Nyheter

Sterk og stødig på seniortrim

Sara Sanderød

En gang i uka samles byens eldregenerasjon i storsalen på Ila aktivitetshus for en times samhold og en treningsøkt for å bedre helse og balanse. Alderen på deltakerne som deltar på seniortrimmen varier fra 65 – 88 år.

  • Tekst og foto: Sara Sanderød

Vi har tatt turen innom Ila aktivitetshus, hvor vi møter på daglig leder Annette Taraldsen som ønsker oss velkommen og viser oss inn i storsalen. I storsalen har en del av Trondheims eldregenerasjon samlet seg for en times seniortrim. Tilbudet er i regi av Trondheim kommune, for eldre over 65 år som ønsker å trene balansen, komme i bedre form og bli sterkere. Kurset ledes av instruktør Siri Helen Strømsnes, som kommer i mot oss med et smil.

-Vi trener hovedsakelig balansen, sånn at vi er forberedt på holka om vinteren, forteller instruktør Siri med et smil om munnen.

Gode gamledager

I midten av lokalet er det plassert 15 stoler i en ring. Vi blir tilbudt å delta på økta og klarer ikke si nei, så vi setter oss i ringen sammen med de syv andre tilstede. Siri går bort til en liten hvit CD-spiller i hjørnet, trykker på play, og Halvdan Sivertsens ”Sommerfuggel i vinterland” fyller rommet. Musikken overdøver ikke latteren til Siri som har startet med oppvarmingsøvelsene, i løpet av økta trenes det på balansegang og sterkere, stødige ankler. Med jevne mellomrom kommenterer Siri at man må huske å puste. I tillegg til seniortrimmen, holder nemlig Siri kurs i regi av landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) om nettopp pusteteknikker. Alderen varierer fra de yngste som er under 70 til Bjørg som er den eldste som deltar på 88 år.

-Vanligvis er det mellom 15 til 20 trofaste deltakere til stede her, sier Siri. Og tror langhelgen som er i vente kan være noe av grunnen til at deltakelsen ikke er på topp i dag.

Hun er en sprudlende dame i sin beste alder, og som har vært trofast instruktør for seniortrimmen i mange år. Nøyaktig hvor mange, gjør Siri litt usikker.

-Det er vel nærmere 15 år vi har holdt på med det her, sier hun og nikker bort på flere av deltakerne.

De har holdt til i flere lokaler, som også har bydd på forskjellige utfordringer. Etter å ha blitt kastet ut fra hospitalet som mente de ødela gulvet, fant de et kjellerlokale der eneste nødutgang var et kjellervindu med lysgrav på utsiden.

– Vi prøvde å krype ut vinduet selv og slet da, så tenk om vi skulle evakuert 80 år gamle damer med rullator. Det hadde jo ikke gått for alt i verden, forklarer Bjørg (88) som også har vært deltaker siden starten.

Forbereder seg på vinteren

Trondheim om vinteren kan by på det verste, og er kjent for å være veldig glatt, i tillegg gir holka utfordringer til de fleste. Særlig de eldre er nødt til å lære seg å være stødige til bens skal de ut og farte på egenhånd. Nettopp dette er noe seniortrimmen vil legge til rette for.

-I vinter falt jeg selv og brakk håndleddet på vei til seniortrimmen, så da jeg kom hit måtte jeg bare snu i døren og dra på sykehuset, forteller Siri og ler enda en hjertelig latter.

Det å delta på seniortrimmen skal være vel så mye sosialt som det er godt for helsen. Og man kan tydelig se at de eldre setter pris på tilbudet. Tilbudet skal være for alle som ønsker å delta, og selv om man er litt ustø finnes det muligheter for å være med. Frivillige på frivilligsentralen deltar gjerne med en hjelpende hånd. Og bare det kan man tydelig se er beroligende på de eldre.

Seniortrimmen er med på å gjøre aktivitetshuset mer levende, og ukentlig er det både store og små som deltar på aktiviteter i regi av frivillighetssentralen. Etter endt økt blir vi sittende å høre på de mange historiene som har satt sine spor, mens flere av de eldre rusler hjem for å lade opp til neste treningsøkt. Det skal sies at også vi fikk oss en god balanse økt.

Mest lest

To Top