Mappelthorpe møter Munch
Kultur

Mapplethorpe møter Munch

OSLO: Utstillingssuksessen +Munch er nå med den kontroversielle amerikaneren Robert Mapplethorpe.

  • Tekst og foto: 289265

Svarthvite fotografier møter fargerike malerier. En klar forskjell. Det viser seg derimot at det er flere likheter mellom de to kunstnerne enn hva man først skulle tro.

I 2015 lanserte Munchmuseet serien +Munch. Her settes ulike kunstverk opp mot Edvard Munch sine anerkjente malerier. Formålet er å se likheter og forskjeller mellom kunsten.

Fra 6. februar til 29. mai er det Robert Mapplethorpe sine fotografier som blir sammenlignet med maleren fra Løten. Det er første gangen de to kunstnerne blir satt opp mot hverandre. Bjarne Melgaard, Gustav Vigeland og Van Gogh har tidligere blitt vist sammen med Munch i serien.

 

Med litt hjelp
Utstillingen er basert på museets egen samling av Munch. Mapplethorpesamlingen tilhører styrelederen i merkevareselskapet Orkla, Stein Erik Hagen. I utstillingen Jorn + Munch som kan bli sett fra 14.oktober bidrar han også med flere verk fra sin samling.


Kunst for alle
I et intervju med Munchmuseet sier Stein Erik Hagen at hans favoritt bilde av Munch er Fruktbarhet som er med i samlingen.

– Det er vanskelig å sette ord på hva det er med det. Men det formidler en type kvalitet som gjør at mennesker kan kjenne seg igjen i det, forteller han.


Identitet
Maiværet er nå i full blomst. Det er rolig ved inngangen til Munchmuseet. Mange har satt seg ved kafeen utenfor for å nyte vårsolen. Været stopper derimot ikke en gjeng med eldre fra å besøke utstillingen. De er på en guidet tur.

Mapplethorpe møter Munch

ARVEN FRA MUNCH: Museet åpnet sine dører for første gang i 1963 FOTO: 289265


Møte med døden
Det første som møter dem er to selvportretter. Et av Mapplethorpe. Et av Munch.

– Det er som om han er død på dette bildet. Slik beskriver guiden det første selvportrettet av Munch. Noen av de eldre nikker anerkjennende til det hun sier.

Andre sniker seg videre innover i museet for å få flere glimt av selvportrettene. Dette er det som preger utstillingen mest. Det er spesielt to portretter som fanger de eldre sin oppmerksomhet. Maleriet Selvportrett i helvete (1903) av Munch. Her utforsker han døden og bruker det som et gjennomgående tema. Han har tegnet seg selv, naken, i et fargerikt flammehav. I Mappelthorpes Self Portrait (1985) har han avbildet seg selv med djevelhorn.


På tur med bestemor
To barnebarn på tur med sin bestemor går mot avdelingen som er merket ”Seksualitet”. De to voksne blir fort likbleke i ansiktet da de blir møtt med rå nakenhet sammen med skinn og pisk.

– Jeg tror vi bare går videre jeg bestemor, sier damen som styrer rullestolen den eldre damen sitter i. Bestemoren nikker og smiler.

Med et rødlig skjær over ansiktet går trioen videre til neste avdeling.


Den nakne sannhet
Felles for kunstnerne er tematiseringen av maskulinitet, seksualitet og kjønn. Robert Mapplethorpe var åpen om sin egen seksualitet. I bildene hans er det en erotisk undertone. Han utforsket den sadomasochistiske subkulturen som var blant homofile menn på syttitallet. Dette var til stor inspirasjon til kunsten han senere skulle bli kjent for.


Sex og mørket
Hvor Mapplethorpe utforsket den seksuelle lysten sammen med smerte, sammenlignet Munch seksualitet med døden. Etter selvportrettene kommer avdelingen som har fått navnet ”Seksualitet”. Veggene er svarte og står i stil til de mørke bildene.

Mapplethorpe møter Munch

ET NÆRT PORTRETT: Det siste fotografiet av Mappelthorpe er kun av øynene hans. FOTO: 289265


Flere står for tur
Døden er et gjennomgående trekk mellom de to kunstnerne. Utstillingen avslutter slik den starter. Med to selvportretter. Et av Munch hvor han ligger naken på gulvet. Et av Mapplethorpe som kun viser øynene hans. Videre i +Munch skal kunstneren fra Løten stilles opp mot blant annet den amerikanske kunstneren Jasper Johns.


Stille og rolig
– Det har vært rolig her i en god periode nå, forklarer en av de ansatte på museet. Hun tror det er fordi det ikke er helt sesongen enda.

– Vi er jo i mai. Som vil si at vi holder stengt på en del helligdager, dette spiller nok en rolle i forhold til antall besøkende, sier en annen ansatt.


Nordmenn går for Munch
Selv om de to ansatte føler på en litt rolig sesong nå, har +Munch økt besøkstallene fra den startet i 2015. Museumsforbundets statistikk for besøkende viser at antall besøkende har økt med nesten 104 prosent fra 2014. Dette skyldes spesielt Van Gogh + Munch utstillingen.

Mapplethorpe møter Munch

DET SISTE SELVPORTRETTET: Her har Munch tegnet seg selv naken mens han ligger for døden. FOTO: 289265

– Mange turister besøker museet. Men det er litt ekstra gøy å se at det også kommer mange nordmenn, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Gitte Skilbred.

 

Mapplethorpe møter Munch

Mest lest

To Top