Reportasje

Elin teller ikke kalorier

Teller ikke kalorier

OSLO: Unge har blitt mer interessert i matlaging. Men de fokuserer på forskjellige ting som smak, pris og sunnhet.

  • Tekst og foto: Katrine Ellefsen

Supermat, lavkarbo og Raw Food er bare noen få av de mange mattrendene vi har sett til de siste årene. Vi får høre at nå er det oatmeal, avokado eller chiapudding man skal spise til frokost. Noen sverger ved disse trendene og følger de til punkt og prikke. For andre er det smaken som er det absolutt viktigste når det kommer til mat og ikke hva de inneholder.

Stresset- men god vert
Elin Marie Lundby (20) er en ung matentusiast som syns smaken er det viktigste når hun lager mat. Hvor mange kalorier og karbohydrater det inneholder er ikke så viktig. På kjøkkenet er både komfyren og stekeplatene i full gang. En stresset jente løper frem og tilbake på kjøkkenet. Rører litt i en gryte, sjekker steika i ovnen, setter seg ned og tar en liten sipp fra vinglasset.

Bordet er dekket med stearinlys, vinglass og tallerkener. Det er også satt frem spekeskinke, godt brød og en chevrekrem som gjestene kan forsyne seg av mens de venter på maten. Lundby arrangerer sitt første middagsselskap i den nyinnflyttede leiligheten på Majorstuen.

Teller ikke kalorier
Lundby er ikke den personen som fokuserer mest på at maten skal være sunn, men at den skal smake godt.

– Jeg vet at så lenge jeg har et variert kosthold med mye grønnsaker, så trenger man ikke å telle kalorier hver gang man skal lage mat, sier hun mens hun åpner døren på komfyren for å sjekke at alt er bra med steika.

Det klirrer i vinglass og det lille rommet som er kombinert stue og kjøkken er fylt med både latter, snakk og en herlig middagsduft. Maten som blir servert i dag er ikke en typisk middag lagd av en 20 år gammel jente. Helstekt indrefilet av svin, som har ligget i en marinade av olivenolje, kruspersille, salt og pepper. Hjemmelagd potetmos, tomatsalsa og en salat av spinat og chevre.

Viktigere med god enn sunn mat
Lundby kommer fra en familie der matlaging alltid har vært viktig. De har fokusert på å lage mat av god kvalitet, og har hun tatt med seg videre nå som hun har flyttet for seg selv. Hun forteller at mye av det hun kan om matlaging har hun lært av moren sin, men at inspirasjonen kommer også fra matprogram på tv, blogger, magasiner og andre nettsider.

På sosiale medier blir det skrevet mye om de forskjellige mattrendene som kommer, og hva som er sunt og viktig å spise akkurat nå. Mange blir revet med av disse supermattrendene, men Lundby er klar i hva hun mener om dette.

– Jeg følger aldri mattrender. Jeg passer på at det jeg spiser er sunt, men smak er absolutt det jeg setter høyest med tanke på mat. Jeg syns mye av de mattrendene bare er tull, og mye av det smaker heller ikke noe godt.

Å være vegetarianer er en trend som veldig mange har tatt til seg, men Lundby forteller at å kutte ut kjøtt kunne hun aldri gjort.

Mat på budsjett
Ettersom Lundby har flyttet for seg selv, er hun nødt til å stå for middagslagingen selv hver dag. Men når man er ung og har husleie å betale er det ikke alt man har råd til.

–Det blir det jo sånn at jeg må handle på budsjett, så da handler jeg mye kylling, svin og kjøttdeig som er av den nedre prisklassen, sier hun.

Lundby innrømmer at hun ofte kan unne seg noe ekstra godt, med råvarer og produkter som er litt dyrere.

– Chevreost er ikke akkurat billig, sier hun mens hun dytter gaffelen med en kjøttbit og potetmos inn i munnen.

Maten som var så fint dandert på bordet er nå nesten borte, og rødvinsglassene er snart tomme. Det virker som middagen falt i smak hos gjestene, og de sitter blide og fornøyde mens de tømmer vinrestene i glassene deres. En av gjestene sitter fortsatt å småspiser av maten som er igjen og forteller at hun er mett men spiser fordi det var godt.

Eksotiske smaker
En annen som setter pris på god matlaging er Amanda Walnum (21). Hun er student, bor i kollektiv og har jobb. Selv om hun har knapt med fritid, er middag noe hun prøver å sette av tid til hver dag. Hjemme hos Walnum er det ikke typisk norsk kosthold som gjelder.

– Kjøttkaker i brun saus og kokte poteter er aldri noe du får servert hos meg altså, sier hun og ler.

Hun forteller at det beste hun vet er sterk og godt krydret mat, og hun lager ofte middager med meksikanske og asiatiske

Mattrend

MIDDAG UTEN KJØTT: Her har det blitt brukt bønner isteden for kjøttdeig i quesadillasen.

smaker. I dag er det quesadilla som står på menyen.

Walnums interesse for mat startet med at hun fant oppskrifter på en blogg hun hadde lyst å teste ut, og etter det ble hun hektet på matlaging. Nå er hun en hyppig bruker av appen ‘’bloglovin’’ der hun har lagret massevis av oppskrifter.

Planlegger nøye
Den unge studenten mener også at smaken er det viktigste når det kommer til middagslaging.

– Jeg er et skikkelig matvrak. Jeg ser faktisk frem til det dagen i forveien om jeg har planlagt hva jeg skal lage, noe jeg pleier å gjøre, sier hun.

Det siste året har Walnum også blitt mer opptatt av andre ting enn bare smak når hun lager mat. Med tanke på at hun er student som betaler husleie hver måned, er prisen noe hun har blitt veldig bevisst på.

– Jeg sjekker alltid prisene når jeg handler, og velger som oftest det billigste produktet.

Walnum planlegger ukesmeny hver uke, for å spare både tid og penger.

– Når jeg handler en gang i uken og har med en handleliste så unngår jeg det å kjøpe godteri og annet smått jeg egentlig ikke skal ha, sier hun.

Tester trender
En mattrend som bare vokser og vokser er trenden med å kutte ut kjøtt og animalske produkter. Walnum innrømmer at hun har i liten grad slengt seg på den.

– Jeg prøver å ha vegetarmiddager flere ganger i uken, men jeg kommer ikke til å kutte ut kjøtt helt, sier hun.

Walnum forteller at grunnen til dette er av hensyn til lommeboka, kroppen, dyra og miljøet.

Ellers er det ingen spesielle mattrender hun har fulgt, men hun forteller at hun har prøvd litt forskjellige dietter noen ganger.

– Diettene har ikke funket, så tror ikke det er noe for meg. Jeg prøver heller å holde meg til et sunt og variert kosthold.

 

To Top