Kultur

Skrev bok om blokk på Tøyen

OSLO: I løpet av seks år har frilansjournalist Christina Skreiberg banket på dører, og invitert seg selv inn til naboer i en blokk på Tøyen. Dette resulterte i kunstutstilling og bok.

  • Tekst: 288520
  • Foto: 288520

For seks år siden kjente ikke Skreiberg noen av naboene sine på Tøyen.

–Jeg synes det var så rart at jeg bodde i en blokk, så tett på alle naboene mine, men samtidig ikke kjente noen av dem. Det var jo bare en liten vegg som skilte oss fra hverandre. Jeg kunne lukte middagsmaten deres, høre musikken deres og nikke høflig til dem i trappen, men vi snakket aldri sammen. Nysgjerrigheten min ble vekket, sier hun.

 

Ville bli kjent med naboene på Tøyen
Skreiberg forteller videre om at hun alltid har vært sosial og utadvendt. Hun er glad i å bli kjent med nye mennesker, og bestemte seg derfor for å bli kjent med naboene sine.

–Det hele startet med at jeg ble frustrert over at blokka var nedslitt, søplete og at mange kun bodde der i korte perioder. Det virket ikke som om folk brydde seg om omgivelsene rundt oss, og derfor ville jeg gjøre en forskjell. Jeg begynte å hilse på absolutt alle i bygården, og meldte meg inn i styret, sier hun.

 

Deretter valgte Christina Skreiberg å arrangere en dugnad, som viste seg å bli vellykket.

–Det hadde nesten ikke dukket opp folk på tidligere dugnader, men denne gangen kom det over hundre mennesker. Jeg stoppet å forklarte de hva dugnad var, og spurte om de ville ta med en rett fra hjemlandet sitt. Dette syntes folk var hyggelig, morsomt og sosialt, sier hun.

Møtte Nabi
Slik startet det hele. Skreiberg ble etter hvert litt bedre kjent med naboene sine, og bestemte seg for å gjøre noe mer ut av det hele. Det bor mange ulike nasjoner på Tøyen, og hun ville vite mer om deres bakgrunn og tidligere liv.

–Hver gang jeg så en inngangsdør stå åpen i oppgangen, kastet jeg alltid et nysgjerrig blikk inn. Inn til leiligheter som var like som min, men alt innenfor var likevel helt annerledes. Jeg lurte på hvor de kom fra, hvordan de levde og hva de vil i livet. Jeg gikk ned til de under meg, og banket på døren. Der bodde den Afghanske mannen Nabi. Han inviterte meg inn og lurte på hvorfor jeg ikke hadde kommet før.

 

Slik fortsatte Skreiberg. Hun banket på over 100 forskjellige dører, og ble bedt inn til 20 naboer som lot henne bli kjent med dem.

–Den største utfordringen med prosjektet var at mange synes det var litt rart at jeg som fremmed kom å ba meg selv inn til dem. Jeg synes selv det var litt skummelt, og jeg kjente meg liten, rar og usikker. Jeg visste verken hva jeg skulle si eller hva jeg skulle med dette til slutt, men jeg visste at jeg hadde veldig lyst til å komme inn til folk og snakke med dem. De fleste var hyggelige og hadde masse å fortelle. Det gjorde at jeg ville fortsette.

 

Resultatet ble kunstutstilling og bok
Kunstutstillingen Hei nabo! stilles ut i Rådhusgalleriet i perioden 4.- 23. Mai. Utstillingen presenterer 13 av bildene og historiene fra boken i kortversjon.

–Hittil har kunstutstillingen vært en stor suksess, og jeg håper det vil fortsette sånn. Boken Hei nabo! har også blitt godt tatt imot av publikum. Hver og en nabo i denne boken er med på noe viktig. For når vi er åpne og lar folk bli kjent med oss, skaper det et mer åpent og kanskje til og med bedre samfunn, avslutter hun.

 

Christina Skreiberg har laget bok og kunsutstilling om blokken hun bodde i på Tøyen. Her står hun i Råhusgalleriet på kunstutstillingen sin; Hei Nabo!

Christina Skreiberg har laget bok og kunsutstilling om blokken hun bodde i på Tøyen. Her står hun i Råhusgalleriet på kunstutstillingen sin; Hei Nabo!

Skrev bok om blokk på Tøyen

Mest lest

To Top