Reportasje

Jon har flere baller i luften

Jon har flere baller i luften

OSLO: Jon Hartvig Børrestad ville bli glassblåser, men det var før fotballen tok ham. Nå er den energiske Drammensmannen far, vinglassamler og en av Norges fremste sportsjournalister. 

  •  Tekst og foto: 288647

– Beklager om jeg ser litt snål ut i dag. Jeg har fått en skikkelig kink i nakken i løpet av natten, forklarer Jon mens han setter seg ned i en hvit Stressless-sofa på pauserommet i TV2-bygget.

Jon Hartvig Børrestad er nå å se som programleder for Tippeliga-sendingene til TV2. Kanalen som startet hele hans TV-karriere i 2003. Hans første oppgave den gang var å lage et bandyreferat fra Drammen. Han lagde også en del saker til TV 2 Sporten om Drammen håndballklubb, Strømsgodset og Kongsberg basketballag. Jobben falt i god smak, og plutselig var han fulltidsansatt hos TV 2.

I 2012 skilte Jon og TV 2 lag. Han ville prøve noe nytt, og valgte derfor overgang til Cmore, som da hadde skaffet seg rettighetene til Tippeligaen. Der ble han ansvarlig programleder for deres Tippeliga-sendinger. Før overgangen var Jon programleder for Premier League-sendingene til TV 2, en jobb de fleste fotballfrelste misunnet. Selv om han på mange måter hadde drømmejobben, angrer han likevel ikke på at han forlot TV 2.

– Jeg har ikke angret. Jeg har blitt mange erfaringer rikere og lært meg TV på mange andre måter enn hvis jeg bare hadde vært i TV 2. Jeg har fått mye mer kunnskap takker være byttet.

Reiser landet rundt

Hverdagen til Jon består for det meste av planlegging av kjøreplaner til de forskjellige sendingene. I ukedagene jobber han i Bergen, og når helgen kommer står han ringside på diverse fotballstadioner over hele landet, og Jon har sine favorittbyer.

– For meg er Aalesund det desidert beste byen å reise til. Folkene er helt fantastiske og maten er klasse! Innimellom klinker sunnmøringene til med bacalao. Så liker jeg Marienlyst svært godt. Jeg er jo Godset-supporter.

– Er det da lett for at følelsene tar overhånd om Godset vinner?

– Nei, ikke i det hele tatt. Når jeg er på jobb, så blir det helt irrelevant. Men jeg skal innrømme at følelsene tok litt overhånd da Godset tok seriegull i 2013. Da gråt jeg faktisk litt, men klarte akkurat å holde masken på sending.

Tabber hører med

Premier League-studio, Bergen, 2010: Jon og hans to eksperter snakker om lagoppstillinger og statistikker før avspark i studio. Like før han skal meddele at det blir en kjapp reklamepause som mest sannsynlig omhandler mobilabonnementer, ferdigmat og odds-tips presterer en energisk sportsjournalist fra Drammen å si «Straks tilbake med andre omgang» – og kampen hadde ikke engang startet. De to ekspertene brøt ut i latter og en svett Jon Hartvig Børrestad kunne ikke gjøre annet enn å le med.

– Det var flaut! Men hva annet skal en gjøre? Live-TV er risikosport, men det er vel kanskje derfor jeg elsker det.

Ville egentlig bli glassblåser

– Dette er helt seriøst. Som liten hadde jeg en drøm om å bli glassblåser. Min tante drev med det, og jeg fikk lov til å prøve et par ganger. Jeg har faktisk en liten drøm om å bli glassblåser fremdeles, sier Jon mens han vrir nakken side til side.

Drømmen om å bli glassblåser er noe Jon egentlig har prøvd å skjule, men noe han aldri helt har klart å legge fra seg. Han er nemlig en stor vinentusiast og vinglassamler.

– Glassblåser-genet har jeg vel aldri klart å legge fra meg. Det kler jo egentlig ikke imaget mitt fordi det er ganske snobbete og rart. Vi pleier faktisk å ha noen turer med redaksjonen der vi har fokus på mat og vin. Viktig å understreke at det også er fokus på mat, legger en lattermild Jon til.

– Hva er din drømmejobb?

– Den jobben jeg har nå. Alle vi som får lov til å jobbe med vår hobby og lidenskap er heldige.

Nesten skiftarbeid

Hver eneste sending er Jon, og som regel to eksperter tilstede på arenaen hvor hovedkampen i Tippeligaen spilles. Det betyr at Jon har mange reisedager i året – slik kan det bli stress av.

– Jeg kunne tenkt meg å ta det litt mer med ro. Det er hektisk når sesongen durer og går, og fort stille når den er over. Føler meg nærmest som en skiftarbeider på plattform, på-av, sier Jon mens han smiler bredt.

I 2011 giftet Jon seg med Marion Kinden Børrestad. De ble kjærester for ti år siden, og Jon fortalte den gang at hun måtte være forberedt på hans spesielle arbeidstider.

Han strammer øyenbrynene før han snakker videre.

– Når jeg først har fri fra jobben har jeg nok å henge fingrene i. Jeg vil tror de fleste koner sier til sine menn at de er altfor opphengt i jobben, men det går jo begge veier. Slik er det, spesielt om man driver med sportsjournalistikk. Man må jobbe når idretten pågår.

Gøyal, men streng pappa

Jon og Marion ble for to år siden foreldre til lille Jenny, og Jon forteller at pappalivet går i bølger

– Jeg vil kalle meg selv for en slags Nils Arne Eggen-pappa. Det skal være klare roller med mye humør. Jeg bruker faktisk han som rollemodell.

– Hvordan går det da?

– Det er selvfølgelig vanskelig. I morges hadde Jenny fargelagt hele sengen vår med fargestifter. Slike ting er blytungt. Er ikke alltid 4-3-3 funker, forteller en lattermild småbarnsfar.

Tottenham-supporter

Hele livet har Jon så å si vært interessert i sport, spesielt fotball, og laget ble overraskende Tottenham Hotspurs i tidlig alder.

– Det var kjærlighet ved første blikk. Jon tar en liten pause før han fullfører setningen.

– Det er egentlig ganske rart. Fordi min far var Nottingham Forrest-supporter med sympati for Leeds.

– Så hvorfor akkurat Tottenham?

– Var nok fordi jeg så tippekampen da jeg var yngre, og Tottenham var veldig gode. De hadde spillere som Paul Gascoigne, Gary Lineker og Erik Thorstvedt. Så nå er jeg er en skikkelig Die Hard Tottenham-supporter!

Drømmer om den perfekte sending

Jon tenker, drømmer og snakker om fotball nesten hele tiden. Det er en lidenskap han er glad for å ha. For uten den hadde han nok blitt borte fra skjermen.

– Jeg er glad jeg har energien og lidenskapen i meg. Jeg synes mottoet «sent er glemt» er meget fint. Om natten drømmer jeg faktisk om lagoppstillinger og kjøreplaner. Jeg drømmer rett og slett om å lage den absolutt beste sendingen.

Bransjen

Jon tar en snus før han spinner boksen i sirkler i hånden. Yrket til Jon er ett av mange som er svært utsatt for nedbemanning, Jon mener det kan både være bra og dårlig.

– Jeg føler meg ikke utrygg, men jeg tror alle kjenner på det i større grad enn man gjorde en stund siden. Kan være en sunn følelse også. At man ikke skal ligge på latsiden men alltid yte så godt man kan. Det kan ha en skjerpende effekt.

To Top