Reportasje

Ungdoms-OL skal engasjere unge

Ol-ilden

OSLO: Ungdoms-OL på Lillehammer nærmer seg med stormskritt. 12. februar starter det, hvor 1100 utøvere fra hele 70 nasjoner skal delta.

  • Tekst og foto: 289244

Det er ytterst få som kommer så langt som til OL. Selv om 85 prosent av alle barn er innom norsk idrett er frafallet stort. Når tenåringene blir rundt 18 år gamle forsvinner omtrent halvparten.

Arrangementet blir sett på som det største innen norsk idrett siden OL i 1994. 73 unge, norske utøvere fra 15 til 18 år skal delta. Det er også 3000 frivillige hvor over halvparten er under 30 år. Norges idrettsforbund (NIF) har en tiårig satsning som de kaller for Ungdomsløftet. Målet er å rekruttere og beholde flere unge aktive i norsk idrett.

Undersøkelser NIF har gjort viser at det er både indre og ytre årsaker til frafallet.

De ytre årsakene er naturlig og handler om interesse, prioriteringer og flytting. De indre årsakene er noe NIF er interessert i å gjøre noe med.

– Frafallet vi er interessert i å gjøre noe med er når ungdommene opplever at aktiviteten er for dårlig, treneren er for dårlig, for høye kostnader og at tenåringene syntes det tar for mye tid, sier Mads Andreassen, leder for aktivitetsutvikling i Norges idrettsforbund.

Martin Ødegaard-syndromet
Andreassen vil fremheve den viktigste årsaken, det er for mye konkurransefokus. Han forteller at det er et stort fokus på å oppnå resultater tidlig og med sosiale medier blir alt mye mer synlig ved at ting blir delt. Vi vet også at mange utvikler seg veldig ulikt og man vet aldri hvem som blir gode, for eksempel Therese Johaug som knapt vant ett skirenn før hun var 18 år, legger han til.

– I dag handler det mye om å bli så god som mulig, så tidlig som mulig, det kaller vi for Ødegaard-syndromet, og det er på en måte blitt idealbildet, sier Andreassen.

Klubbene må gjøre en innsats
Han forteller at det er det som skjer ute i klubbene som er det aller viktigste, og at det er litt av nøkkelen i Ungdomsløftet. Det er den treneren eller klubblederen som sitter i idrettslaget som egentlig må legge til rette for at ungdom skal fortsette lenger.

–Den største utfordringen er å kunne gi et variert og godt aktivitetstilbud til de som nødvendigvis ikke har ambisjoner om å satse veldig hardt i sin idrett, men som har lyst til å fortsette med aktiviteten. I dag har de svært få eller ingen tilbud, men i denne gjengen kan det være fremtidige ledere, trenere og frivillige, sier Andreassen.

Nøkkelen er det sosiale miljøet

– Vi vet at det sosiale miljøet er den aller viktigste faktoren for at ungdommen skal fortsette, har man det fellesskapet så kommer de tilbake uke etter uke, og da har man et utgangspunkt for å drive god aktivitet, sier han.

Unge ildsjeler
Andreassen forklarer at oppmerksomheten rundt ungdoms-OL kan brukes til å engasjere ungdom i norsk idrett over hele landet, både frivillige og toppidrettsutøverne.

–Det som kanskje er mest synlig på det er de 200 frivillige ungdommene vi har rekruttert fra rundt om i landet og ikke minst gjennom fakkel turneen som er ute på tur nå hvor vi setter fokuset på disse unge ildsjelene, sier han.

I forbindelse med ungdoms-OL vil prisen ”Årets Ildsjel 2016” deles ut til en frivillig under 26 år som er i en norsk idrett. Vanligvis er det ildsjeler på 60 til 70 år som blir løftet fram. Nominasjonsprosessen førte til over 400 nominasjoner fra hele Norge. Dette er engasjerte ungdommer som gjør en stor innsats i sine lokalmiljøer. Nå er det 19 ildsjeler igjen som har en stor rolle i fakkelturneen, hvor de skal tenne OL-ilden i sitt fylke.

– Oppmerksomheten dette skaper gjør at vi får frem budskapet av hva som er viktig i ungdomsidretten, også i forhold til det å beholde flere. Ungdoms-OL gir oss ekstra motorkraft til å løfte fokuset på ungdommen og det handler ikke bare om de ti dagene med idrett, men det som skjer før, under og etter lekene, sier Andreassen.

Ishockey spillerne Kristian Høvik og Sander Hurrød (16) fra Fredrikstad er tatt ut til ungdoms-OL. Der skal de blant annet konkurrere mot Finland, Canada, Russland og USA. Til daglig spiller de på Stjernens U16-lag. 12.februar skal guttene spille sin første kamp for første gang i Lillehammer.

OL-klare

OL-klare: Ishockey spillerne Kristian Høvik og Sander Hurrød er to av de 73 deltagerne som er tatt ut til ungdoms-OL. Foto:289244

Stjernen-duo
For guttene handler det om hvordan man bruker tiden sin og at man må bruke de mulighetene man får i klubben sin.

– I hockey så er det sånn at etterhvert vil treneren bruke de beste spillerne, spesielt når man kommer opp i 16 til 18 års alderen. Da begynner det å bli viktig og man vil vinne. De som da ikke har brukt mulighetene de har fått godt nok kan falle av fordi de ikke får spille like mye, sier Høvik.

Guttene forteller at de ikke har skyhøye forhåpninger for OL, men de håper å kunne spille best mulig.

– Videre er drømmen å kunne leve av hockey og komme så langt som mulig i den høyeste ligaen. Jobber man hardt så lønner det seg til slutt, sier Hurrød.

To Top