Reportasje

Treningsklær er prestasjonsfremmende

JESSHEIM: Har treningsklærne du trener med en påvirkning på treningen og prestasjonen du gjør? Det mener i hvert fall Personlig trener Linn Marie Haugan.

 

  • Tekst og foto: 288538

Dunk. Smell. Metallmanualer som treffer hverandre i fart. Tunge sukk og press lyder er noe av det første som treffer øregangen din når du går inn på Elixia.

Det er mange som trener nå før sommeren står for tur. Det er treningstøy i alle farger og fasonger. Det er nesten helt fult i lokalet av ivrige treningsskjeler. Lukten kjennes som en blanding av innestengt luft, svette og lukten av BCAA eller annen søt drikke.

Det er ingen som bryr seg om lukter så lenge apparatene de skal bruke fungerer som de skal. På tredemøllen står Linn Marie Haugan. Hun er personlig trener og har følgende råd å komme med når det gjelder treningstøy:

– Det viktigste er å vite hva du skal trene, hvilken sport du skal brukte klærne til og hvor mye du tenker på komfort. Driver du primært med styrketrening, løping, sykling, eller kanskje litt av alt?

Uansett idrett du skal utøve er det lurt å finne ut hvilke treningsklær som passer best til treningen du skal utføre. I dag er det kanskje mange som tenker på look fremfor brukerkomfort.

 

Ytre motivasjon
Flere og flere bruker treningsklær som er iøynefallende. På Elixia Jessheim har medlemmene sjeldent hel sorte treningsklær.
– Trenden for treningsklær med mønster og farger har virkelig satt fart de siste årene. Farger gjør deg glad og med nytt og komfortabelt treningstøy kan også økten gjennomføres litt bedre enn sist treningsøkt. Man ser at det kan ha påvirkning spesielt på treningssenteret. Da mange bruker dette som en form for belønning.

Det å ha riktig og fint treningstøy er en motivator for mange som trener.

Det å ha riktig og fint treningstøy er en motivator for mange som trener.

Riktig farge
I gangene på Elixia er det dempet belysning. Sorte fliser på gulvet og grønne vegger med sorte striper. Bilder av de ansatte henger midt på den grønne veggen. Bildene av personalet matcher også med malingen på veggen. Sort og grønn t-skjorte har alle på bildene. Det er ingen tilfeldighet at gangen ikke er helt fort. – Riktig farge gjør deg glad.

– Treningsklær med farge gjør deg glad. Og ikke minst riktig klær gir deg bedre motivasjon og du ser også anatomien din og sikrer korrekt teknikk. I store klær er det vanskelig å korrigere feil. I ettersittende klær er dette lettere å få øye på og deretter korrigere så ikke personen skader seg.

Jenter er opptatt av treningsmote
Merker som går igjen er Kari Traa, 2XU, Röhnisch og Nike. Jentene på treningssenteret ønsker å fremheve kurver med ettersittende klær, eller å holde kroppen fast. Dette med Hold-in har eksplodert de siste årene. Dette gjelder for det meste jentene og damene. De føler seg bedre derav bedre selvtillit. Mer komfortabel med egen kropp i rett klær kan føre til økt prestasjon.

En annen liga
Brøl, dunk. Det rister i gulvet. Mannen foran speilet er sprengrød i ansiktet, hiver etter pusten og strekker armene mot taket. Han tar tak i drikkeflasken sin som er hvit med sort lokk. Han har på seg en svart løs jobbebukse og en grå singlet som sitter stramt etter kroppen.

–Guttene på gymmet bruker som regel shorts og t-skjorte, men vi ser også trender blant guttene. For de større guttene går det i lange store joggebukser. Merket Better Bodies er populært. Singlet blande guttene er også noe som ofte går igjen. Dette blir brukt for å se hvilken muskelgruppe som aktiveres under treningen, og hvordan musklene jobber under tunge økter.

Komfortabel i egen kropp
Gutter som bruker tights er gjerne komfortable med bena sine og dermed gir dette økt selvtillit. For de som har trent lenge kan de være stolte av egen innsats og dette vises på kroppen. Blant annet holdningen. Men dette er et helt annet tema. Trening er et resultat av hva du har trent for.

”En av de tingene du ikke kan kjøpe, er en veltrent kropp!”

Lone trener stort sett i fargerike klær. Det føles riktig.

Lone trener stort sett i fargerike klær. Det føles riktig og bra.

Trening som livvstil
Lone Gilje (29) har jobbet på Icon Lillestrøm siden 2010 år. Med sitt lange hår og store smil, ønsker hun alle en god treningsøkt når treningsglade mennesker tar turen til Icon.
Lone jobber tett med kundene hun har, så det å følge med på hva kundene har på seg blir en selvfølge. Som personlig trener ser hun at treningsklær har en påvirkning på trening og prestasjon.

Overbevist
 – Ja, absolutt har dette en påvirkning på prestasjonen. Klær påvirker både psykisk og fysisk. Kler man seg i treningstøy vil man føle seg mer sporty og derav yte mer. Klær har også en signaleffekt som gjør at andre rundt deg endrer sine forventninger og igjen dine prestasjoner.

Fysisk sett er det viktig med komfort, passform og pusteevne. Dette er faktorer som kan, hvis dette ikke er på plass, legge en demper på prestasjonsnivået. Den beste kombinasjonen av treningsklær er en sammensetting av alle de overnevnte faktorene.

Farger påvirker sansene dine
For mange har farge mye å si. Farger påvirker sansene dine og mange opplever at sterke farger gir dem energi. Med å bruke farger på klær blir du også lettere sett og du vil da i din underbevissthet yte litt ekstra.
–Kvaliteten spiller nok større rolle jo høyere nivået blir. For en hobbymosjonist er kanskje ikke kvaliteten så viktig, mens for en eliteutøver kan kvaliteten bli avgjørende.

Utseende eller komfort?
–Jenter kan nok i mange tilfeller være mer opptatt av stil og mote, men guttene er ikke så langt unna. Gutter er kanskje hakket mer opptatt av komfort. Uansett komfort eller utseende når det gjelder treningsklær så sitter viljestyrken i hode.

 

 

 

 

To Top