Jeg skal bli verdens sterkeste
Sport

– Jeg skal bli den sterkeste i verden

OSLO: Mariam Eltervåg Cissé (21) fra Sandnes har kun trent styrkeløft i snart et år og har allerede utmerket seg i styrkeløft-miljøet

  • Tekst og foto: 289185

– Jeg presterte å kvalifisere meg til Junior Norgesmesterskapet for kvinner på mitt første stevne nå i desember og jeg håper å komme inn på landslaget i løpet av 2017. Jeg skal bli den sterkeste i verden, smiler Mariam.

Sandnes-jenta har hatt en utrolig utvikling fra hun startet å trene styrkeløft og hennes første trener, Sebastian White (22) vet hvorfor.

– Før Mariam møtte meg trente hun med lette vekter og mange repetisjoner. Så ble hun med meg på trening og hun imponerte stort fra første gang hun prøvde å løfte maksimalt – spesielt i markløft, forteller White.

 

Angriper vektene

White lagde et skreddersydd treningsprogram med hovedfokus på teknikk og grunnstyrke for at Mariam skulle utvikle seg på best mulig måte. White mener Mariam har de fysiske forutsetningene til å nå langt og er imponert over hvordan Mariams holdning til styrkeløft er i forhold til mange andre kvinner.

– Det jeg tror skiller Mariam fra mange andre kvinnelige løftere er at hun ikke er redd for å gi hundre prosent i et maksløft. Vi ser nye løftere, særlig at mannlige utøvere ofte har for liten respekt for vektene og tror de klarer hva som helst, mens mange kvinner har for stor respekt for vektene. Mariam er ikke redd for å ta i og gi alt, forklarer White.

Det viste Mariam i helgen.

Selv om Sandnes-jenta bla skadet på det første stevnet i desember, ble hun friskmeldt for tre uker siden og deltok på helgens klubbstevne.

– På stevnet i helgen perset jeg med 20kg i knebøy og 2,5kg i benkpress, til sammen perset jeg 12,5kg totalt, forteller hun stolt.

Mistet faren – styrkeløft ble redningen

Det kom en tung periode i livet til Mariam da hun mistet faren sin i Januar 2015. Etter et par måneder fant hun sin hobby, og redning.

– Min far døde i januar 2015, og styrkeløft ble redningen. Jeg fikk ut all frustrasjon og fant en hobby som ga meg mestringsfølelse når alt annet virket håpløst. Og det beste var og er at jeg kanskje kan bli blant de sterkeste i verden, sier Mariam.

 

– Et ubeskrivelig kick å perse

Første gang Mariam skulle perse for Ganddal atletklubb slo hun alle rekordene i markløft, og etter hun var og så på VM i styrkeløft i september bestemte Mariam seg for å satse fullt på styrkeløft.

– Jeg var mye sterkere enn det jeg forventet. Det kicket du får på stevner når du klarer nye perser er helt ubeskrivelig. Å presse egne grenser og sette nye rekorder og mål for seg selv er kjempe gøy. I tillegg er miljøet rundt idretten ekstremt bra, alle er imøtekommende og vi blir akkurat som en stor familie, sier styrkeløft-talentet.

Jeg skal bli den sterkeste i verden

Mariam Eltervåg Cissé presser seg gjennom minst ti timer med knallhard trening i uka (Foto: 289185)

 

Mariam er en «Markløfter»

Mariam er nå bosatt i Oslo og har blitt medlem i Oslo Styrkeløftklubb, hvor hennes nåværende trener er Karen Hesthammer (21), som forklarer at det var ryktet til Mariam som trigget samarbeidet deres.

– Hvor mye jeg tror hun kan løfte i de forskjellige øvelsene er enda vanskelig å si. Men med hennes utgangspunkt vil jeg tørre å påstå at hun hvert fall kan se for seg 200-tallet i markløft. Hun kan komme veldig langt om hun fortsetter framgangen og holder seg skadefri, forteller Hesthammer.

Hesthammer mener Mariam er en svært fornuftig utøver som hører på kroppen sin, men klarer å skille mellom små, ubetydelige smerter, fra hva som er lurt å ta tak i med en gang, istedenfor å la seg ligge og vokse, sier Hesthammer.

 

 

Har ikke tvilt på Mariam et sekund

At hun har vist stor framgang på dette halve året allerede, er imponerende i seg selv.  Så lenge hun fortsetter med å komme seg på trening, og være den fornuftige personen hun er, så kommer hun veldig langt bare på det.

– Når det kommer til landslaget for både junior og senior, så er det visse uttakskrav som en skal klare før man blir tatt ut. Mariam må legge til ytterligere 77,5 kg på totalen for å ta kravet, men dette bør man, som et ferskt talent som Mariam, se på som et motivasjonstall som man kan nærme seg stevne for stevne, forklarer Hesthammer.

– For hun er absolutt et stort talent, det har jeg, så lenge jeg har kjent henne, ikke tvilt på ett sekund, sier Hesthammer.

 

En dag skal Mariam bli den sterkeste i verden

– En dag i fremtiden jeg bli den sterkeste i verden, men akkurat nå konsentrerer jeg meg om å slå junior(19-23år) norgesrekorden i markløft, sier Mariam.

I Mariams vektklasse som er +84kg ligger norgesrekorden på 172,5kg. Mariam ligger bare 7,5kg bak med en rekord på 165 kg.

Hvor lang tid det vil ta før Marim triumferer som Junior norgesrekordholder i markløft er kun et par stevner unna. Hvor lang tid det vil ta før hun slår verdensrekorden i markløft åpen klasse, som ligger på  270,5kg er det vanskligere å estimere. Rekorden holder Olga Gemaletdinova (30) fra Russland.

– Jeg skal bli den sterkeste i verden

Mest lest

To Top