Streiker: Hundrevis av elever møttes på Torgallmenningen for å streike. Foto: Rano Akbar

Streiker: Hundrevis av elever møttes på Torgallmenningen for å streike. Foto: Rano Akbar

Hundrevis av elever møtte opp til streik mot den nye fraværsgrensen som trer i kraft til høsten. Den nye tiprosentregelen skaper sterke reaksjoner blant lærere, foreldre og Elevorganisasjonen.

–Den nye regelen er helt absurd, sier Elevorganisasjonsleder.

Tekst av: 288528

 


 

Tidligere denne måneden ble det opprettet Facebook-arrangementer i forbindelse med innføringen av den nye regelen om fraværsgrensen. Arrangementene førte til at tusenvis av ungdom- og videregående elever møtte opp til streik over hele landet. Den nye regelen trer i kraft til høsten, og har fått elever til å rase.

–Det skal være elevenes arbeid og innsats som skal være grunnlaget for vurdering i faget. Ikke hvor mange timer elevene har vært borte fra undervisning, sier Sara Fjelltveit, en av elevene som streiket i Bergen onsdag formiddag.

Motsatt effekt

Fjelltveit er selv elev i 10.klasse på Slåtthaug Ungdomsskole, så regelen vil gjelde for henne til høsten når hun starter på videregående. Onsdag klokken 12 møtte hun og venninnene til elevstreiken. De mener det er bra at så mange elever engasjerer seg og kjemper for det de står for.

–Det er bra at vi tør å stå imot politikerne våre. Det er godt å se så mange elever som streiker, for da viser det hvor mye vi er imot dette, sier Fjelltveit.

Hun tror tiltakene som er innført vil ha motsatt effekt.

–Jeg tror flere vil miste lysten til å gå på skolen, sier Fjelltveit.

Hun forteller at politikerne heller burde finne ut hva som forebygger skulking, istedenfor å fokusere på selve fraværet.

–De burde også fokusere på hvordan elever behandler hverandre. Det er tross alt elever som skulker fordi de ikke føler seg bra på skolen, sier hun.

På en annen side forteller Fjelltveit at hun ser noe positivt i den nye regelen.

–Det er kanskje mange skulkere som kan prøve å tvinge seg selv til å gå på skolen slik at fraværet går ned, sier hun.
Fjelltveit mener elever som vanligvis ikke skulker, kanskje også vil slite med den nye regelen.

–Det er ikke mye fravær det er snakk om her før alt går skeis, sier hun.

Tilpasset opplæring

Agathe Brautaset Waage er leder for Elevorganisasjonen i Hordaland, og er enig med Fjelltveit. Hun holdt tale under streiken i Bergen med et høylytt jubel fra publikum.

–Det viktigste er at man finner ut hvorfor eleven ikke møter opp på skolen. Man må satse på tilpasset opplæring til hver elev og mer praksisrettede fag i skolen, sier Waage, som selv er elev i 2.klasse på videregående.

Regjeringen går for å innføre den nye fraværsgrensen på videregående skoler, til tross for at det har skapt enormt motstand. Den nye innføringen går ut på at elever ikke får halvtårsvurdering med karakter hvis de har over ti prosent udokumentert timefravær i et enkeltfag.

–Noe av det viktigste man kan gjøre er å styrke skolehelsetjenesten, slik at man kan forebygge psykiske lidelser, samt sørge for at elevene har noen å gå til når man trenger det, sier Waage.

Eleven kan ha over ti prosent fravær i et fag hvis det skyldes spesielle grunner som kan bli dokumentert (se faktaboks). Eleven har også rett på å få varsel hvis han eller hun står i fare for å ikke få karakter.

Over 2000 streiket

Facebook-arrangementet som ble opprettet i forbindelse med fraværsgrensen i Bergen, fikk nærmere 5000 interesserte. Av disse, var det over 2000 som meldte at de skulle streike. Det er Hordalands Sosialistisk Ungdom og Elevorganisasjonen i Hordaland som har arrangert elevstreiken, som holdt sted på Torgallmenningen.

Kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H) har tidligere uttalt seg til NRK, og mener fraværsregelen innføres slik at skulking skal bli forhindret. Han mener også at det er dumt av Elevorganisasjonen å oppfordre til streik.

–Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en SMS til VG.

Elevorganisasjonen derimot mener streiken viser hvilke engasjement elevene har, og står for at den nye regelen vil virke mot sin hensikt.

–Vi får håpe de kanskje ombestemmer seg, sier Elevorganisasjonslederen.

 

Elever streiker mot ny fraværsregel

Mest lest

To Top