Reportasje

Portrett: Tuva Fellman

P3 - profil Tuva Fellman

Tuva Fellman (28) har aldri vært redd for å ta plass. Hun kan være høyrøsta og fint finne på å sette seg sammen med ukjente på pub. Men noe radiostjerne skulle hun ikke bli.

  • Tekst og bilde: Helene Vego

Det er en blid og imøtekommende jente som møter meg i resepsjonen på NRK Tyholt. Mange kjenner henne som stemmen bak P3-programmene Juntafil og Hallo P3, men hvordan havnet hun egentlig her?

Med en bachelorgrad i kriminologi og jobb i privat barnevernstiltak var planen til Tuva klar. Hun skulle søke seg inn på psykologi profesjon. Men under videregående fikk Tuva merke hvor gøy det var med radio. Hun var med i panelet til Juntafil et par ganger og fikk sin egen spalte mens hun gikk på universitet. Dette gjorde at hun søkte på en deltidsjobb i P3, som hun ikke fikk. Men det satte ikke en stopper for Tuva. Hun fortsatte i P3 som tilkallingsvikar og senere, når en 100 prosent stilling dukket opp, måtte Tuva ta et valg, psykologi eller radio. I følge henne selv, et av de største valgene i livet hennes.

Alene i Trondheim

Dette valget gjorde at Tuva måtte flytte helt alene fra Oslo til Trondheim. Men for Tuva var ikke det å få nye venner noe problem. Som den utadvendte personen hun er, liker hun å være på fester der hun ikke kjenner noen, og setter seg gjerne ned sammen med fremmede på pub.

– Jeg har nok alltid vært veldig brautende. Enten så liker folk meg eller så syns de jeg er veldig slitsom.

Hvordan var det å flytte fra alle man kjente i Oslo?

– Det var jo trist. Men når jeg flyttet så bestemte jeg meg for at nå skal jeg få meg masse nye venner. Så jeg drev med å invitere meg selv hjem på middag til folk jeg ikke kjente og sånn. Hvis jeg var sammen med noen på jobb og de hadde noen venner jeg ikke kjente så kunne jeg gjerne si sånn ”å hva skal du på fredag, kanskje jeg kan komme til deg?”, sier Tuva lattermildt.

– Folk syns kanskje det var litt rart, men så ble det noen venner ut av det da. Men det er klart at det å flytte fra all familie og venner er jo ikke lett.

Fortsatt nervøs

Etter nesten seks år i P3 skulle man tro at det var lett skuring for Tuva å ha sending, men det hender fortsatt at hun blir nervøs. Ganske nervøs.

– Teknikken går det greit med, men det som jeg blir ordentlig nervøs for er tunge intervjuer. For eksempel intervju om incest, voldtekt og sånne ting, da blir jeg veldig nervøs. Jeg snakket om det etter jobb her om dagen at etter sånne dager, da lukter jeg alltid svette. Sånn skikkelig. Altså selv om jeg har på deodorant og parfyme så er det sånn ja kroppen går helt i stå.

Åpen om alt

P3 lokalene er åpne og det er en varm atmosfære hvor latteren sitter løst.

– Vi har det veldig hyggelig på jobb, konstaterer Tuva, mens kollegaene nikker i bakgrunnen. I det jeg skal ta et bilde hører jeg,

– Du får ta med denne da, sier den ene kollegaen til Tuva og tar frem en buttplug utformet som Putin, som står på hjørne av skrivepulten.

De andre ler litt, mens han setter den frem. Her er det tydeligvis ingenting som er flaut eller tabu. Vi setter oss i kantinen på NRK. Tuva tar seg en kopp kaffe. Beina er i kryss, mens resten av kroppsspråket er avslappet.

I barndomshjemmet til Tuva har det alltid vært høyt under taket. Der feirer de når noen får mensen og alltid vært åpne om alt. Hun syns det er veldig gøy når folk blir flaue og kan fort prate om ting folk flest føler er ubehagelig å ta opp. Men er folk rundt henne veldig åpne, lukker Tuva seg. Tuva, som gikk dramalinja på videregående, var dermed ikke den som gjorde mest ut av seg som tenåring.

Viktig å snakke om sex

Å lede et radioprogram om kropp og sex er ikke noe alle kunne klart. Tuva forteller at hun alltid har vært en veldig åpen person så det å snakke om temaer som omhandler sex foran mange tusen mennesker er ikke noe problem. Og så syns hun det er veldig viktig tema å prate om.

– Å lede Juntafil handler om at jeg syns det er en veldig viktig ting å prate om. Jeg syns det er kjempeviktig å snakke om det og det er noe jeg virkelig brenner for.

Hva om jeg fikk nei?

”Så satt jeg der. Tjue år gammel, nysingel og gravid.” Slik lyder P3 dokumentaren Tuva lagde i 2014. Da var det stor diskusjon om reservasjonsretten rundt abort.

Tuva fulgte med, og ble bare mer og mer provosert. Hun orket ikke å forholde seg til debatten og trakk seg ofte unna når temaet kom opp. For Tuva var det en personlig debatt. Hun hadde nemlig tatt to aborter, og syns det var vanskelig å høre på det som ble sagt.

– Den ble bare mer aggressiv og pushy, forteller hun. Hun sitter fortsatt tilbakelent, men tonen i stemmen har blitt hakket mer alvorlig.

Tuva håpet på at diskusjonen skulle roe seg ned, men det gjorde den ikke.

– Opphavet til dokumentaren var at jeg satt og spiste middag med kjæresten min og så begynte vi å snakke om det og jeg kjente for første gang at jeg diskuterte det og fyrte meg opp. Og sa hvor jævlig provoserende og vanskelig jeg syns det var. Og da sa han at ja men du har jo faktisk muligheten til å gjøre noe med det.

I hver sin by

Tuva er sammen med P3-profil Ronny Brede Aase, som er programleder for P3 morgen. De bor i hver sin storby, noe som Tuva syns er skikkelig dritt. Men selv om de bor langt unna hverandre, ser de hverandre ofte. Annenhver helg besøker de hverandre, og snakker sammen på telefonen daglig.

– Jeg er veldig opptatt at når vi møtes så skal det være hverdagslige ting. Jeg har lyst til å ha et så vanlig forhold som mulig. Og da må vi ha noen hverdager og. Og vi har fortsatt sånne dager hvor vi sitter på kafe hele dagen, fordi vi syns det er så hyggelig. Ellers så spiser vi alltid lang frokost i helgene, sier Tuva.

Ikke alt på stell

I løpet av fjoråret har Tuva mistet bankkortet minst seks ganger. Flere ganger har hun midt i arbeidsdagen måtte ta taxi hjem fra jobb for å sjekke om ovnen eller rettetangen er skrudd av. Hun har utallige historier på tilfeller hvor hun har booka feil fly eller mistet flyet fordi hun har glemt passet. Tuva er med andre ord, et surrehue.

Dette fikk kjæresten Ronny Brede Aase oppleve når de skulle på sin første utlandstur sammen. Etter å ha skjelt ut Ronny på telefonen for å være sein, kom Tuva på at hun hadde glemt passet sitt. Det hele endte med at paret mistet flyet, måtte ordne nødpass på den svenske ambassaden og kjøpe nye billetter til åtte tusen.

Etter alle smellene, har Tuva nå skjerpa seg betraktelig. Hun forklarer at på grunn av alle smellene har hun nå reisefeber før hun skal dra noen sted. Hun er nervøs hun skal glemme noe.

Mest lest

To Top