Nyheter

Jobber seg gjennom studiene

Jobber seg gjennom studiene
  • Tekst og Foto Patrick Solbakken

TRONDHEIM: I en undersøkelse gjort av Universitas og NSO for trd.by kommer det frem at 31 prosent av studenter bruker kredittkort og tar opp forbrukslån for å dekke ting som mat og husleie. En student som har måtte tydd til kredittkort er Anna (20) som studerer grafisk design på Høyskolen Kristiania. Hun jobber 2 jobber vær uke for å unngå dette.

– Du har to jobber ved siden av studiet, hvor er det du jobber?

– Ja det har jeg, jeg jobber to til tre ganger i uken på salgsjobben min på Enevo som går ut på å selge strøm. Også  jobber jeg to ganger i uka på Biblioteket på skolen.

Anna lener seg tilbake i sofaen og tar en slurk av den varme teen hun har stående foran seg.

– Akkurat nå så søker jeg på nye jobber da salgsjobben min er en jobb hvor man jobber på provisjon. Opplyser Anna  meg om

– Hvordan er det å jobbe på provisjon?

– Det er krevende, man vet liksom aldri hvor mye man kommer til å tjene. Etter en dårlig dag begynner man jo  selvfølgelig å tenke at nå har jeg kasta bort hele kvelden min. Går det bra så er man jo selvfølgelig fornøyd.

– Går det at du jobber to jobber utover studiene dine?

Anna ser ut i lufta og tenker litt før hun svarer

-Det har gått litt utover studiene, jeg jobber jo som sagt to ganger i uka på biblioteket fra halv tolv til tre også jobber  jeg to til tre ganger i uka på salgsjobben fra halv fem til ni. Men i tillegg til jobben så har jeg også vært mye syk. Jeg  hadde lenge problemer med halsen noe som gjorde at det ikke gikk så bra på salgsjobben og at jeg følte meg for syk  til å dra på skolen. Det er blitt bedre nå etter at jeg fikk operert bort mandlene mine, så nå satser jeg på at resten av  semesteret går bra. Det er viktig å finne en balanse mellom jobb og skole når man har flere jobber, og jeg føler at jeg  endelig har funnet den balansen.

Anna ber om en liten pause så hun kan lage seg litt mer te. Jeg bruker tiden til å se meg litt rundt i den lille stua vi  sitter i og tenkte litt over det vi har snakket om så langt.

– Hva er grunnen til at du valgte å jobbe to jobber?

– Grunnen til det er at jeg betaler fem tusen firehundre kroner i husleie her og da er det ikke nok med bare stipend. I  starten brukte jeg kredittkort når stipendet gikk tomt, men da satt jeg jo igjen med gjeld fra det. Så da bestemte jeg  meg for at det beste var å få seg en jobb. Jeg fikk først jobben på Enevo, men som sagt så vet man aldri hvor mye  man tjener der. Også så jeg at de leitet etter folk til å jobbe på biblioteket på skolen, så da tenkte jeg at det var greit å  ha en jobb hvor jeg har en fast inntekt selv om det bare er to dager i uka. Det er selvfølgelig slitsomt å jobbe to  jobber, men de jobbene jeg har kan man kombinere. Det ville vært vanskeligere hvis jeg for eksempel hadde jobbet  på restaurant og i en matbutikk, da tror jeg det hadde blitt kronglete med arbeidstidene.

– Så det du sier er at hvis man vil ha to jobber så må du finne noe som kan kombineres?

– Absolutt, ellers sitter du i en situasjon hvor du må velge hvor du skal jobbe vær dag og det er ikke noe en eventuell  arbeidsgiver blir så glad for heller tror jeg Sier Anna og flirer litt

– Er en provisjons basert jobb noe du vil anbefale andre?

– Tja, det spørs jo helt på personen. Det er ikke alle som egner seg til å jobbe sånn, det er mange på jobben min som  har sluttet ganske fort fordi de ikke får det til. Men jeg tror noen fortsetter å prøve fordi det sosiale i jobben er  ganske bra, det blir arrangert jobbfester og andre sosiale sammenkomster en til to ganger i måneden. Men hvis du  kun er der for å jobbe og ikke bryr deg så mye om det sosiale så må du tenke over om du faktisk tror du kan lykkes  eller så blir det meget vanskelig.

– Du sa i stad at grunnen til at du jobber to jobber er på grunn av høy husleie, føler du at studenter får nok støtte fra  staten?

– Absolutt ikke, de fleste som bor i store byer og studerer må bruke mesteparten av stipendet sitt på husleie. Man  sitter ikke igjen med mye da, og det å leve på rundt to tusen på en måned er vanskelig fordi det er dyrt å leve rett og  slett.

– Så hvis jeg forteller deg at trettien prosent av studenter tar opp lån eller bruker kredittkort for å klare seg, så blir  du ikke overasket?

Anna tar en kort tenkepause før hun svarer

– Det sjokkerer meg ikke i det hele tatt, selv om jeg trodde tallet skulle være høyere, men som sagt så har jeg også  tydd til kredittkort så jeg skjønner hvorfor folk gjør det.

– Tror du det blir aktuelt med mere støtte fra lånekassen?

– Jeg håper det blir det, men dessverre tror jeg ikke det kommer til å skje mens jeg er student. Jeg håper at det som  begynner å studere etter oss får mer i støtte ellers ender Norge opp med masse nyutdannede folk som allerede sitter  på vanvittig gjeld, og det er jo ikke bra.

Anna trekker pusten litt før hun med et smil sier

– Det var deilig å få ut litt frustrasjon angående det temaet der, det er noe som har irritert meg en stund nå.

– Jeg hører at dette er noe du har en del meninger om?

– Det stemmer det. Men hvis jeg skal snakke om det temaet her blir vi sittende til i morgen. Svarer Anna mens hun  flirer

– Du jobber på skolebiblioteket, er det mye å gjøre der?

– Ikke så veldig mye, det er ikke så alt for mange folk innom. Så når jeg jobber der får jeg tid til å jobbe litt med skole  og søke på jobber. Rett og slett unnagjort litt ting så jeg kan slappe av litt når jeg kommer hjem.

Mens jeg snakker med hun får Anna en telefon. Hun ser blid ut når hun legger på.

– Jeg har fått et jobbintervju på Synsam

– Gratulerer

– Takk, da kan det hende jeg kan slutte i salgsjobben og få en stabil inntekt fra to jobber.

– Tilslutt så vil jeg spørre deg om hva du ville sagt til noen som vil ha flere jobber ved siden av studiene?

– Jeg ville sagt at de burde spørre hvordan arbeidstidene er sånn at de ikke kolliderer med hverandre. Så ville jeg  også tenkt på hvordan det ville passet i forhold til skolen sånn at det ikke går utover studiene. Også synes jeg det er  viktig å finne en jobb du tror du kan like sånn at du ikke blir demotivert, for det kommer definitivt til å gå utover  studiene.

Forklarer Anna før hun sier at hun må gjøre seg klar til å dra på salgsjobben sin.

To Top