Reportasje

Naturtalentet: – Jeg har nok vært den store snakkisen

Naturtalentet

OSLO: Den 29. April går NM i styrkeløfting av stabelen i Fredrikstad. 22 år gamle Mariam Eltervåg Cisse fra Sandnes forbereder seg på å sette norgesrekord i sin vektklasse, men konkurransen er ikke den største. Hun er den eneste som deltar i sin vektklasse.

 

  • Tekst og foto: 288696

–Det gjør absolutt ingenting med motivasjonen min at det ikke er noen andre i min vektklasse. Det er fortsatt en rekord som skal slås!
Den blide rogalendingen rydder på plass noen vekter. Det er kun meg og Mariam som er i treningsrommet hos Oslo styrkeløftklubb på Frysja denne April kvelden. Musikken står på svakt volum, men er akkurat høyt nok til at vi kan høre hva som blir spilt.

Men hva er det som gjør at en norsk jente med Maliske gener begynner å konkurrere i styrkeløfting? Vi skrur klokken bare et snaut år tilbake.
En ellers treningsglad jente trener sammen med sin daværende kjæreste som er og var på landslaget i styrkeløft. Hun blir med for å se han delta i VM hvor Mariam blir noe forbauset over nivået.
–Energien og stemmingen under VM gjorde at tankene om å satse på dette begynte å surre, når jeg så at jeg lå på det samme nivået som mange av jentene var det ingen vei tilbake. Jeg skulle bli sterkest i verden.
Mariam begynner å trene styrkeløfting for fullt April 2015. Kun få måneder fram i tid, September for å være eksakt, bestemmer hun seg for å virkelig satse på styrkeløfting. Og grunnen er veldig enkel og grei i følge Mariam selv.
–Jeg merket tidlig at jeg kunne bli en av de beste innen dette da jeg lærte mer om det. Det er ikke veldig utbredt i Norge og spesielt ikke blant jenter.

Mariam kom i kontakt med Oslo styrkeløftklubb, og det er nå de hun løfter for og skal konkurrere for. Her får hun riktig kompetanse og veiledning, og et team med trenere er med for å gjøre Mariam bedre.
Fra før kan hun allerede skilte med å ha regionsrekord i totalt og i markløft.

Streng diett

Utenom selve treningen går Mariam igjennom et sunt og variert kosthold. Styrkeløft er en idrett hvor man konkurrere i vektklasser, og Mariam ønsker å gå til en lavere vektklassen enn den hun er i nå. Det er ingen lett oppgave når man trener styrke fire ganger i uken.

– Jeg er i +84kg klassen nå, men jeg ønsker å gå ned i -84kg. Dette er ikke av noen strategisk grunn, men mer at jeg tror jeg ville følt meg bedre med litt mindre kilo på kroppen. Men også for å slippe å løfte mot damer på 150kg, ler Mariam.

Kostholdet til Mariam inneholder blant annet å spise hver tredje time, hun spiser kun karbohydrater før og etter trening og drikker ekstremt mye vann for å holde sultfølelsen borte.

Før NM går av stabelen har Rogalandsjenta kuttet kraftig ned på alkohol inntaket og har økt restitusjonsnivået.
–Det høres litt rart ut, men jeg sover mye og det er fordi jeg må få restituere nok. Og det gjør meg absolutt ingenting, sier 22 åringen i det hun gjør seg klar for å løfte snaut 60kg i benkepress. En rolig oppvarming kaller hun det.

Lukten av svette de knevarmere til Mariam skjærer igjennom nesen når hun har kommet i gang.

Mariam sin nåværende rekord i markløft er på 165kg. Hun sier selv at hun ikke kommer til å prøve å løfte mer enn det før NM av enkle grunner.

–For det første så står det ikke på programmet og det treningsprogrammet mitt er bibelen min.
Videre forteller Mariam at hun tror at det kommer til å være en psykisk fordel for henne å ikke løfte noe mer før NM.
Rekorden hun er ute etter er på 172,5kg i markløft.

Mariams største motivasjon er hennes egen progresjon. Følelsen av å kunne løfte mer en tidligere og mestringsfølelsen er en følelse hun aldri blir lei.

–Det er det å klare å oppnå de målene jeg setter for meg selv, det tror jeg gjelder alle. Det er jo en utrolig følelse! Så er det jo som jeg sier, jeg vil jo bli sterkest i verden.

22 åringen har lenge vært en snakkis i løftermiljøet i Norge. Hennes første tall fikk folk til å sperre opp øynene for den blide jenta.

Mariams første resultater var på 95kg i knebøy, 55kg i benkepress og 150kg i markløft, og som hun selv sier har hun hatt en veldig god progresjon fra disse tallene og fram til NM.

 

Som en egen familie

Når Mariam snakker om i miljøet rundt styrkeløfting så er hun raskt ute med å få fram en enkelt ting.

Det er som å ha en ekstra familie.
Hun forteller om hvordan alle er flinke til å respektere hverandre og at ting som kroppspress er helt fraværende i styrkeløftingmiljøet.
–Alle er flinke til å motivere hverandre og hjelpe andre med å nå målene sine. Det er på en måte en uskreven regel i dette miljøet.

I styrkeløftmiljøet er det vanlig å snakke åpent om egen vekt og Mariam føler det er deilig å kunne prate om ting som er nærmest tabubelagt i samfunnet.

–Ordet tabu finnes jo nesten ikke. Vi snakker åpent om vekt, vi er trygge på hverandre og er ikke redde for å vise oss frem. Det er rett og slett et veldig inkluderende og åpent miljø.

I det Mariam skal til å komme i gang med litt knebøy begynner hun i samme slengen å forklare hvordan et typisk stevne foregår før hun blir avbrutt av lyden av omtrent 180kg som smeller i bakken fra andre siden av rommet, vi er tydeligvis ikke de eneste her lenger.

Hun fortsetter å forklare.
Først er det innveiing cirka to timer før løfting, så må det meldes i fra hvor mange kilo som skal løftes. Deretter bruker Mariam litt av ventetiden på å spise og slappe av, så tøyes det, så er det oppvarming, før hun så er klar for å løfte.
–Det viktigste å huske på er å høre etter på signalene, sier Mariam i det hun flirer litt for seg selv før hun utdyper.
–Når man skal løfte så er det slik at man får et signal for når man skal løfte. På et stevne for et drøyt år siden så glemte jeg signalet, så midt i løftingen så bannet jeg høyt. Dommeren bare så rart på meg og sa at neste gang jeg glemte å vente på signalet, så burde jeg bare vente på reaksjonen til dommeren.

Mariam er i gang med å rydde på plass vekter og benker. Dagens treningsøkt er ferdig og hun er enda et skritt nærmere NM. Nå gjenstår det å se om norgesmesteren i markløft heter Mariam, 22 år gammel fra Sandnes, når kalenderen viser Mai 2016.

 

To Top