Reportasje

– Utfordringer gir meg styrke

OSLO: Bjørn-Kristian Svendsrud (23) har alltid engasjert seg for mennesker og deres rettigheter. Veien har vært lang og tøff, men nå stiller han som formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

  • Tekst og foto: 288763

Vi møtes på en kafé i Oslos gater. Til tross for at det er tidlig en mandags morgen, så møter han meg ved inngangsdøren til kaféen med et stort smil rundt munnen.

Ungdomspolitikeren fra Horten har allerede i en alder av 23 blitt innstilt som formann i FpU og blitt utropt som topp 16 av fremtidens toppolitiker av TV2. Han har klart å bygge seg opp en politisk karriere på kun noen få år. Men veien hit har vært tøffere enn mange skulle tro.

–  Som FrPer har man jo opplevd litt motstand opp gjennom årene. Det kan være veldig tøft, men jeg mener vi må kunne tåle å få litt motstand som politiker. Utfordringer gir meg styrke. Det gjør også at jeg blir enda mer sikker på at dette er den riktige politikken, forteller Svendsrud.

Han trekker fram konfrontasjonene under debatter i valgkampen. Kommentarer som gikk på at han var med på å drukne barn i Middelhavet var bare en av tingene han fikk fra sine politiske motstandere.

–  Det er klart at slike kommentarer kan gå inn på deg. Jeg tror alle vil flyktningene det beste, vi har bare forskjellige måter å løsne flykningskrisen på. Jeg er veldig åpne for andre sine synspunkter, men mener også det er viktig å stå for sine egne meninger.

RbildeBK_1

STERKERE: Bjørn-Kristian Svendsrud mener de tøffe periodene har gjort han sterkere

Det tøffe ungdomsstadiet 

Til tross for de harde politiske kampene, har han også hatt tøffe kamper på hjemmefronten. For det var i niende klasse han kom ut som homofil og senere fikk seg kjæreste.

– Dette er en vanskelig periode i livet for de fleste, det er mye som skjer på dette ungdomsstadiet. For meg var det alltid viktig å være åpen og ærlig. Det var nok det som fikk meg til å gjøre legningen min offentlig.

Selv om venner og bekjente tok det bra, ble det en del tøffere på hjemmefronten. Men han legger til at det stadiet i livet bare har knyttet familien enda tettere sammen.

–  Når man kommer ut som homofil er det klart at det for enkelte kan kreve en del omstillinger. Men min erfarning er at de rundene vi hadde hjemme har gjort at familien vår står enda sterkere sammen i dag. Foreldrene mine støtter meg veldig, og det gjør min nåværende samboer også. Nå tenker jeg ikke lenger over at jeg er homofil. Det har blitt så normalt.

Han lyser mer opp igjen idet han starter å fortelle om den første daten med samboeren. Det var tydelig at samtalen vår vekket gode minner hos han.

– Hvordan var støtten hjemmefra når du kom ut som homofil og i tillegg ble politisk aktiv i FpU og FrP?

– Jeg kommer fra en veldig engasjert og høylytt familie. Det var alltid fokus på at alle skulle få si meningene sine. Så det var vel familien min som fikk meg engasjert i utgangspunktet, og som førte til at jeg først meldte meg inn i barn og ungdomsrådet i Horten. Foreldrene mine støttet nok ikke partiet mitt, men de var veldig positive til mitt politiske engasjementet, sier Svendsrud.

RbildeBK_2

STOLT: Fikk opp kino som 16-åring

Ungdommens kampsak

Smilet kommer tilbake i det han starter å fortelle om sine store presentasjoner som ungdomsengasjert i barn og ungdomsrådet i Horten.

– Jeg husker jeg syns det var veldig kult å kjempe igjennom en viktig ungdomssak som 16-åring. Vi fikk opp en kino til nesten 40 millioner i Horten, som var ungdommens kampsak på den tiden. Det var da jeg innså hvor mye man kan oppnå ved å bare interessere seg litt rundt lokale saker, sier Svendsrud som nå er 1.nestformann i FpU.

Han fortsetter å smile, og er tydelig stolt. Noe som jeg etter hvert fikk bekreftet når han starter å fortelle videre.

– Man må ofre mye. Veldig mye. Jeg skal ikke legge skjul på at politikk tar mye tid, men når du er et politisk dyr som meg, så er det vanskelig å legge fra seg, sier Svendsrud.

Debattens vinner på NRK

Han tar en slurk av koppen med vann før han fortsetter å fortelle om noen av hans stolte øyeblikk.

– I 2015 deltok jeg på en NRK-debatt om innvandring med 420 000 seere. Da ble jeg kåret til debattens vinner av Elin Ørjasæter. Det var utrolig stas og jeg er fremdeles stolt over det.

Han ser ned og klemmer fingertuppene lett sammen, før han løfter blikket opp igjen og ser ut vinduet. Blikket står stille der et par sekunder før han fortsetter å fortelle.

– Jeg hadde aldri klart å komme dit jeg er i dag uten alle de fine og flinke menneskene rundt meg. Det er noe jeg er utrolig takknemlig for. Det gir meg også større motivasjon til å jobbe enda mer for at befolkningen skal få det bedre og få en enklere hverdag.

Når jeg spør hvordan følelsene er før helgens landsmøte, legger han ikke skjul på at han er spent.

– Jeg ser veldig fram til landsmøte. Det blir spennende å se hvem medlemmene stemmer fram som partiets nye leder. Jeg håper selvsagt at det blir meg.

Svendsrud lener seg avslappet tilbake i den grå avlange sofaen, og drar det ene benet over det andre. Han har sittet i sentralstyret til FpU i to år, og mener det er for tidlig å gi slipp på det.

–  Nå er det jo opp til landsmøtet å bestemme hvem som får deres stemme, men jeg håper selvfølgelig at flertallet havner på meg.

Til tross for at han ble utropt som topp 16 av fremtidens toppolitikere av TV2 nå nylig, så viser han ingen tvil om hva målet og drømmen videre er.

– Drømmen min er å jobbe i en stilling som kan gjøre hverdagen til folk bedre, og da er ledervervet et godt steg i riktig retning. Nå er mitt mål nummer en å bli formann for Norges tøffeste ungdomsparti. Så skal jeg selvfølgelig ikke legge skjul på at det ville vært gøy om jeg fikk muligheten til å bli folkevalgt på Stortinget senere.

To Top