Reportasje

I trygge omgivelser med Fabian Ness

MOSS: Den ettertraktede Drøbak-gutten har siden debuten som 17-åring skapt mye interesse blant ulike klubber. Men tryggheten og kjærligheten for Moss Fotballklubb har gjort at proffdrømmen har blitt satt på vent. 

  • Tekst og foto: 289198

Et lite stykke utenfor Moss Sentrum ligger leiligheten til Fabian Ness. Stedet bærer preg av to mennesker som liker å holde seg i form. Minnerike bilder av han og kjæresten henger stolt på de hvite gipsplate-veggene. Til tross for at det henger treningstøy rundt i leiligheten, er leieboligen forbausende ryddig. Han reiser seg opp fra IKEA-sofaen, smiler og strekker ut hånden.

– Velkommen hit!

Det er tydelig at Drøbak-gutten ikke bare er glad i fotball. TV-skjermen i stua viser ishockey. Stavanger mot Lørenskog. Samtidig ser han på Premier League på en Mac han kjøpte til samboeren for to år siden. Han slår høflig ned lyden idet jeg entrer stuen.

– Hockey er faktisk den tredje vanskeligste sporten i verden ifølge en liste jeg har lest.

Fabian har på seg sponset treningstøy fra Moss Fotballklubb. En svart treningsbukse fra Umbro, og en grå hettegenser med Mosse-logoen stolt brodert inn på venstre side av brystet. Det eneste som unnviker er den mørkeblå capsen han har på hodet, med logoen «The Hundreds».

– Det kunne nok vært litt ryddigere her, men bare føl deg som hjemme.

Ryktet går
Fabian spiller fotball for Moss Fotballklubb. Angrepsspilleren er kjent for å være en av de beste spillerne i byen. Siden debuten for A-laget til Moss som 17-åring har han blant annet blitt toppscorer to ganger og kommet på årets lag i 2. divisjon. I tillegg til dette har flere profilerte klubber vært interessert i 23-åringen. Blant annet Strømsgodset og Follo. På et tidspunkt gikk det også rykter om Fredrikstad.

Hvis vi ser bort fra fotballspilleren. Kan du beskrive deg selv, Fabian?
– Hmm … Jeg vil jo si at jeg er en veldig sosial person. Jeg er glad i å kose meg med venner. I tillegg anser jeg meg selv som ganske snill og inkluderende.

Du sier du er glad i å kose deg, hva slags forhold har du til alkohol?
– Jeg er veldig oppmerksom på at jeg ikke drikker før kamper, sånn sett er jeg ganske profesjonell. Samtidig er jeg en person som trenger det sosiale i livet mitt. Jeg synes det er viktig å kunne kose seg i ny og ne.

Støttes på hjemmebane
Fabian kommer fra en familie der fotball ligger i genene. Selv om den fotballfrelste gutten er oppvokst i Drøbak, har han en far fra Skien som har gått gradene i Odd Grenland. I tillegg har både moren og broren vært enorme støttespillere. Han sier det er få som kan vise til en så stor støtte fra familien.

– Faren min har helt klart vært den viktigste av alle. Han har kjørt land og strand rundt, og drevet masse egentrening med meg. I tillegg har han vært på hver eneste kamp og trening siden jeg startet å spille som liten.

Er han fortsatt like entusiastisk?
– Overraskende nok er han fortsatt på hver eneste kamp og trening, haha! Mamma har også bidratt på sin måte og virkelig stått på. Så lenge jeg bodde hjemme var maten alltid klar når jeg kom hjem.

Idet han tar av seg capsen og kaster den på det hvite bordet laget av trefiber benytter han muligheten til å hylle samboeren.

– Hun stiller alltid opp. Jeg har blitt mye flinkere til å takle nederlag nå som jeg vet at hun venter på meg hjemme. Pluss at hun er veldig flink til å se på kampene mine.

Love for the game
Fabian startet å spille fotball allerede som 5-åring. Han spilte alltid med de som var eldre. Faren hans var trener for han og brorens lag i Drøbak. Da Fabian startet på videregående gikk han på Wang Toppidrett i Moss, og ble raskt en del av juniorlaget til MFK før han tok steget opp til A-laget.

Kunne ikke det å gå på Wang Toppidrett i Oslo skape flere muligheter for deg som fotballspiller?
– Jeg vurderte det. Jeg valgte å gå i Moss fordi jeg hadde hørt veldig mye positivt om skolen. Jeg orket heller ikke tanken på pendling.
Er vel et stykke fra Drøbak til Moss også?
– Joda. Jeg bodde hos en kompis i noen måneder som også gjorde det enklere.
Er du fornøyd med valget du tok?
Helt klart! Jeg hadde mange dyktige trenere, blant annet Knut Thorbjørn Eggen.

Pangstart
I løpet av flere år i Mossetrøya har Fabian blitt en av de mest etablerte spillerne på laget. Han har som alle andre opplevd nedturer og oppturer.

– Jeg husker seriedebuten min borte mot Sogndal. Det var TV-kamp og vi spilte i adeccoligaen som det het den gangen. Jeg måtte spille back, noe jeg overhodet ikke var komfortabel med. Jeg var rett og slett drit nervøs. Det morsomme er at i etterkant hørte jeg på opptaket fra TV-en at jeg fikk skryt av kommentatorene. Da ble jeg veldig stolt.

Men, har du gjort noe du angrer på?
– Nei, ikke egentlig. Eller jo, kanskje.
Fabian ser bort på den snart ferdigspilte hockeykampen før han vender blikket tilbake mot meg.
– Jeg fikk høre at Strømsgodset var interessert i meg. Jeg fulgte ikke opp interessen fordi jeg var ung og følte meg veldig trygg i Moss. Hadde jeg visst at vi skulle rykke ned til 2. divisjon og ikke rykke direkte opp igjen hadde kanskje skjebnen min vært annerledes.

Er det noe som preger deg nå?
– Nei. Når jeg snakker om det er det kanskje litt kjedelig, men jeg trives i omgivelsene jeg er i nå.

Nedprioriterer studier
Jeg tar et raskt blikk bort på en ellers ryddig kjøkkenbenk hvor det ligger tre skolebøker stablet oppå hverandre.

Hva gjør du ved siden av fotballen, Fabian?
– Jeg studerer faktisk markedsføring og salgsledelse. Det er et ganske bredt felt. Moss er heldigvis veldig fleksible når det kommer til skolearbeid, så sant det ikke blir for mye fravær. Lykkes jeg ikke med fotballen har jeg i hvert fall det å falle tilbake på.

Fabian setter seg ytterligere opp i sofaen, retter seg opp i ryggen og forteller at han bare tar dag for dag.

– Målet mitt er egentlig å komme til tippeligaen, så får vi se hva som skjer deretter. Jeg kan ikke se for meg at jeg kommer noe lenger enn det, haha!

Han reiser seg opp og tar en slurk av den halvfulle Imsdal-flaska før han setter seg ned igjen med et lurt smil om munnen.

– Jeg vet ikke helt hva jeg vil bli hvis jeg ikke blir fotballspiller. Noe innenfor økonomi kunne jo vært veldig interessant da, men lenger enn det har jeg ikke tenkt. Men per dags dato prioriterer jeg fotball over skolen fordi det er det jeg vil leve av når jeg blir eldre.

To Top