Restaurant Day 2016
Kultur

Restaurant Day: verdens største matfestival

OSLO: Restaurant Day. Dagen hvor hvem som helst kan eie og drive sin helt egen restaurant eller kafé.

  •  Tekst og foto: 288780

«Nå må dere komme å spise!». Monica Strømdahl veiver armene i entusiastiske bevegelser for å trekke de forbipasserende inn i teltet. Hun og Harry Booth er kjærester, samboere og bor i den majestetiske blokken bak Kristparken. Det er fjerde gang de deltar på Restaurant Day og i år har de gått til innkjøp av et romslig partytelt som skjermer gjestene mot blytunge regndråper.

Hot Hot Harmonica
«Ris eller nachochips?», spør Harry. Yngstemann i en familie på fem får store øyne og peker på chipsen. Harry danderer chili con carne med gresk yoghurt, koriandersalsa og chips før han overrekker pappskålen til to ivrige barnehender. Over hundre mennesker har tatt turen innom Harry og Monica i dag, som sammen utgjør duoen Hot Hot Harmonica.

– Opp gjennom årene har vi kalt oss både Harmonicas Bad Ass Chili og Harmonicas Rock’N Roll Chili House, men for et par måneder siden kjøpte vi oss en bil som skal bygges om til å bli en foodtruck, og den skal hete Hot Hot Harmonica, sier Monica.

Bad Ass Chili, Chili House og Hot Hot. Det matglade paret er over gjennomsnittet glad i sterk saus og tilbyr varianter de har plukket med seg verden over. Monica peker på den sterkeste av dem alle – en saus så sterk at etiketten har fått tildelt både dødninghoder og varseltegn. En av de besøkende gjestene tømmer fire dråper av den blodrøde chilisausen på en nachochips og skyver den viljesterkt inn i munnen. «He.. Åh.. Herregud».

Restaurant Day 2016

SUKSESS: Monica Strømdahl er fornøyd med dagens 100 besøkende og har fått mersmak på restaurantbransjen.

Verden over
Den første Restaurant Day ble holdt i Finland i mai 2011. I dag er det verdens største matfestival. Den feires fire ganger i året i hundrevis av byer, verden over. Konseptet er enkelt: Ola Nordmann lager sin helt egen pop-up shop og serverer god mat til forbipasserende, naboer og alle som ellers måtte ønske å ta turen innom. Pop-up shopens plassering er helt opp til deltakerne, men de aller fleste serverer maten rykende fersk fra kjøkkenvinduet. Eller som Harry og Monica – fra en park.

– Første gangen vi deltok var i november 2012. I dag er det mer utbredt i Norge og jeg merker at flere har hørt om konseptet. Det er mange som setter av hele dagen til Restaurant Day, slik at de kan reise fram og tilbake på ulike pop-up shops, sier Monica.

Deltakerne registrerer seg på Restaurant Day’s offisielle hjemmeside og blir plassert på et verdenskart. På denne måten kan mennesker verden over enkelt finne frem til restaurantene som tilbyr mat i deres nærområde. I år ble det satt opp totalt 12 pop-up shops i Oslo, hvorav tre av dem sto på Grünerløkka.

Stamgjester
Monica hadde, helt siden Restaurant Days opprinnelse, ønsket å delta selv. Hun har alltid likt konseptet om at hvem som helst for én dag kan drive og eie en restaurant, med alt det innebærer. Planlegging, sørvis, økonomi og matlaging.

– Harry er fra England og da han var liten fortærte han alltid mammaens chili con carne. Plutselig en dag så lagde han det til meg og jeg likte det kjempegodt. Jeg ga han så mye ros at han til slutt tenkte at han var skikkelig god, og siden den gang har vi lagd Harrys chili con carne på Restaurant Day, forteller Monica.

Og responsen har åpenbart ikke latt vente på seg. Kristparken er vårlig grønn med gammelrosa kirsebærtrær i full blomst. Norske og utenlandske familier og par strømmer gjennom det hvite partyteltet. Spiser chili con carne, drikker Tøyen Cola og prater med både eierne og de andre besøkende.

– Det er mange som har besøkt oss for både andre, tredje og fjerde gang. Jeg ser dem aldri ellers, men kjenner dem igjen når de plutselig dukker opp på Restaurant Day. Det er nok noe av grunnen til at vi har fått selvtilliten til å tenke at vi kan gjøre en business utav det, sier Monica.

Prosjekt foodtruck
Hverken Monica eller Harry hadde noensinne drømt om å drive en restaurant. Helt til nå. Å tilfredsstille kunder, få venner, skape noe sosialt og felles – det har vært altoppslukende og givende for dem begge. Nå er de i gang med å bygge sin helt egen foodtruck, inspirert av amerikanske dinere på 60-tallet.

– Jeg jobber som frilanser, så dette blir i teorien Harrys firma. Men jeg skal jo hjelpe ham, sier Monica.

Harry og Monica forteller at for dem handler ikke Restaurant Day bare om å tjene penger. Det handler om felleskapet, å gjøre noe artig for dem som bor i nærområdet og å gi et ekstra godt inntrykk av bydelen til besøkende. Jørn Jensen, en åpenbart begeistret nabo, bryter inn.

– Jeg bodde på Frogner før og der sitter folk helst i sin egen hage. Her er folk mer mottagelige og åpne for sosiale sammenkomster. Jeg har noen venner fra Kolbotn som tok turen innom bare for å spise chili con carne og prate litt, før de reiste tilbake. De tok jo nesten turen til utlandet, men det er det som er så fint. Samholdet og felleskapet som dannes av for eksempel Restaurant Day, sier Jørn.

Spring Bake Pop-up

FOR FELLESKAPET: Chrysa Natziaradou og Magdalena Kershug selger hjemmelaget bakst rett fra stuevinduet for å glede naboer og forbipasserende.

Bakst for alle
Også for Chrysa Natziaradou og Magdalena Kershug handler det om felleskapet. I en bortgjemt sidegate ved Olaf Ryes plass har jentene satt opp bakeriet Spring Bake Pop-up. Triple sjokolademuffins, glutenfri nøttekake og vegansk bananbrød står på menyen. Sistnevnte har vært en soleklar favoritt blant de mange gjestene, og nå viser ikke brettet annet enn utallige smuler.

– Jeg føler ikke at jeg eier en kafé, men det har vært veldig koselig å snakke med folk og bli kjent med naboene. Dette er jo noe helt annet enn det vi gjør ellers i hverdagen, så det har vært en fin forandring og noe vi definitivt også vil gjøre neste år, sier Magdalena.

«Hei! Jeg så på Instagram at dere selger vegansk bananbrød?”. De to venninnene, som selger baksten fra stuevinduet, stikker hodet ut og forteller den spørrende kvinnen at det dessverre er tomt. «Åh, det var synd. Da kommer jeg tilbake neste år! Og forresten – skikkelig artig dandering av pynt på vinduet!». Den blå vinduskarmen er pyntet med en mønstret vimpelrekke, fargesterke ballonger og bakstrelaterte plakater. Jentene smiler og vinker kvinnen farvel.

– Det er første gang vi er med på Restaurant Day og det har vært stressende, men utrolig gøy. Og det er jo det det handler om. Å ha det gøy. Nå vet vi jo hva det handler om, så neste år skal vi planlegge bedre og bake nok bananbrød, sier Chrysa og ler.

Restaurant Day: verdens største matfestival

Mest lest

To Top