Bibliotek
Kultur

Et bibliotek med aldersgrense

OSLO: Det nye biblioteket på Tøyen skal være en møteplass for barn, og et sted de føler seg trygge. Her kan de også gjøre mye mer enn å bare lese.

  • Tekst og foto: Katrine L. Ellefsen

For nesten to måneder siden åpnet Biblo Tøyen på Tøyen Torg. Dette er et bibliotek utenom det vanlige, for det er kun barn som har adgang.

– Her er det bare de mellom ti og femten som kommer inn. Foreldrene kan følge de inn døra, men så er de nødt til å gå igjen, sier Christian Bermudez, som er en av de ansatte på biblioteket.

Biblo Tøyen er en del av det Deichmanske bibliotek, men skiller seg ut blant de andre filialene i Oslo-området. Det hele startet for rundt et og et halvt år siden da Deichmanske samlet barn og unge fra nærmiljøet, og spurte hva de synes manglet av aktivitetstilbud. Da kom det frem at de blant annet ønsket seg et sted de kunne henge med vennene sine.

– Alle forslagene ble samlet, og de prøvde å finne ut hvordan de kunne gjøre det litt mer interessant. Og slik ble Biblo Tøyen til, sier Bermudez

Bibliotek

TRYGGHET: Christian Bermudez ønsker å gi barna en trygg plass å være.
FOTO: Katrine L. Ellefsen

En møteplass for barna
Bilbo Tøyen fokuserer både på litteratur og kultur. Det er også viktig for dem å skape et godt miljø inne på biblioteket. Bermudez forteller at hensikten med aldersgrense på Biblo Tøyen har flere aspekter.

– Det ene er at det er kun frem til fjerdeklasse på barneskolen de har tilbud om SFO, så vi ville gi dem et sted de kan gå etter skolen, sier han.

Videre forteller han at barn i den alderen ikke har så mange tilbud, og at det fort blir til at de vanker ute istedenfor.

– Det er mye som skjer der ute som nødvendigvis ikke er det beste. Her inne er det en slags ‘’myk’’ kontroll ved at foreldrene ikke er tilstede, men vi ansatte passer på og de passer på hverandre, sier Bermudez.

En annen grunn for aldersgrensen er for å tiltrekke seg barn i den alderen som ikke drar så ofte på bibliotek.

– Bibliotek blir brukt av mange barn når de er rundt fem-seks år, og så kommer de ikke tilbake før de er rundt tjue. Så da prøver vi å lage en slags ‘’bro’’ her med Biblo Tøyen, sier Bermudez.

Ukentlige arrangementer og aktiviteter
Det nye biblioteket er innredet med gondolheiser der barna kan sitte å gjøre lekser, huler i veggen der man kan ligge å slappe av, og lastebiler som har blitt gjort om til kjøkken. Her finnes det også alt fra PC-er og spill til 3D-printer og tegneverksted. Så barna kan finne på mye mer enn å bare lese. Hver uker arrangerer de ansatte forskjellige aktiviteter slik at barna kan lære helt nye ting.

– Hver torsdag har TestLab workshop her. Da skriver barna egne tekster som de viser frem senere. Vi er opptatt av at de skal skape, og ikke bare bruke sier Bermudez.

Han forteller videre at de også har hatt workshop som viser hvordan man programmerer spill.

Kjøkkenet på biblioteket blir også hyppig brukt.

– En kveld viste vi en film fra Saudi-Arabia, og da ville vi gjerne koble det med andre ting også. Så da lagde vi hummus her, sier han.
Hver onsdag arrangerer de noe de kaller for ungdomssverksted der vanskeligstilte ungdom kommer å lager mat.

Bibliotek

KREATIVT INTERIØR: Gamle biler har blitt gjort om til forskjellige verksteder. I veggen er det hull med puter, og det er et populært sted for barna å slappe av.
FOTO: Katrine L. Ellefsen

Supert med aldersgrense
Ena (12) og Sana (11) er to jenter som ofte besøker Biblo Tøyen for å lese og gjøre lekser.

– Vi pleier også å leke nødt eller sannhet i hulene i veggen, sier Ena.

Jentene syns det er supert at biblioteket har aldersgrense, for da slipper de å være med de voksene. De syns også det er lettere å finne frem til bøker når det kun er bøker ment for barn i biblioteket.

– Det vi liker best her er bilene, kjøkkenet og at vi kan spise sjokolade her, sier Ena.

Å sitte gondolheisene virker svært populært blant barna. Dominic (12), Hadi (12) og Jo (11) sitter ofte der å gjør lekser.

– Vi syns det er kult at det er det er så mye mer enn et bibliotek, sier Dominic.
Guttene forteller at de pleier å lese og sitte på PC-ene når de er her.

Et bibliotek med aldersgrense

Mest lest

To Top