Nyheter

Forsmak på utdanning

Forsmak på utdanning

ÅLESUND: Det er snart søknadsfrist på Norges universiteter og høgskoler. Utdanningsmesser blir rigget opp over hele landet, og vi har snakket med to VGS-elever om deres messebesøk.

Messene som Ta Utdanning arrangerer hvert år er en god mulighet for elevene til å orientere seg om alle de forskjellige retningene som finnes. Dagens ungdom har et hav av forskjellige studieretninger å velge fra, og for noen blir det bare vanskeligere å velge, men det er dette studiemessene er her for å hjelpe unge å finne ut av.

Må ha utdanning

Ida og Oda, som er elever ved Vestborg videregående skole på Sunnmøre, deltok på studiemessen i Ålesund 1-2 februar. Ingen av de har tenkt så veldig mye på hvilken utdanning de kunne tenke seg å gå etter, men de mener at en utdanning må man ha for å komme seg noe sted her i livet. Av den grunn er det kanskje mange føler at presset for å gjøre det bra på skolen er ganske høyt, da det kan sette grenser for om man kan få en og karriere senere i livet.

-Vi får et innblikk i hva man kan gjøre, og hvordan vi kan utnytte våre talent og styrker, sier Oda.

Både Ida og Oda, og begge to er enige om at det er veldig gøy å gå på messene, og de bruker tiden godt til å se på mulighetene de har.

-Etter hvert blir vi lei av å traske rundt, og benytter heller anledningen til å ta livet med ro, forteller Ida.

Men de sier også mange tar det nesten som en fridag der man bare går rundt og samler godteri fra forskjellige stands og kommer hjem med et lass av brosjyrer som sjelden blir rørt.

Fantastisk med mange muligheter

Bernt Roarsen, som er daglig leder ved Ta Utdanning, er selv ofte tilstede ved utdanningsmessene og mener det er fantastisk at ungdommer i dag har så mange muligheter. Roarsen sier at om flere tenker over det å ta seg tid til å forberede seg til godt, vil nok de fleste oppleve å gå derfra vesentlig mer opplyst en da de kom.

-Ta tid til å gi deg selv en god nok oversikt og deretter samle nok informasjon om det du er interessert i, uttaler Roarsen.

Før de to jentene dro på utdannøingsmesse, innrmmer de at de ikke har forberedt seg så veldig mye, men de har likevel tenkt ut hvilke retninger de har lyst å gå, samt sett på forskjellige skoler. Ingen av de har fordypet seg så veldig i det enda da, og det er en god del å velge mellom og orientere seg om.

-Der var mye som vi ikke engang visste det gikk an å utdanne seg i, sier Oda.

Ikke noe i vegen for å skifte mening

Jentene har begge lyst å være helt sikre når de tar valgene sine, men med alle de forskjellige mulighetene ender man kanskje opp med å finne flere forskjellige studier man har vil gå. Ofte starter man på en ting, men finner ut det ikke var helt din greie, og angrer, forteller de. Vi vet om flere som har hoppet av studier de har begynt på flere ganger.

Også Roarsen mener det kan være positivt å skifte mening et par ganger. Ved å prøve ut forskjellige studieretninger får man mer informasjon, og kanskje nye ideer og pekepinner om hva man egentlig kan tenke seg å gjøre, sier han.

«Det er ikke noe i vegen for å skifte mening undervegs, det gjør det bare lettere å ta riktige valg senere» sier han.

Sikrer jobb gjennom helsesektoren

Ifølge samordna opptak var det, ikke overraskende nok, helsefag som trakk flest søkere også i 2015. Videre var samfunnsfag og økonomi og administrasjon blant de retningene de fleste velger å ta. Nav har også listet dette på topp over de tryggeste utdanningsvalgene, sammen med lærerutdanning.

Utdanningsvalget som sikrer jobb

På spørsmål om de vurdere en utdanning innen helse eller læreryrket forteller Ida og Oda at de synes disse er noen av grenene som virker mest interessante. De har begge lyst å jobbe med mennesker og ser ikke på seg selv som typen til å sitte innestengt på et kontor hele dagen.

Til høsten vil høgskoler og universiteter vente seg nok et nytt kull med ivrige studenter. Fristen for å søke er som vanlig satt til 15.april for de fleste høyskoler, og 1.mars for enkelte søkere ved blant annet politihøgskolen, og de med særskilt vurdering. Viktige tidsfrister for søking av studier i 2016 kan være lurt å få med seg for deg som skal søke. En liste over de finner du her.

To Top