Reportasje

Jobbing for fattigdomsproblematikken

OSLO: Odd-Rune Tollhaug har i over 12 år jobbet med fattigdoms-problematikken og han er daglig leder for Stiftelsen Selvhjelpens Hus. Blir mer kjent med han.

  • Tekst og foto: 289200

Jeg møter Odd-Rune en ettermiddag. På Ekebergåsen. Et lite og rolig sted med 4 benker. Hit pleier han å dra sammen med noen av vennene sine. Rolig sted, uten støy og bare 13 minutter med trikk unna byen. Hit har de med seg  engangsgrill og pølser. Vi har fantastisk utsikt. Vi kan se utover hele Oslofjorden. DFDS er i land, klar til å seile fra 16:30.

I 25 år har Odd Rune bodd i Oslo, men når han snakker kan han enkelte ganger røpe Kongsvinger dialekten. 19 år gammel startet han å jobbe i distribusjonsavdelingen i Aftenposten, hvor han jobbet i 5-6 år, og etter det i Nora i 3-4 år.

Hvordan det hele startet

Det er varmt og solen reflekterer i Oslofjorden. Odd-Rune sitter i knebukse, en kaffe i hånden og sko fra Spania. Han er glad i Spania. Etter jobben hans i Nora hadde han spart opp penger slik at han kunne bo der. Hos en venn. Kanskje det muligens var i Spania, hvor Odd Rune også begynte å bry seg om fattigdoms problematikken.

-For å si det sånn, jeg så jo at arbeidsledigheten var mye større der nede, og av og til så jeg jo barn på gatene som jeg skjønner ikke hadde det bra, sier Odd Rune tankefullt.

Etter at han hadde bodd i Spania et par år flyttet han tilbake til Norge og han ønsket å s å jobbe med fattigdoms-problematikken.

I 2005 ble han tipset om fattighuset. Han tok kontakt med dem, og han ble tydeligvis godt likt. Han ble raskt valgt som vert for folkene som dro dit, og et halv år senere ble han forespurt om å bli med i styret. DFDS seiler fra kaien til København. 18 minutter senere enn den egentlig skal. Odd-Rune smiler, peker på båten å sier “på den båten har jeg vært endel, både med samboeren min Berit, men også med Selvhjelpens Hus, mens han fortsetter å snakke om fattighuset. Der var han i styret i 2 år. Han drev blant med økonomi der. Etter ett og et halv år i fattighuset ønsket Odd-Rune samt flere å starte en stiftelse rettet mot fattigdomsproblematikken. Erfaringen fra fattighuset var avgjørende for dette og Odd-Rune ønsket mer rådgivning og tiltak innenfor fattigdommen. I slutten av 2006 ble Stiftelsen Selvhjelpens Hus stiftet. Med hjelp av Odd-Runes mor, Anne Lise og mannen Tom.

Hjertesaker

Har du noen hjertesaker innenfor fattigdoms-problematikken?
– Det kan jeg ikke gi noe ordentlig svar på. Alt er like viktig, og jeg tar alt like alvorlig. Norge er et av verdens beste land å bo i. Men vi har faktisk fattigdom i Norge også. 8,6 prosent av alle barn i Norge under 18 år tilhører fattige familier viste tall fra SSB for et par år siden. Og det har jo bare økt de siste 10 årene. Det er et stort problem. Det som vi jobber aktivt med nå for tiden er at sosialhjelpen må opp til sifo-norm (som er 7500 kr, per md) samt tannhelse. Jeg synes det er trist og latterlig at tannlege-regningen ikke går under egenandel-ordningen. Tenner er et problem for mange! Er ikke tenner endel av kroppen da?, spør en reflektert Odd Rune.

En hund springer forbi oss her vi sitter. Odd Rune har alltid vært glad i dyr og natur. Det er noe han setter stor pris på. Å gå turer. Spesielt i Finnskogen. Uten mobil. Med fiskestang. Det å kunne overleve og klare seg selv, en uke eller to. Det er klart at man kan få en oppfatning at Odd-Rune alltid har brydd seg om frivilligheten og organisasjoner. Han var med å starte fellesaksjonen for ulv. Og han har nå sittet som styremedlem i Dyrebeskyttelsen Kongsvinger & Omegn siden 2006.

Stiftelsen Selvhjelpens Hus ligger rett ved siden av Oslo børs, Fred Olsens gate 3b. Der kan medlemmene komme mandag til fredag å få servert mat fra klokken 12:00-14:30. Av og til settes det godsaker & dessert, som oftest på fredager.

-En tanke med Selvhjelpens Hus er at folk med likesinnede problemer kan komme å prate med andre. Utdele erfaringer o.l. Vi har et godt miljø på huset. Annen hver uke er det også mulighet for å snakke med en psykolog, sier ham.

Ut i fra det Odd-Rune forteller meg virker det som at Selvhjelpens Hus har mye godt å gi. Ikke bare får medlemmene gratis-billetter til Vålerenga kamper, men 2 ganger i året arrangerer huset en tur til Strømstad, danskebåten, eller et annet sted.
– Det er mange personer som kanskje ikke har et sosialt samvær rundt seg. Vi ønsker at Selvhjelpens Hus skal være en arena hvor også de kan dra. Vi på huset har blitt gode venner og prøver å oppmuntre hverandre så godt vi kan.

Frivilligheten er avgjørende
Odd-Rune er overbevist over at Norge ikke hadde klart seg uten frivilligheten.
– Det er viktig å huske på all den frivilligheten som skjer rundt om i Norge. Overalt finner vi frivilligheten. Idrett, korps, natteravnerne, FAU. De som er frivilllige i et lag, stiftelse eller forening, kan som oftest det de bidrar med, og det kan nok ikke staten gjøre bedre, sier Odd-Rune engasjert. Sammen med Fattighuset, ASI Oppland og Straffedømtes organisasjon i Norge(SON) startet nylig Odd-Rune som representant for Selvhjelpens Hus, paraplyorganisasjonen Fattignettverket Norge. Dette skal være et samarbeidsnettverk for organisasjoner og foreninger som arbeider for fattigdoms-problematikken i Norge.
– Jeg tror det er viktig å ha en slik paraplyorganisasjon, slik at vi kan utdele erfaringer og få nye ideer, sier ham.

Jeg blir litt taus over å sitte ved siden av en mann som åpenbart tenker mye på andre. Både mennesker med rus-og psykiatriske problemer, fattige folk, dyr og natur.
– Du vet, når man virkelig brenner for noe, så må man satse på det. Det er faktisk ikke noe poeng å ha en drøm, om du ikke prøver å realisere den. Du kan ikke bli en god svømmer om du ikke kan svømme. Men du må prøve ut, lære og satse. Det har jeg gjort med det som jeg har brent for. Det er ikke alltid man får det til selvom man prøver, men da har man i hvertfall prøvd. Solen er på vei ned. Luften er kjøligere. Odd-Rune tar den tomme Narvesen koppen i hånden og hiver den i søppelkassen, mens han sier “som en gammel miljø-aktivist hiver jeg alltid avfall i søppelkassene.»

 

To Top