Kultur

Den store sjansen

TRONDHEIM: August Dahl har tatt seg tre uker fri fra studiene på NTNU for å spille inn låter og ta møter i Oslo.

  • Tekst og foto: 288563

Høsten 2015. August Dahl går inn i et stort rom på et hotell i Trondheim sentrum. Midt i rommet sitter det fire personer bak et bord. Han lar blikket gli gjennom rommet. I alle hjørner kan han se kameraer, og personer bak dem. Stillheten er til å ta og føle på, og alle øyne er på han. August beveger seg til midten av rommet, rett foran de fire personene. Bak dem skinner en enorm logo, og selve symbolet på et stort veiskille i livet hans. Han er på første audition for Idol.

«Jeg husker nesten ingenting av det. Jeg var syk den dagen, og alt gikk så utrolig fort. Jeg er jo ikke vant til å være foran kamera på den måten!»

-Hvordan føltes det da?

«Det første dommerene sa til meg, var at de før audition hadde snakket om at hvis noen valgte den låta jeg gjorde, så hadde man ikke sjans. Da begynner man jo å lure litt» sier August lattermildt.

Det gikk jo likevel bra. På tross av omgangssyken, og dommernes skepsis, gikk han videre.

Det startet på et helt vanlig vorspiel, i en helt vanlig studenthybel. Øl, musikk og gutter som tøffer seg. «Kanskje jeg bare skal melde meg på Idol» nærmest ropte August Dahl, for å overdøve musikken. Halvveis på fleip, halvveis seriøst. De fleste av guttene lo, men en var helt enig. «Ja, du er jo mye bedre enn de som har vært med i det siste!». Så var avgjørelsen tatt, han kunne ikke trekke seg nå. Resten av vorspielet ble brukt til spille inn video og sende inn søknad til TV2.

«Jeg hadde ingen plan når jeg gikk inn i det. Det angrer jeg på i ettertid. Hvis jeg skulle gjort det om igjen, så hadde jeg forberedt meg bedre, og kanskje valgt noen andre låter.» forteller han.

Sent i mars 2016. Vi er i et studio i Oslo sentrum. August Dahl er allerede igang med arbeidet med å ta det neste steget i musikkarrieren. Han har tatt seg tre uker fri fra studiene på NTNU for å spille inn låter og ta møter i Oslo. Det blir lange dager de neste ukene, før han må tilbake til Trondheim. I dag skal han spille inn en låt sammen med en annen deltager fra årets Idol-konkurranse, Alexandra Rotan. I løpet av de neste dagene skal han spille inn to musikkvideoer. Etter mange forsøk på det samme partiet står August nå sliten og henslengt over høyttalerne.

«Hvordan føltes det denne gangen?» spør produsenten.

«Det føltes som om halsen min skulle komme ut av munnen» sier han oppgitt. Han tar en slurk vann, for å redde det siste som er igjen av den hese stemmen, og kaster seg ned i sofaen.

Hvor ser du deg selv om 10 år?

«Hm, kanskje en duett med Astrid S» sier han med et glimt i øyet. «Det verste er om jeg sitter igjen om 10 år, uten en utdanning, samtidig som musikkarrieren ikke fungerer. Jeg er åpen for å droppe skolen, men kun hvis det er noen seriøse tilbud.»

Så det er en form for frykt der?

«Ja, uten tvil! Det som driver meg mest i hverdagen er frykt, en frykt for å ikke gjøre det godt nok.»

Det blir lange dager i studio

LANGE DAGER: Det blir lange dager i studio for August Dahl. FOTO: 288563

Bransjen er ikke enkel for artister i Augusts situasjon. Han har vært i mange møter allerede. Alt fra dyktige, seriøse musikere som ønsker å høre han synge, til folk som prøver å få han med på en russelåt. Mange i hans situasjon ender opp på russemarkedet. Folk i bransjen forteller om store pengesummer i omløp, og mange useriøse aktører. «Det holder jeg meg unna, det ikke den veien jeg ønsker å gå» sier han bestemt. Han har klare tanker om fremtiden og hvor han ser seg selv i det musikalske landskapet.

«Jeg vil lage soul-musikk, med et innslag av pop. Jeg vil lage musikk som kan nå ut til mange.»

Tidlig i Mars 2016. Semifinale i Idol. August går på scenen på H3 Arena ved Fornebu. Han synger for sin videre eksistens i konkurransen. Dessverre skulle det ta slutt denne gangen. Han er ikke en av dem som går videre denne gangen. Likevel skulle akkurat denne hendelsen tenne en ild i han.

«Jeg fikk så utrolig stor respons i ettertid. Folk sendte meldinger, og kommenterte på sosiale medier. Det får meg til å fortsette på dette nå. Jeg har alltid blitt trigget av å få til ting som andre ikke får til. Hele denne musikk-tingen krever kreativitet, og det er et område jeg ikke har utfordret seg selv på tidligere. Jeg merker så utrolig stor progresjon når jeg jobber med dette nå, bare på sangstemmen alene. Det gir en utrolig motivasjon» forteller han. Likevel har det ikke kun vært positive tilbakemeldinger. «Mange har jo sagt til meg at dette er en stor risiko å ta, og at jeg bør prioritere skolen».

Oppveksten har formet han. Han vokste opp på Grüneløkka, eller Løkka, som han kaller det. «Løkka» er smeltedigelen i Oslo, og kanskje også i Norge. Hele livet har han blitt utfordret på områder som ikke handlet om musikk eller skole. Det handlet om å passe inn i forskjellige miljøer. Samfunnet på «Løkka» består av mennesker fra alle områder i verden. Sverige, Gambia, eller Nord-Troms. Hvis du ber August beskrive seg selv, vil et av de første ordene han bruker være tilpasningsdyktig. Det hele kan beskrives mest presist med en oppsummering av fotballhistorien hans. Han startet karrieren som liten gutt i den lokale klubben Grüner. Fra Oslo sentrum gikk turen videre til Lyn og Frigg, to klubber fra Oslos beste vestkant. Til slutt endte han opp på toppen av Oslo, i Kjelsås. Selv beskriver han det som tre helt forskjellige verdener. Her lærte han å tilpasse seg flere forskjellige miljøer. Han var aldri en person som tok den lette veien, og elsket å utfordre seg selv. Annet kan man ikke forvente av en ung mann som vurderer å droppe det trygge studiet på NTNU, for den store sjansen. Om den dukker opp.

Tidlig i april 2016. I et stort hus på Røa er det innspilling av musikkvideo. Det er en nydelig vårdag, og solen lyser perfekt opp rommet gjennom de store vinduene. På sofaen sitter August, Alexandra og kameramannen og ser gjennom den siste tagningen.

«Det ser jævlig bra ut da!» sier August, oppriktig oppspilt.

INNSPILLING: Musikkvideoene er på vei tilbake, og kan skape et gjennombrudd for nye artister.

INNSPILLING: Musikkvideoene er på vei tilbake, og kan skape et gjennombrudd for nye artister. FOTO: 288563

De har gjort alt selv. Flyttet stoler, planter, og et helt piano, slik at alt står i perfekt vinkel for kameraet. De har justert lyset selv, huset har de fått låne av foreldrene til pianisten på låten, og regissøren er en kompis av August. Det er noe sjarmerende uglamorøst og enkelt over det hele.

Hvert år melder flere tusen unge mennesker seg på Idol. Kun en liten andel av dem ender opp med å arbeide med musikk, og de aller færreste kan leve av det. Likevel krever det sin mann å jakte på sin store drøm. Uansett hvor uoppnåelig den ser ut.

Den store sjansen

Mest lest

To Top