Reportasje

Gutta på tribunen

OSLO: I 1913 ble Vålerenga idrettsforening stiftet og folk har samlet seg på tribunen for å heie fram Vålerenga fotball siden 1920, da de fikk sitt første gode lag. På tribunen har vennskap for livet blitt til, og man har sett barna vokse for hvert år.

Tekst og foto
288648

 

Erik Jacobsen lukker igjen garasjen og setter seg inn i bilen. Skjorta og skjerfet er på. Han er på vei til Ullevål, hvor Vålerenga skal spille hjemmekamp mot Sarpsborg 08.

– Det blir en del turer i året, og spesielt når været er så flott som i dag, sier Erik. Han har vært medlem i klanen siden 1994 og vært på mange av hjemmekampene. Siden han bor i Hakadal, liker han og være tidlig ute.
Vel framme på Ullevål, er det allerede mange som har møtt opp.
Tribunen fyller seg opp og solen skinner over Ullevål stadion. Erik er en av de første tilstede og har hatt samme sitteplassen i mange år.
–Jeg gleder meg til hver eneste kamp, stemning her på tribunen er helt fantastisk, sier Erik. Han fikk sansen for stemningen og syntes det var tøft å være medlem av fotballaget.
– Jeg fikk mange kompiser og en slags tilhørighet til klanen, forteller Erik og ser utover. Ved siden av oss kommer Tore Larsen, som er en god venn av Erik. De begynner å prate om dagens kamp, og satser på seier i dag.
– De har ikke gjort det så bra i det siste, og ligger et stykke ned på tippeligaen, forteller Tore. Han har også vært medlem i mange år, og vært på flere hjemmekamper sammen med Erik. Talsmann for Vålerengas Supporterklubb Erling Rostvåg tror ikke at Vålerenga hadde vært det laget de er i dag, om klanen ikke hadde eksistert.
– Supportene i Klanen har gitt sin støtte i både motgang og medgang, de er alltid tilstede, sier Rostvåg.

Norges største
Klanen er Vålerengas supporterklubb og ble opprettet i 1991, de har hatt over 10 000 medlemmer og er den største i Norge. Klanen holder ikke bare på med fotball, de følger alle idrettene til VIF. For Vålerenga har også håndball og ishockey.  Det finnes VIF butikk, sportspub og vertshus. De har til og med egen barnehage. Rostvåg tror at Klanen har blitt så stor fordi at de har en tydelig merkevare og viser tydelig at de er i mot rasisme.
– Folk syntes det var tøft å bli medlem, og vi var faktisk den første klubben til å få alle på tribunen, til å synge samme sangen, forteller han. Dagens medlemstall til klanen er 7200 medlemmer, noe Rostvåg synes er godt nok. Likevel ønsker de at flere unge skal bli medlem.
– Vi ønsker å legge det til rette for de unge, og gjøre vårt beste for at de skal føle seg hjemme på tribunen. Vi som jobber i klanen har enda ikke knekt koden, på hvorfor ikke medlemmene kommer til kampene. Det kunne vært enda bedre oppmøte, synes Rostvåg.

 Tatovert Logoen
Erik og Tore ble kjent med hverandre via klanen, men også på tribunen.
– Det spiller ingen rolle hvem du er, for vi har noe til felles. Vi er opptatt av fotball, og synes det er gøy når Vålerenga spiller, forteller Erik. Tore viser stolt fram Vålerenga logoen som er tatovert på underarmen.
– Jeg er en ekte fan, sier han og ler godt sammen med Erik.
Det er viktig for begge at tradisjonen går videre, og Eriks sønn Kim har  blitt en ivrig Vålerenga supporter. Erik synes det er stas og se at Kim har det like gøy på kamp.
– Jeg kan jo ikke si at jeg ikke har påvirket han, det ble jo en vane å gi sesongkort til jul, forteller Erik. Flere av onkel-ungene, og barnebarna har også allerede fått skjerf.

 Spesiell stemning
Ullevål er nesten fullsatt, og når sangen «Vålerenga Kjerke» spilles, er det en spesiell stemming over hele tribunen. Alle synger for full hals. Sangen har fått status som uoffisiell klubbhymne. I første omgang scorer Vålerengas Enar Jääger første mål. Jubelen og gleden på tribunen er ubeskrivelig, og man blir revet med i et slags rus. Vålerenga hadde mange målsjanser og presset gjennom hele kampen som til slutt ender 3-0 til Vålerenga. Gutta vender fornøyde hjem, mens miniklanen i hjørnet roper og vifter med flaggene. Solen skinner enda så vidt over tribunen og Tore mener seieren kan love godt for Vålerenga utover sesongen.
– Dette var bra! Vi sees, Tore forsvinner inn i mengden utafor stadion. Erik setter seg inn i bilen og begynner kjøreturen hjem til Hakadal.

Jubelen er smittsom: det er en spesiell stemning over tribunen når Vålerenga scorer.

Jubelen er smittsom: det er en spesiell stemning over tribunen når Vålerenga scorer.

http://klanen.no/

 

To Top