det mye, sier hun.

Utenfor vinduet kommer en dame trillende på en barnevogn. Hun svinger inn mot Postkontorets uteområde. Velger bordet nest lengst fra inngangsdøren. På bordet på andre siden av vinduet hun sitter inntil sitter en mann. Han har sittet på samme plassen i flere timer med PC-skjermen foran seg. Han scroller nedover forsidene til flere nettaviser. Han stopper opp, tar seg en snus. General. Fortsetter å scrolle. Bartender Malene går mot bordet hans. Strekker seg etter det tomme juiceglasset på enden av bordet. Hun går videre opp på scenen, bort til Evens bord. Hun tar med seg det tomme pizzabrettet og den krølla sorte servietten og går tilbake til baren. Resten av bordene i lokalet begynner å fylle seg opp. Malene forteller at de nesten alltid er fylt opp fra ettermiddagen til stengetid.

Bydelskroa på Tøyen

Mest lest

To Top