Kultur

Dance Awards 2016

OSLO: 3. januar var 300 mennesker samlet i Lørenskog hus for Norges årlige hedring av landets danseglade, Dance Awards.

Tekt og foto:288561

Årets Dance Awards, arrangert av Norges Danseforbund, ble nummer ni i rekka. Arrangør, Erik Bolme forteller at mye har forandret seg siden 2006.

Prestisjefullt arrangement
Arrangementet vokser for hvert år som går. Det blir stadig mer prestisje å få lov til å dance på Dance Awards, sier Bolme.

Kandidatene blir plukket ut via nominasjoner. Det er opp til hver enkelt danser, klubbmedlem eller andre interesserte å nominere kvalifiserte dansere. Etter administrasjonen har gjort forarbeidet er resten opp til juryen. De plukker ut de tre beste kandidatene fra hver kategori. Alle nominerte er hardtarbeidende og talentfulle dansere.

– Vinnerne velges ut i fra mesterskapsmedaljer og resultater i året som har gått. Ikke minst legges det vekt på hvor prestisje det er å gjøre det bra i de ulike grenene. I enkelte grener er det vanskeligere å nå toppen, sier Bolme.

Han forklarer at juryen alltid består av habile jurymedlemmer. Årets utvalg var Henriette Adine Tørjesen, toppidrettsansvarlig i danseforbundet, forbundets første visepresident- Beate Hofstad, Rune Haug- sportssjefen i NRK og Michael Jørgensen fra Olympiatoppen.

Arrangementet er dansens svar på idrettsgallaen, sier Bolme.

Lavprisbudsjett
Dance Awards planlegges etter et lavprisbudsjett. Arrangørene jobber i egen arbeidstid, og overtid er ikke ukjent. Forberedelsene til arrangementet starter i november, hele fire måneder i forveien.

– Vi driver veldig mye detaljert arbeid. Før arrangementet må vi skrive nominasjonstekster for hver enkelt danser, produsere videoer og innhente mye nødvendig informasjon, forklarer Bolme.

Administrasjonen i danseforbundet har en stor jobb med å samle inn nominasjonene og sehvem som har fått flest. Det finnes mange dyktige og kvalifiserte dansere. Hvem som blir valgt ut til å bli presentert under arrangementet og hvem som vinner, er til slutt opp til dommerne.

Landets beste dansere samlet
– Normalt skjer konkurranser separert. Under Dance Awards samler vi det beste fra alle grener i danse-Norge, sier Bolme.

Han mener dette gir danserne mulighet for å nytte kjentskap med hverandre. Sportsdansere, freestylere og swingere møtes vanligvis ikke.

Det var et bredt spekter av talent representert under arrangementet- også et bredt spekter av dansegrener. Hele elleve grener var representert, publikum fikk se alt fra jazz til akrobatisk rock and roll. Dans for funksjonshemmede var også å se i løpet av kvelde.

– Vi prøver å få med det meste for å si det sånn, sier Bolme.

Heder og ære
Den viktigste premien var heder og ære. Arrangementet står sterkt for danserne i Norge og en seier her betyr mye. Ved siden av dette fikk vinnerne diplom og en unik pokal.

– Dette er andre år på rad hvor vi har en egen VM-hedring, ved siden av nominasjonene. Da vil alle verdensmesterne komme ut på scenen og motta en goodiebag, sier Bolme.

Under arrangementet stod hele atten verdensmestere stilt opp på scenen, både solodansere og gruppeformasjoner. Blant dem fantes det syv VM-titler.

Årets danser
Selina Jappèe (16) fra danseklubben 2dance, var den danseren som hadde utmerket seg mest i 2015. Jenta fra Skedsmokorset ble kåret til prisen, årets danser. Med fire VM-gull og fem EM-gull i kofferten fra det forrige året var prisen vel fortjent. Jappèe har vært nominert til andre priser tideligere år, men aldri vunnet.

– Å bli kåret til årets danser er helt fantastisk. Jeg har hørt og drømt om denne prisen i flere år. Det har alltid vært store forbilder som har vunnet prisen, men jeg har aldri vært gammel nok. Å vinne på første forsøk er veldig stort og det mot to sterke konkurrenter, sier Jappèe stolt.

Årets danser: Selina Jappèe danser sin solo jazz rutine.

Årets danser: Selina Jappèe danser sin solo jazz rutine. Foto:288561

Hun opptrådte på scenen flere ganger i løpet av arrangementet. Hun forteller at dans krever ikke bare kondisjon og utholdenhet, men også perfeksjonering som teknikk og terping på små detaljer.

– Jeg trener hver dag, mellom tre til åtte timer per dag. Jeg har jobbet veldig hardt for å nå dit jeg er i dag, forteller hun.

Skedsmo jenta har danset siden hun var to år gammel. Hun har nettop gjennomført sitt beste danse-år. Nå ser hun frem til det nye året hvor målet er å utvikle seg som danser. Med VM- og EM-gull kommer ikke bare heder og ære, men også lysten til å forsvare dem.

– Synd at dans får så lite æræ
I år ble arrangementet for første gang livestreamet av NRK. Der er ingen tvil om at dans er en idrett som krever hard trening og engasjement. Dansen har uansett en tendens til å havne innenfor den kulturelle kategorien, fremfor den sportslige.

– Jeg syntes det er synd at dans får så lite ære i Norge, jeg mener vi steller istand et bedre show enn idrettsgallaen, sier Bolme.

Norge har utrolig mange dyktige dansere, med flere VM- og EM-gull enn mange andre idrettsutøvere. Hvorfor ikke flere av landets toppdansere blir representert på idrettsgallaen, kan settes spørsmålstegn ved.

Øyvind Gulli ligger på 6. plass over toppidrettsutøvere i Norge, like under Marit Bjørgen og Petter Northug. Han var første danser til å bli representert på idrettsgallaen.

Under årets Dance Awards var president i Norges Idrettsforbund tilstede. Dette til stor glede for danserne og arrangørene.

– Jeg har lært at det går an å drive idrett og smile samtidig, sa idrettspresident Tom Tvedt, tydelig imponert over danserne.

To Top