Kultur

Rett fra skolebenken til musikkarriere

OSLO: Da Matilda Gressberg (21) var ni år hørte hun sangen ”Fix you” av Coldplay for første gang. Det var i dette øyeblikket hun bestemte seg for hva hun ville gjøre resten av livet. Synge.

  • Tekst og foto: ID 288777

Matilda sitter avslappet i enden av sofaen inne på kafeen på Parkteateret. Det mørkeblonde håret er satt opp, og hun er kledd i en mørk olabukse med en simpel grå genser.

Dette er en jente med bena godt plantet på jorda bare et halvt år etter at hun sto foran et stappfullt Parkteater i Oslo og lanserte sitt nyeste album.

– Det å ha min egen konsert på Parkteateret er virkelig noe av det største jeg har opplevd. Pluss at det var så mange der! Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Personlige sanger
21-åringen slapp sitt første album ”A heart” i 2013, deretter ga hun ut albumet ”Serendipity” i 2015. Matilda skriver alle sangene sine selv. Hun henter inspirasjon fra sitt eget liv og personer som står henne nær.

– Er Serendipity basert på dine egne erfaringer?

Hun gir kaffekoppen sin et hardt blikk mens hun forsiktig, men sikkert legger noe av håret som har falt ned bak det høyre øret.

– Hele albumet ”Serendipity” er fylt av kjærlighetssorg-sanger. Det er utelukkende fra mitt liv. Den er laget i kronologisk rekkefølge fra start til slutt. Det er vanskelig å skrive om meg selv, fordi det blir så nært. Jeg klarer ikke skrive om ting som nettopp har hendt. Det må gå en stund før jeg kan se tilbake på det.

IMG_9421

SELVSTENDIG LÅTSKRIVER: Matilda skrev musikk til den norske dokumentarfilmen «Til ungdommen» fra 2012.

Drømmer om å leve av musikken
Matilda sluttet på videregående tre uker inn i det siste året. Hun hadde vært opptatt med det første albumet i løpet av andre klasse. Hun forsto at hvis hun ville satse på musikken, kunne hun ikke gjøre begge deler.

– Jeg angrer ikke et sekund. Drømmen er jo å leve av musikk, og jeg håper at jeg aldri trenger å gjøre ferdig videregående.

Hun pakket da sakene sine og flyttet inn hos sin storesøster og hennes venninne i Oslo. Her satset hun alt på musikken.

Inspirasjon i tatoveringen
Plateselskapet Sony signerte med Matilda høsten 2014. Signeringen var en viktig hendelse for henne. På venstre arm under den lysegrå genseren kan man se tatoveringen til Matilda. ”Someday.”.

Da hun gikk på ungdomskolen leverte hun ofte sangtekster istedenfor essays i engelskklassen. En dag i niende klasse kommenterte læreren at det var godt skrevet, men hun måtte begynne å gjøre oppgavene ordentlig. Han skrev ”… you´re not a musician yet”.

Matilda tok da pennen fatt og skrev tilbake ”But I´ll be someday”. Etter signeringen med Sony spanderte broren tatoveringen ”Someday.” til lillesøsteren.

– For hver drøm jeg har, ser jeg på tatoveringen og det gir meg motivasjon.

Hun drar pekefingeren forsiktig over de sorte bokstavene som er markert på kroppen, med et stolt smil om munnen.

Ny singel i løpet av våren
For tiden er Matilda mye i studio og jobber med noen nye sanger. Hun har ikke planer om å slippe noen album ennå. Men håpet er å gi ut en singel i mai.

– Det er litt avslappende å ikke måtte forholde seg til deadliner. Jeg blir litt stressa av å måtte gjøre ferdig et album. Nå skriver jeg bare og koser meg.

Hun opplever ofte skrivesperre, men hun mener hun har funnet en god løsning. Hver dag skriver hun hvert fall ned en setning på mobilen sin. Bra eller dårlig. Når hun da opplever å mangle noe i teksten, ser hun tilbake på setningene hun har skrevet og finner inspirasjon.

– Da jeg holdt på med det forrige albumet var det en dag hvor jeg hadde så skrivesperre at jeg ringte sjefen min og fortalte at jeg aldri kom til å kunne skrive en bra tekst igjen. Så jeg har sånne dager, jeg også.

Familien betyr mye
Matilda og familien kommer fra Kongsvinger i Hedmark. Her vokste hun opp med foreldre og tre søsken. De var en god støtte når det kom til musikken.

Faren til Matilda er musiker, og spiller i et danseband. Hun holder ikke skjult på at dette var litt småflaut da hun var mindre. Musikken til faren vokste etter hvert på henne og hun skryter nå av farens prestasjoner.

– Jeg har nok arvet mye fra pappa. Det er nok der jeg fikk musikk-genet fra.

Hun ser uforstyrret på regnet som plasker ned utenfor den varme kafeen på Parkteateret.

– Jeg tror vel ikke det har skjedd at jeg har spilt en konsert uten at et medlem av Gressberg-familien har vært tilstede. Det er godt å ha en så fin støtte fra familie og venner. Hadde jeg hatt en dag igjen å leve, ville jeg fylt opp huset til mamma og pappa med mennesker jeg er glad i. Spist god mat, jammet og kost meg med de som står meg nær.

IMG_9430

RADIOHIT: Singlen fra hennes nyeste album, «Declarations of Love», ble spilt mye på radio og lå på topp 20 på radiolista.

Står for det hun gjør
Når hun skal holde en konsert er hun fast bestemt på hva hun skal ha på seg. En sort bukse, flanellskjorte eller ola-skjorte. Guttejente er ett av ordene hun bruker for å beskrive seg selv.

Matilda gir klærne sine et varmt blikk mens hun flirer forsiktig av seg selv.

– Jeg finnes ikke jålete, og jeg går i det jeg føler meg komfortabel i.

Hun ønsker ikke å være noe andre vil at hun skal være. Teamet hun har bak seg vet hvordan Matilda er, og det er aldri en stor krangel når hun drar frem den rutete flanellskjorten før konsert.

Enten det er klær eller musikk er hun en veldig selvsikker jente som vet hva hun vil. Matilda lager den musikken hun liker, uten å tenke på en spesiell målgruppe.

– Jeg vil heller gi ut musikk jeg elsker og få dårlig kritikk, enn å gi ut noe jeg ikke synes er bra. Selv om kanskje det ville fått gode tilbakemeldinger. Jeg står for det jeg gjør.

Musikken betyr alt
Matilda startet på bunnen som mange andre artister. Mange av de første små-konsertene var det få som dukket opp på. Men hun prøvde å tenke positivt. Drømmen ga hun ikke opp så lett.

Hun var villig til å gjøre ”drittjobbene” for å få de store jobbene. Senere har hun varmet opp for Melissa Horn, First Aid Kit og mange kjente artister. Parkteateret var første konsert hun holdt, hvor hun selv var hovedattraksjonen.

– Før konserter og tv-show blir jeg alltid litt nervøs, men mest på de store tingene. Som da jeg skulle være gjest på Lindmo på NRK. Da måtte jeg sette meg inni et skap og roe meg ned. Jeg var redd jeg skulle kaste opp.

– Det er egentlig bra at jeg blir litt nervøs, for det betyr bare at dette er viktig for meg. Det betyr jo alt.

Rett fra skolebenken til musikkarriere

Mest lest

To Top