Kultur

Usikker og selvsikker- livet med musikken

Johanne Flakne

OSLO: Johanne Flakne(20) har alltid visst at musikken skulle være en stor del av livet hennes. På den samme folkehøyskolen som hennes bestefar grunnla, dukket tvilen om å lykkes opp for første gang. 

  •  Tekst og foto:288639

– Det blir fort mye rot når du bor i kollektiv, forteller Johanne i det hun rydder fire tomme vinflasker bort fra stuen og inn på kjøkkenet.

En litt sliten og stresset dame møter meg i leiligheten hun deler med sine tre venninner midt i Oslo sentrum. Gjennom vinduene kan du føle det pulserende bylivet.

– Det er klart jeg savner trygge Byåsen og Trondheim, sier hun i det sirenene fra en politibil høres fra gaten.

Flakne er født og oppvokst i Trondheim, der hun startet med sangtimer i en alder av åtte år. Siden hun var tolv år har hun dyrket sitt talent hos en egen sangpedagog, som hun mener skal ha mye av æren for at hun er der hun er i dag. I dag bor Johanne i Oslo hvor hun studerer populærmusikk på Westerdals. Veien Johanne har gått med musikken har ikke alltid vært like enkel.

– Jeg hadde nok aldri startet og synge hvis det ikke var for at jeg har en veldig musikalsk familie, sier hun.

Onkelen til Johanne, Torstein Flakne er frontfigur i bandet Stage Dolls. Dette har vært med på å inspirere henne til å holde på med musikk i barndommen. Hun har også en bror som er godt integrert i musikklivet i Oslo. Nesten alle i hennes familie synger eller spiller et instrument.

– Mamma er vel den eneste i familien som er tonedøv og ikke spiller et eneste instrument, forteller hun lattermildt.

Til satseskole med høye forventninger
Da Johanne var ferdig på videregående skole, valgte hun å søke seg inn på Trøndertun folkehøyskole. Dette er en skole som har samarbeid med blant annet Paul McCartney-skolen LIPA og Leeds college of music. Hun søkte seg inn på vokallinjen, hvor hun fort fikk plass etter audition. Dette skulle bli året hun virkelig skulle satse.

–  Broen min har gått på den samme skolen og onkel spilte inn ”Forelska i lærern” der. Det er klart jeg måtte gripe sjansen, forteller Flakne.

Det var ikke helt tilfeldig at trønderjenta valgte akkurat denne skolen. Skolen ble nemlig grunnlagt av hennes egen bestefar. Han var også den første rektoren på skolen. Faren hennes er i tillegg født og oppvokst i bygget hvor skolen holder til.

–Det var rart å begynne på en skole hvor de ulike salene bar både mitt eget etternavn og bestefars fornavn, sier hun.

Johanne har ikke tidligere hatt venner med interesse for musikk. Til tider har hun opplevd at det har vært vanskelig å skulle stå i musikken alene. Hun ble fort vant med at ingen fra egen vennekrets delte hennes syn på hva god musikk og gode konsertopplevelser er.

–Jeg er jo jazzmusiker og elsker den type musikk. Ofte blir det en evig kamp mot vennene mine sitt ønske om å spille Dj Broiler på fest, sier Flakne.

Håpet om å lykkes
– Jeg hadde jo et bilde av at Trøndertun skulle bli vendepunktet i mitt liv. Det var der jeg virkelig skulle begynne å satse og der jeg skulle få meg et eget band, sier Johanne.

Hun hadde kontakt med plateselskapet Universal før hun begynte på folkehøyskolen. Overfor plateselskapet hadde hun lovt at hun skulle bruke året til å spille inn mange låter i studio og komme med nye sanger. Hun hadde tidligere fått med seg hvor mye broren hadde fått utrettet på skolen og gledet seg til selv å komme i gang.

– Det ble en stor skuffelse å se at alt jeg hadde planlagt ikke fungerte, sier hun, og kikker litt frustrert ned i bordet.

Johanne hadde ikke forventet så mye motgang som året på Trøndertun ga henne. Hun ble fortvilet da motivasjonen til å spille musikk sank, selv om hun nå gikk på en av Norges beste folkehøyskoler innenfor musikk.

–  Verken lærere eller elever motiverte meg og jeg husker jeg tenkte at jeg hadde valgt feil linje, sier Johanne.

Hun følte musikken ble fjernere og at menneskene som fantes rundt henne engasjerte lite.

Hun mener det skyldes en svakhet i henne selv. Det som skulle vært på plass av instrumenterfaring var ikke der. Dermed var det ekstremt vanskelig å ta tak i prosjekter på egenhånd.

– Hadde jeg gått på den samme skolen to år senere, hadde jeg hatt dobbelt så mye utbytte av den. Da jeg startet var jeg blank på både teori og gehør, noe jeg kan godt den dag i dag, forteller hun.

Tre auditioner og videre skoleplass

Johanne holdt ut året på Trøndertun, selv om hun mener at dette er det året som har gitt henne mest motgang. Hun fant igjen det indre ønsket om å lykkes. Hun skulle ikke gi opp før hun eventuelt ville bli avvist. Hun hadde lenge tenkt på populærmusikk-linjen på Westerdals, men visste at det  er hard kamp om plassene på denne skolen. Hun måtte komme gjennom tre auditionrunder for å få plass.

–  Da jeg kom videre til tredje runde, var jeg utrolig glad, men tredje runde var også den verste. Her ble vi testet i teori og gehør. Jeg mistet troen helt, forteller Flakne.

Johanne ønsker å kunne leve av musikken

Johanne Flakne har alltid visst at musikken skulle ha en stor plass i livet hennes.
Foto:288639

Skoleplass-hva nå?
Johanne fikk plass på populærmusikk-studiet høsten 2015. Her opplevde hun at nivået var skremmende høyt og ikke lignet noe hun hadde vært borti før. Hun titter bort på mikrofonen som står litt malplassert i midten av stuen. På denne linjen satser de fleste på å kunne leve videre av egen musikk. Flakne er en av de.

– Drømmen er å kunne nå frem med musikken min til flere mennesker.  Å reise rundt og ha masse konserter ville vært topp, sier hun.

Tidligere har Johanne gitt ut en singel sammen med Veon. Låten heter ”Let you go”. Trønderjenta henter frem høyttaleren og spiller sangen på full guffe.  Det er vanskelig å ikke bli gira på å danse.

– Jeg holder på å lage min neste singel som kommer ut i april. Denne gangen føler jeg at låten vil bli mer mitt eget uttrykk enn den forrige, forteller Flakne.

Hun innrømmer at musikken hun tidligere har spilt inn, ikke gir et korrekt bilde av hvilken artist hun drømmer om å være. Tidligere har låtene hatt et elektronisk preg, mens hun vil satse på blues og jazz.

Å bli eid av et tv-selskap
Johanne henter frem datamaskinen og viser frem ulike musikk-klipp på youtube.

– Det er så mye som skal til for å lykkes. Jeg blir derfor litt oppgitt av folk som seiler rett inn på VG-lista etter en opptreden i idol eller på tv, sier hun.

Samme år som hun gikk på Trøndertun, valgte hun å sende en søknad til musikkprogrammet The Voice, selv om både hun og hennes familie generelt er skeptiske til slike prosjekter.

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle dra da jeg kom videre til tv-audition. Onkel har jo alltid fortalt meg om hvor dumt det er å bli kjent for musikken via tv-konkurranser, forteller Johanne.

Det viste seg at det onkel hadde fortalt stemte godt. Johanne slet med at tv-konseptet plutselig skulle styre alt ved henne. Hun fikk verken velge sanger som skulle synges eller personlige hendelser som skulle fortelles om henne. Kontrakten som skulle underskrives var full av restriksjoner.

– Jeg valgte å trekke meg etter en god tenkerunde. For meg sto det mellom å bli eid av selskapet eller å eie meg selv, forteller Flakne.

– Jeg skrev aldri under.

 

 

To Top