Nyheter

Stort parkeringsproblem i Ila

Ila

Ila er den bydelen nærmest sentrum som har gratis parkering. Dette har ført til at folk fra andre bydeler parkerer der, og tar opp plassene til beboerne i Ila.

  • Tekst og foto: Karoline Lunde Systad

Foran flerbruksbygget Mellomila 34 er det markert opp parkeringsplasser markert med privat parkering. Likevel kommer det daglig biler som parkerer foran plassene, noe som leder til at bilene som står parkert på plassen blir inneparkert eller stengt ute fra egne parkeringsplasser. Barnehagen kommer ikke forbi med de doble barnevognene sine, og foreldrene som venter på barna som er på judotrening ender med å blokkere veien fordi de ikke får parkert.

– Situasjonen er kaotisk og vi antar at det blir enda verre når de store utbyggingsprosjektene med flere leiligheter rundt om kring i Ila blir ferdigstilt, forklarer Steinar Jøsok, leder for bygget.

Har prøvd å løse problemet
Den 12.april henvendte han seg til Trondheim Parkering, i et håp om et møte for å diskutere parkeringsforholdene i Ila. Etter en måned har han fortsatt ikke fått noe svar, og han vurderer nå å purre på dem.

– Alt vi vil ha er en befaring og skilting for området foran vår eiendom, slik at parkeringsplassene knyttet til bygget ikke blir sperret inne, fortsetter Jøsok.

De har prøvd å iverksette tiltak på egenhånd, ved å legge lapper i rutene på bilene som står i veien og male opp markeringer selv.

– Vi ønsker jo ikke å være sinte og skape dårlig stemning. Vi vil jo bare gjøre folk oppmerksomme på at det er privat parkering, forklarer vaktmester i bygget Jan Roger Svedahl.

Ønsker ny befaring
De prøvde å ta kontakt med kommunen for første gang i 2006, og fikk da brev tilbake om at kommunen ikke så det som en nødvendighet å skilte i området. Etter den tid har det kommet mange nye bebyggelser i Ila, og parkeringsmulighetene enda færre. Nå håper Jøsok at kommunen kan komme på ny befaring og sette opp et skilt, slik at biler som ikke overholder skiltene kan bli tauet bort eller bli bøtelagt. Det har gått en måned siden Jøsok sendte e-posten, men den står fremdeles ubesvart.

Ikke nok plasser
Til Norgesnytt uttaler Trond Bakke fra byplankontoret i Trondheim kommune at det ble planlagt innføring av boligsoneparkering i Ila i 2009, men at plantegningen over Ila viste at det var for få tilgjengelige parkeringsplasser til at det var lov å innføre soneparkering.

– Trondheim parkering vurderte da å bygge parkeringsplasser for å oppnå minimumskravet, men plassmangel og økonomiske grunner førte til at dette aldri ble gjort, skriver han i en e-post.

Han vektlegger også at det for tiden jobbes med tre byggeprosjekter i området nord for Ilaparken, noe som begrenser parkeringskapasiteten i denne bydelen i stor grad. Da disse prosjektene er ferdigstilt, vil bydelen få tilbake 40-45 tilgjengelige parkeringsplasser i gatene, noe Bakke mener vil gi akseptabel tilgang til parkering for beboerne.

– Nye byggeprosjekter skal etter intensjonen løse parkeringsbehovet på egen tomt. Noe gjesteparkering er også planlagt, men ikke beboerparkering. Hvordan dette fungerer i praksis gjenstår å se, forklarer Bakke avslutningsvis.

Jøsok er likevel skeptisk på at dette vil være en løsning på problemet, ettersom dette har vært noe de har slitt med i 10 år.

– Det er litt vanskelig å vite hvordan det vil bli ettersom vi ikke vet hvor mange plasser som blir tilbudt i de nye prosjektene. Hvis de bygger flere boliger uten å lage flere parkeringsplasser, sier det seg jo selv hvordan det vil se ut i gatene, konstaterer han.

Mest lest

To Top