Nyheter

Karrierepress er karrierestress

Karrierepress

OSLO: Karrierepresset blant de unge har blitt større enn noen gang. Er det sunt med dette presset fra samfunnet? Hvorfor er yrkesfag nærmest et tabu å velge?

— Jeg tror absolutt dagens unge føler presset til å ta en høyere utdanning, jeg tror det helt klart blitt verre de siste årene. Det er jo ikke uten grunn at ordtak som «generasjon prestasjon» har oppstått, sier sykepleierstudent Hanne Lunden (21).
— Før var det mindre vanlig å ta høyere utdanning, i dag er en bachelor er helt vanlig. Du har ikke mulighet til å få jobb hvis ikke du bachelor eller master i dag. Det er vanskelig å få de jobbene du har lyst på hvis ikke du har høy nok utdanning, forklarer Lunden.

— Alle tror at en må ha en master for å være bra nok. Det er der presset ligger, sier rådgiver Marit Haug ved Kragerø videregående skole.
— Jeg tror elevene ofte blir presset av foreldre, tidligere lærere og selvfølgelig media, sier hun.
Haug forteller at hun har sett en utvikling i denne trenden, spesielt de siste årene. Hun legger til at hun tror presset har økt, grunnet at elevene har blitt mer opptatt av å prestere og få gode karakterer.
— Jeg får ofte henvendelser fra elever som har startet på idrett eller studiespesialiserende som finner ut halvveis i semestret at de egentlig er på feil plass. Mange ønsker heller å gå i retningen av yrkesfag, sier Haug.

Theodor Knudsen (22) har etter to år som lærling tatt fagbrev som elektriker, men mener det ikke er nok. Planen er å starte på en ingeniørutdannelse til høsten.
— Det har jo nærmest blitt en norm å ta høyere utdanning. Det er vel derfor jeg også, kanskje ubevisst gjør det. En gang vil det jo bli mangel på oss arbeidsfolk, hvis færre velger yrkesfag. Da vil jo de forskjellige yrkene naturlig bli mer ettertraktet, mener Knudsen.

Samfunnet har fått en dårlig holdning til utdanning

Hanne Lunden forteller at hun syntes at vår generasjon har lagt til seg usunne holdninger når det kommer til utdanning.
— Det er liksom ikke bra nok å kun være en snekker, din status i samfunnet gjenspeiles i utdannelsen din. I tillegg føler jeg folk tenker at du er lat dersom du velger yrkesfag, det er jo helt absurd. Det er, og kommer til å bli en stor etterspørsel på yrkesfolk. Hva skal et samfunn med kun akademikere, spør Lunden.

Theodor Knudsen forteller at han ikke føler at han direkte blir sett ned på, på grunn av sitt valg som elektriker, men at han hele tiden får høre at han burde returnere til skolebenken.
— Det skader jo aldri med utdannelse, det vil jo øke sjansen for å kunne velge mer fritt senere. De fleste av mine venner som har valgt samme yrkesvei som meg er skoleleie, men samtidig føler de at de burde videreutdanne seg. Hva er galt med å bare være elektriker, spør Knudsen.

Føler seg presset til å velge høyere utdanning

— Jeg har selv følt presset. Ingen fra min familie har høyere utdanning, men føler helt klart et press fra samfunnet. Da kan du tenke deg hvor ille det er for de som i tillegg får føle på presset hjemme. Jeg har flere venninner som har valgt å ta ingeniørutdannelse for å tilfredstille foreldrene, forteller Hanne Lunden.

Lunden forteller at hun i 2014 startet på en bachelor i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, fordi hun følte det var det eneste alternativet. Midtveis i semesteret fant Lunden ut at hun heller ville begynne på sykepleierutdanning og virker stolt og lettet når hun forteller om revurderingen av sin utdannelse. Lunden forteller at hun heller ikke føler dette er godt nok, og skal vurdere å bygge på sykepleierutdannelsen.
— For min del har det aldri vært noe annet alternativ enn universitet, det høres så flott ut å gå på universitetet. Møter du mennesker på byen så er det ingen som bryr seg om hva du studerer, bare så lenge det er ved en høyskole. Du blir liksom litt blind når skal velge utdannelse, spesielt når du er ung og mangler dømmekraft, mener Lunden.

— Uansett hva folk mener, føler jeg at jeg har valgt rett vei. Man må slutte å tenke på hva alle mener, det er ikke meningen at man skal tilfredstille dem. På sikt tror jeg man blir ulykkelig av det, sier Theodor Knudsen.

Et fagbrev blir like mye verdt som en bachelor

— I fremtiden tror jeg et fagbrev kommer til å bli mer verdsatt. Det gir gode utdanninger, i tillegg har det blitt mer vanlig å ta en treåring fagskoleutdannelse, konkluderer Marit Haug.

— En sosiologiprofessor sa en gang under en forelesning, at han veddet hele sin doktorgrad på at om noen år vil et fagbrev være like bra som en bachelor, slik håper jeg det blir, avslutter Hanne Lunden.

To Top