Sport

Vil stoppe Norges Fotballforbund

OSLO: Ørjan Valla ble tidligere denne måneden annonsert som den nye hovedtreneren i fotballklubben Skeid. Etter store endringer på trenerbenken det siste året, står Skeid ovenfor en sesong som kan få stor innvirkning på klubbens fremtid.

  • Tekst og foto: 288563

Skeid er en av Norges mest tradisjonsrike klubber, med åtte cupmesterskap og et seriemesterskap. Av nåtidens toppspillere har utenlandsstjerner som Moa Abdellaoui, Omar Elabdellaoui og  Haitam Aleesami gått gradene i Skeid. Det siste tiåret har klubben vært nede i en bølgedal. Klubbens nye hovedtrener, Ørjan Valla, har fulgt fotsporene til de nevnte spillerene, men han har gjort det fra trenerbenken. Valla har trent Skeids guttelag i alle alderstrinn fra 13-16 år. Han har trent juniorlaget, og nå får han muligheten som hovedtrener for A-laget etter et år som spillerutvikler i Tippeliga-klubben Strømsgodset.

Vil satse på de yngre

Med all denne erfaringen fra utvikling av unge spillere, ønsker Valla nå å bygge videre på tradisjonene i klubben. —Det primære målet for Skeid, som en av landets største og beste utviklingsklubber, er å utvikle og produsere toppspillere. Jeg skal veilede dem, bruke tid på dem, stille krav til dem, og få dem til å utvikle seg, forteller Valla. Han ønsker å satse på de yngre, men  legger tydelig vekt på at gjerne skulle hatt flere rutinerte spillere i garderoben som forbilder.

NY HOVEDTRENER: Ørjan Valla styrer onsdagens økt på Skeids hjemmebane, Nordre Åsen. Denne sesongen vil han satse på de yngre, og stabilisere Skeid i toppen av 2. divisjon. FOTO: 288563

NY HOVEDTRENER: Ørjan Valla styrer onsdagens økt på Skeids hjemmebane, Nordre Åsen. Denne sesongen vil han satse på de yngre, og stabilisere Skeid i toppen av 2. divisjon. FOTO: 288563

Jobber hardt for å beholde nøkkelspillere

Etter at han kom til klubben har Valla hatt fokus på å beholde nøkkelspillerne fra fjorårssesongen, på tross av stor interesse fra andre klubber. Det er allerede klart at en av fjorårets viktigste spillere, Bruno Leite, ikke vil være med videre. — Vi jobber knallhardt med å beholde spillerne som var en del av troppen i fjor. At nøkkelspillere som Jens Rongved, Idar Nordby Lysgård, David Tavakoli, og Mansour Gueye signerte nye kontrakter med Skeid var særdeles viktig, forteller Valla. Han tror at flere unge spillere vil få sitt gjennombrudd denne sesongen, og trekker frem Ridouan Essaeh som et eksempel fra fjorårssesongen. 18-åringen ble kåret til årets spiller i Skeid, og fikk sin debut på det norske U18-landslaget.

— Jeg er meget fornøyd

Vallas fartstid i klubbens ungdomsavdeling gjør at han kjenner, og har jobbet med mange av dagens A-lagsspillere. Han har trent klubbens kaptein, Jens Rognved (20), siden Rognved var 13 år gammel. Mange andre spillere deler lignende historie med klubbens kaptein.

Rognved selv er svært glad for sin nye trener. – Jeg er meget fornøyd med ansettelsen. Jeg har hatt han som trener hele guttekarrieren min, og jeg vet hva han står for. Han kan bidra med mye positivt til laget, mener Rognved.

STOR TRO: Skeids kaptein Jens Rognved tror Ørjan Valla kan tilføre klubben mye positivt. FOTO: 288563

STOR TRO: Skeids kaptein Jens Rognved tror Ørjan Valla kan tilføre klubben mye positivt. FOTO: 288563

Skeids nye trener er Oslo-klubbens fjerde hovedtrener de siste ti månedene. Den ustabile fjorårssesongen førte til nedrykksstrid og store utskiftninger på ledersiden, i en sesong hvor mange trodde de kunne kjempe om opprykk. Nå vil Valla stabilisere klubben i toppen av 2. divisjon. — Målet for sesongen er å bli blant de seks øverste lagene, forteller han.

NFF ønsker ny 2. divisjon

Å havne blant de seks øverste lagene kan i 2016 ha større betydning enn noensinne, om Norges Fotballforbund får det som de vil. I februar arrangeres det årlige Fotballtinget, hvor alle norske klubber møtes for å diskutere endringer innenfor idretten. Før årets møte har NFF framsatt et forslag for å gjøre store endringer på seriesystemet. I følge forslaget ønsker NFF å sette inn et et nytt nivå under OBOS-ligaen, med to avdelinger på 14 lag. Dette vil bli den nye 2. divisjon. Forslaget sier også at 2016 vil bli overgangsåret, hvilket gjør at endringene settes igang allerede fra sesongen 2017. Alle lag som havner utenfor de seks øverste plassene i de fire avdelingene i 2.divisjon i 2016 vil dermed rykke ned. Valla er sterkt imot disse endringene, og har tidligere gått hardt ut mot dette i et leserinnlegg i Rana Blad den 25.01. — Jeg håper ikke dette blir vedtatt, sier Valla. Han er klar på at forslaget kun vil ramme lagene på 3.- og 4. nivå i Norge, samtidig som det ikke forbedrer norsk toppfotball.

Vi er mer enn gode nok til topp 6

Det ustabile fjoråret ga Skeid en trygg 9. plass, midt i «ingenmannsland». Likevel vil det samme resultatet føre til nedrykk denne sesongen, hvis det nye forslaget blir vedtatt. De aller fleste klubbene i 2. divisjon har vært klare på at de ikke ønsker denne endringen, men forslaget har bred støtte hos klubbene på 1.- og 2. nivå. Mye tyder derfor på at forslaget vedtas. Likevel mister ikke Skeids kaptein Jens Rognved nattesøvnen av det. — Jeg har det litt i tankene. Det er en veldig tøff avdeling vi har havnet i, men laget vårt er mer enn godt nok til å havne blant de seks beste, mener han. Rognved er samtidig tydelig på at ting må forbedres fra fjoråret, og trekker spesielt frem stabilitet i troppen og i treningsarbeidet som viktige faktorer for å lykkes med målet. — Jeg tror neste sesong kan bli bra om alt faller på plass, og de beste spillerne holder seg skadefri, sier kapteinen.


 

Fakta om forbundsstyrets forslag til endring av det norske ligasystemet

  •  Tippeligaen vil beholde 16 lag. Det vil ikke skje noen endringer i antall lag som rykker ned
  • OBOS-ligaen vil også beholde sine 16 lag. Her vil fotballforbundet endre antall lag som rykker ned, til kun to lag. I dag rykker det fire lag ned. Dette begrunner fotballforbundet med at de vil skape større stabilitet i denne divisjonen
  • 2. divisjon vil halveres i antall lag. NFF vil innføre kun to avdelinger med totalt 28 lag.
  • 3. divisjon vil også kuttes betraktelig ned. NFF ønsker kun 84 lag, inndelt i seks avdelinger. I dagens modell består 3. divisjon av 12 avdelinger med totalt 164 lag
  • 4. divisjon vil få en stor økning i antall lag. Det skal innføres 18 avdelinger med 246 lag. 14 avdelinger for den sørlige delen av landet, og 12 avdelinger for den nordlige.
  • For å oppnå dette vil NFF at alle utenfor de øverste seks plassene i hver avdeling av 2. divisjon rykker ned. Samtidig stopper de alle opprykk mellom 2.- og 3. divisjon . 

 

To Top