Kultur

Hiphop i sjela

OSLO: Robin ”Rabon” Masoumi (22) har hatt en tøff oppvekst som har gjort han til et sterkere menneske og inspirert han til å satse på sin store lidenskap som er rap.

  • Tekst og foto: 288757

Kutt meg i to, ene halvdelen av meg er menneske og den andre halvdelen av meg er musikk. Faren min på den menneskelige-delen var min biologiske far og faren min på musikk-delen var Eminem. Begge to fadet vekk fra meg. Menneske-delen av meg fikk en stefar, musikk-delen fikk også en ny far, det var Yelawolf. Ironisk nok var det Eminem som signerte Yelawolf som sin artist.”

Inne på Egon restaurant ved Oslo S sitter jeg med Robin Masoumi, en ung mann på 22 år, fra Mysen i Østfold. Han er en rapper med artistnavnet Rabon og har et karakteristisk langt skjegg og en enorm lidenskap for musikk. Sammen med sin produsent og rapper Martin Thørnblad har de nylig opprettet rapgruppen SKINS og til sommeren slipper de ut sin første EP med fem sanger, og flere musikkvideoer.

–Dette er det beste jeg har vært med på å skape, jeg er veldig fornøyd med tekstene jeg har skrevet. Mye av æren går til Martin. Han holder et vanvittig nivå når det gjelder produksjon. I tillegg har han en rap-stil jeg beundrer, han er veldig leken med ord, forteller Robin. 

AMBISIØS: Det handler om alt eller ingenting når det gjelder hiphop.

 

Tøff oppvekst i ungdomsårene

Han er glad for å ha kommet dit han er i dag. Livet har ikke vært en dans på roser. Foreldrene til Robin var geriljasoldater som kjempet i fjellene for kvinne- og menneskerettigheter i et islamistisk og radikalt Iran. Hans mor kjempet sammen med de kurdiske væpnede styrkene Peshmerga fra 16 års alderen. Det var en lang reise før familie kom til Norge.

–Familien min dro fra Iran til Tyrkia. Der fikk de asyl og kunne deretter reise videre til Norge  og Fredrikstad.

I 1994 ble Robin født her. I barndomsårene ble det en turbulent tid med mye flytting.

–Jeg byttet barneskole fire eller fem ganger. Det var ikke noe særlig. Det var mye uroligheter i hjemmet, en blanding av trygghet og utrygghet hele tiden, sier han.

I 2005 da Robin var 11 år ville moren flytte fra Fredrikstad på grunn av faren. Robin forteller at de allerede hadde distansert seg fra han, men at de til slutt endte opp med å bryte kontakten helt.

–Vi flyttet til Mysen, en veldig stor forandring. Fra bylivet til bondelandet.

Robin legger ikke skjul på at han opplevde tiden før 2005  som vanskelig og ustabil. Heldigvis var moren alltid der for han og tok vare på  ham.

I Mysen ble Robin kjent med en hjelpelærer på ungdomsskolen som het Andre Jensen. Han var en rapper ved siden. Jensen tok med ungdommer som var interessert til sitt hjemmestudio. Robin deltok ikke i dette tilbudet selv, men det var i denne tidsperioden han fikk lysten til å utforske rap.

–Jeg ante ikke på den tiden at jeg kom til å skrive min egen musikk og holde på med dette slik jeg gjør i dag.

 

Robin Masoumi Foto: 288757

OPTIMIST: Robin ser lyst på fremtiden.

 

Stor lidenskap for musikk

–Jeg har alltid hatt stor lidenskap for musikk. Min første plate var Michael Jackson best hits, dobbel-CD. Jeg husker ikke helt navnet på den, forteller han.

I et studio i Ørje opplevde han som 15-åring øyeblikket da han skjønte at dette ville han holde på med resten av livet.

–Jeg var i et studio med en tidligere kompis. Det var første gang jeg noensinne hadde vært i et profesjonelt studio. I det øyeblikket var det «done». Jeg visste at dette ville jeg holde på med uansett hva som ville skje videre i livet.

–Hjalp musikken deg gjennom de vanskelig periodene?

–Jeg legger all min tillit til musikken. Den har løftet meg ut av situasjoner som jeg kanskje ikke ville klart på egenhånd. Musikken er noe jeg brenner for og vil holde nært. Det er dette jeg god for her i verden.

 –Hva inspirerer deg innenfor sjangeren hiphop?

 –I starten på barneskolen var det Eminem. Man skjønte ikke hva han sa, men det var catchy. Han var min største inspirasjonskilde. Men dessverre var det en del hendelser med dop, og da kompisen hans, Proof, ble skutt og drept, trakk han seg veldig tilbake fra rampelyset. Han ble aldri den samme Slim Shady-Eminem igjen slik han var før. I hvert fall i mine ører. Han fadet bort for min del, sier Robin og legger til:

–Men han er bare et menneske som gjør feil, som meg og deg. Han er helt klart det største som har truffet meg med tanke på hip hop. Jeg trodde aldri noen igjen skulle treffe meg slik Eminem gjorde med sin musikk, helt til Yelawolf og Hopsin slapp sine album.

Rap-stilen til Robin kalles ” chopping”, det går ut på å være rask og leken med ord.

–Hva representerer rapgruppen din?

 –SKINS er samfunnskritiske, slik rap opprinnelig var. Jeg bruker gjerne musikken min til å belyse samfunnsproblemer. Nå skal jeg ikke røpe for mye før EPen kommer ut, men jeg lover at det blir relevante og samfunnskritiske tekster.

Lærer av sine feil

–Din alle første musikkvideo” Legg det opp” fikk kritisk oppmerksomhet på twitter, blant annet av Onkl P, hva skjedde?

 –Jeg hadde en visjon om at den skulle bli mye bedre enn det den ble, men den kom ikke ut sånn. Teksten og beaten var jeg fornøyd med, hvis man hører ord for ord for hva som ble sagt så er det bygd opp ganske fett. Miksen og videoen ble derimot dritt, rett og slett. Jeg pinte meg selv hver gang jeg så videoen så den ble slettet, alle gjør feil, og man lærer av det. I dette tilfellet dreit jeg meg ut for hele Musikk-Norge, svarer han lattermildt.

 I dagens industri er det for mange artister som skaper meningsløs musikk ifølge Robin.

–De står der og kaster penger og har meningsløse tekster. Det var ikke slik hiphop pleide å være.  I dag har industrien gjort om hiphop til en pengemaskin.

Robin er kritisk til dagens musikk-industri. Ifølge han selv er det for mange artister som er marionetter som blir styrt og ikke har sin egen vilje. De blir fortalt hva som skal produseres og pushes til å lage noe de ikke selv vil.

Han hevder at han ikke er spesielt interessert i platekontrakt. I så fall ville han skrevet betingelsene selv, og ikke plateselskapet. Han har store ambisjoner for sitt samarbeid med Martin i gruppen SKINS.

–Vi vil selv bygge et imperium fra starten av. Det vil ta tid og mye arbeid, men vi har midlene og ferdighetene til å klare det.  Det handler om å lage et godt produkt og kunne markedsføre det.

To Top