Kultur

Fra fotballspiller til lovende klesdesigner

Hamsa Mayow

OSLO: Hamza Mayow endret livet sitt fullstendig da han bestemte seg for å følge drømmen om å bli klesdesigner. Nå venter en spennende framtid.

  • Tekst og foto: 289244

Det er en regntung dag i Oslo by denne søndag ettermiddagen. Det er svært få som har våget seg ut. Bare noen få haster forbi med sorte paraplyer.

BZZZ, sier døren i det den åpner seg. I fjerde etasje på Tullinløkka ligger F5 studio. Her holder flere gründere til, og det jobbes ofte dag som natt. Hvite vegger, gulv, og kontorer preger lokalet. En brun skinnsofa og en stol i gammelrosa velour er plassert midt i rommet. I bakgrunnen flyter rap og hip-hop-musikk rolig.

Mayow spiser den medbrakte matpakken. Kyllingfilet og ris. Det er kun ham og en til på kontoret i dag. De andre har nok tatt seg en fridag.

– Nei, skal vi begynne kanskje? Jeg, er klar hvis du er klar, sier han.

Den 24 år gamle klesdesigneren slenger bena i kryss på en puff, som står i stil med den rosa stolen og lener seg tilbake. For ikke mer enn ett år siden satset Mayow for fullt på å bli en klesdesigner og MayowClothing ble skapt. Mye har skjedd siden da. ­

– Det hele startet med at jeg satt på Kulturhuset med noen venner og snakket om drømmer. Så bestemte jeg meg bare.

I løpet av ett år har han lagd en kolleksjon, hatt motevisning og samarbeidet med flere norske artister. Framtiden ser lys ut.

Da pappa døde
Livet startet på Etterstad. Der har han bodd hele livet. Sammen med sin mor, tante og lillebror.

– Moren min kommer fra Somalia og pappa fra Kenya, forteller han.

Faren hans bodde i Kenya mesteparten av tiden, men var av og til på besøk. Som liten tilbrakte Mayow ofte sommerferiene sammen med faren i Kenya.

– Pappa døde i vinter av hjerneblødning, rett før motevisningen i desember. Det var tungt. Jeg savner å kunne ringe han. Han jobbet med eiendom, og jeg ringte han alltid dersom jeg trengte råd på businessfronten. Forholdet mellom oss var veldig spesielt. Vi har aldri kranglet og han støttet meg hele veien både psykisk og fysisk.

Å ha penger nok til å få MayowClothing til å gå fremover er tøft. Faren hans hjalp til økonomisk, men nå som han er borte er det vanskelig å være ung og ha startet for seg selv, innrømmer han.

Mayow forteller om oppveksten sin og karakteriserer den som en bra tid. Han snakker varmt om vennene sine og omtaler dem som sin familie.

Vil følge foreldrenes fotspor
– Mamma var veldig opptatt av at jeg skulle ha norske venner og ikke bare være sammen med mennesker med samme hudfarge som meg. For i Oslo blir det fort sånn. Hjemme snakker vi afrikansk, men å være norsk og samtidig vite hvor du kommer fra er noe som alltid har vært viktig hjemme hos oss.

Mayow kommer fra en kreativ familie. Moren har sin egen klesbutikk som hun startet fordi hun mente afrikanere i Norge behøvde klær som de kunne føle seg komfortable i.

– Pappa var også sin egen sjef, og selv om de begge alltid har vært bestemte på at jeg skulle gå på skole har de også vært veldig støttende og glad for at jeg gjør noe for meg selv.

Som liten var han det han betegner som en tjukkas. Det var derfor han startet med fotball. Moren hans mente han måtte slanke seg.

– Jeg var faktisk veldig god i fotball, og det så ut til at det var det jeg skulle satse på. Inntil jeg skadet meg. En kneskade som gjorde det vanskelig å fortsette med fotball. Selv om fotballen var en stor del av livet mitt i den perioden, har jeg alltid vært kreativ. Det ble jeg i alle fall fortalt av mine barne- og ungdomsskolelærere.

Klesdesigner Hamsa Mayow

I SYROMMET: Hamsa Mayow bruker timesvis i syrommet for å få ferdig ett plagg, deretter sendes det til fabrikk.
FOTO:289244

Begynte med å redesigne sine egne klær
Han var sikker på at han ikke ville fortsette på skole, til tross for at han fullførte videregående og et fagskolestudium i journalistikk. TV 2 sporten var målet, eller egen TV-kanal.

– Jeg har alltid visst at jeg ville starte noe eget. I tillegg har jeg alltid likt å kle meg bra og jeg er inspirert av merker som har gjort det stort. Som Chanel og Dior. Jeg var utrolig fasinert av hvordan de har fått det til og bygget seg oppover.

Han startet i det små med å redesigne sine egne klær, og han fikk gode tilbakemeldinger på klærne.

Det neste steget var å starte på sy- og tegnekurs. Dette fullførte han samtidig med journalistikkstudiene. Som han var fast bestemt på å gå ferdig, selv om han kanskje hadde valgt feil studium. I januar i fjor ble MayowClothing til. Han satt sammen et team av åtte talentfulle mennesker da idéen ble utformet.

– Disse menneskene utfyller meg og har de egenskapene som jeg ikke har, innrømmer han.

Tegner tusen tegninger
– Når jeg lager en kolleksjon henter jeg veldig mye inspirasjon fra mennesker på gatene og når jeg ute å reiser i verden. Mye av MayowClothings originalitet stammer fra redesign. Det var slik jeg startet og mye begynner med at jeg ser et plagg som jeg ser for meg kunne vært mye kulere hvis den bare hadde hatt lengre armer eller lignende.

Deretter starter prosessen med å tegne. Han kan tegne opptil flere skisser før han endelig blir fornøyd. Så fortsetter det inne på syrommet. Materialer, tråd, saks og målebånd blir kastet rundt. Frustrasjon og utålmodighet kan til tider være en utfordring. Da plagget til slutt blir slik han vil det skal være sendes det videre til fabrikk.

– Å være sin egen sjef er veldig gøy, men det krever mye disiplin og jeg må til enhver tid vite hva som skal gjøres. Det er ikke det at jeg vil være min egen sjef som driver MayowClothing, det er det at jeg vil designe klær. Jeg er på ingen måte en typisk sjef. Er nok mer en kul kollega å jobbe med for mine ansatte. Det føles rart å si det selv, men jeg er veldig sjelden sur.

LA blir neste steg
Han viser meg inn på kontoret og syrommet. Her ligger det stablet med inspirasjonsbøker og tegninger. På veggen er ukedagene hengt opp med post-it lapper for hver avtale. Det er ikke mange tomme hull i ukene fremover. I syrommet står symaskinene på rekke og rad og forskjellige materialer er brettet sammen i hyllene. På et klesstativ henger det flere plagg som venter på å bli ferdig sydd. Semsket skinn er et materiale det virker som Mayow er glad i.

Om ti år håper han at han har stiftet familie og at han er på høyde med alle de andre store designerne.

– Min største frykt er å være alene når jeg blir femti år. Jeg hater å være alene og jeg har stort sett mennesker rundt meg 24 timer i døgnet. Har aldri vært redd for å dø, men det å dø alene er noe jeg frykter. Så du må være singel om ti år bare så du vet det, he-he.

For Mayow går turen videre til LA. Der skal han møte artistene Madcon og Nico & Vinz.

– Jeg skal style dem med mine egne klær som de skal ha på seg på turneen. I tillegg skal jeg i møte med en butikk for å prøve å få klærne solgt der.

 

To Top