Nina Furu holder kurs om web
Kultur

Web-entusiast og ”bollemamma”

OSLO: Nina Furu (53) har visst helt siden hun var liten at det var to ting hun ville drive med. Det ene var å undervise, og det andre var å skrive. Nå gjør hun begge deler på fulltid, ved siden av å nyte livet.

  • Tekst og foto: 288674

— Jeg kan ikke mye om mye, men jeg kan mye om web, forteller forfatter og kursholder Nina Furu (53).
En fargerik og glad dame møter meg i døren, og praten er i gang. Hun har jobbet med web i 21 år, og legger ikke skjul på at utviklingen i løpet av denne tiden har vært stor.

— Tiden før og etter web kan egentlig ikke sammenlignes, webben forandret jo alt, forteller hun. All kunnskap og informasjon ligger direkte i lomma, og er tilgjengelig for alle hele tiden. Furu mener web og sosiale medier er en berikelse for menneskeheten som rase, uten overdrivelse. Hun forteller ivrig og bruker mye kroppsspråk.
— Jeg føler meg faktisk veldig privilegert som har fått lov til å være med på denne utviklingen, sier hun.
­
Lærer i sjelen
Furu jobber som kursholder i Webgruppen, og gir ut bøker om web ved siden av.
— Det beste med jobben min er at jeg elsker web og internett. Jeg har jobbet med dette veldig lenge, og har dermed etter hvert fått en viss forståelse for det faget jeg driver med. Samtidig er jeg levende engasjert og opptatt av å følge med på den stadige utviklingen, forklarer hun. Selv hevder hun at en av hennes beste egenskaper er at hun har en evne til å forenkle kompliserte ting så andre folk skjønner det.

Furu er født og oppvokst i Oslo, og gikk på Katta Videregående skole. Det var også der hun traff sin nåværende ektemann, Jakob, for første gang, som hun også jobber sammen med i Webgruppen.
Webgruppen er et firma som holder kurs om alt som rører seg omkring web og nettbaserte digitale kanaler. Lokalene er lyse og moderne og ligger midt i smørøyet av Oslo.

Hun startet i utgangspunktet å studere psykologi og sosiologi, men droppet ut og startet et eget kontorservice. Etter at det ikke gikk helt veien, har Furu jobbet med mye forskjellig. Hun har blant annet skrevet frilans for flere ulike blader, vært lærer ved Næringsakademiet, jobbet som redaktør for webportalen Hjemmenett, hatt to faste spalter for Det nye og vært nettredaktør for samme blad.

I 2003 etablerte hun Nettredaktørskolen i samarbeid med Westerdals, et konsept som hun etter hvert tok med seg videre og fortsatte med for seg selv. Nettredaktørskolen eksisterer fortsatt den dag i dag som en del av Webgruppen.

Web-entusiast Nina Furu

BLID OG FORNØYD: Furu jobber med det hun elsker hver eneste dag. Web og sosiale medier.
FOTO: 288674

”Åffer det a, lærer?”
Furu har alltid vært et selvstendig og nysgjerrig arbeidsjern med stor ståpå-vilje. Hun forteller at det i årboka på skolen sto at det mest brukte sitatet hun hadde var ”åffer det a, lærer?”. Hun ler, og mener at det bare er en bekreftelse på at hun var like nysgjerrig den gang som hun er i dag.

— Det ser jeg på som en veldig positiv ting, spesielt i mitt yrke. Innen web skjer det noe hele tiden. En av grunnene for at jeg kan en del om akkurat dette emnet, er nok at jeg er såpass nysgjerrig, sier hun. Hun har alltid hatt et stort behov for å skjønne og forstå hvorfor for eksempel én ting fungerer bedre enn noe annet.
— Som liten ville jeg enten bli lærer eller forfatter, og heldig som jeg er har jeg faktisk blitt begge deler, forteller Nina. Hun har gitt ut seks bøker, og jobber nå med sin bok nummer syv.

Hvordan får du tid til dette ved siden av en fulltidsjobb?
— For meg går det veldig automatisk, og det har det alltid gjort. Jeg står opp klokken fem hver eneste morgen, enten for å meditere og gjøre yoga eller for å meditere og skrive. Hun sier at mediteringen er gull verdt for å sikre henne det fokuset hun trenger i hverdagen.
— Det gir meg en mental disiplin som jeg har veldig sansen for. Jeg bare bestemmer meg for eksempel for at NÅ skal jeg skrive, og så skriver jeg.

— Men jeg har også dager hvor jeg ligger langflat på sofaen og ser en hel sesong på Netflix av gangen, altså. Hun ler.
Plutselig får hun et undrende blikk, og går ut av rommet. Hun måtte bare forsikre seg om at det ikke var denne mandagen hun skulle holde kurs, men neste.

Vakte oppsikt med ny webside
Furu fikk en sønn i 1995. Hun opplevde det som en ytterligere motivasjon for å starte med web.
— På denne tiden var jeg avhengig av å finne en måte å livnære meg på, uten å være ute i jobb, sier hun.

I utgangspunktet hadde hun svært liten tro på det nykommene World Wide Web, men ble overtalt av Jakob som nettopp hadde fått øynene opp for det i jobbsammenheng.
— Det hele begynte egentlig med at jeg solgte en idé om å skrive en artikkel om websider for barn. Det var etter at jeg fikk grønt lys for dette prosjektet jeg oppdaget at det ikke fantes noen sider for barn på nett i Norge, forklarer hun.
Og vipps så var Barnesiden etablert.

Barnesiden bestod av spill, tegninger, bilder og bokanmeldelser av barnebøker. Siden vakte oppsikt, og Nina var blant annet gjest i Frokost-TV for å snakke om den.
— Det var vel i denne perioden at jeg begynte å bli en person som folk mente hadde litt peiling på web, forteller hun.

B for bollemamma og bløthjertet
Ved siden av å være en selvutnevnt ”webgeek” på heltid, har hun også andre ting hun er opptatt av i hverdagen. Hun er blant annet ikke veldig hard å be når det gjelder å glede noen hun er glad i.

Hvordan er du som mor?
Nina ler og ser spørrende bort på mannen sin som sitter i rommet ved siden av.
— Det rareste er at etter jeg ble mor, utviklet jeg meg plutselig til en person jeg aldri hadde vært før. Jeg gikk fra å være en skikkelig traktorjente som ikke hadde vært noe særlig opptatt av barn til å bli en ordentlig bollemamma med stor B, sier hun. Hun måtte til og med definere egen arbeidstid og i tillegg ha muligheten til å jobbe hjemmefra så mye hun ville, slik at hun kunne få være mest mulig sammen med sønnen sin.

— Det å få barn er rett og slett det kuleste jeg har opplevd i hele livet, sier hun ivrig. Bare den gleden jeg fikk av å se sønnen min ha med venner hjem som jeg kunne lage mat til var bare helt herlig.

”Glimrer” på fritiden
I tillegg til bokskriving og kursforedrag har Nina enda en hobby hun setter av mye tid til. Under navnet ”Glimre” på Instagram og Facebook finner man det de ledige kveldstimene går til. Smykker.

— Jeg har en enorm smykkeproduksjon, og kan lage opptil 20-30 smykker på en kveld, forteller hun. Hun stiller ofte ut smykkene sine på ulike stands og markeder og oppdaterer aktivt smykkesidene på sosiale medier. Det er umulig å ikke legge merke til at Nina er glad i farger. På klær. Negler. Tilbehør. Dette gjenspeiles også godt i hennes egne produksjoner. Hun har på seg et selvlagd matchende sett halskjede og armbånd med perler.

— Jeg er rett og slett veldig glad i å produsere, og gjør aldri noe halvveis, sier Nina Furu.

— …. Det gjelder egentlig på de fleste områder!

Web-entusiast og ”bollemamma”

Mest lest

To Top