Kultur

Norges beste dansere hedret med prisutdeling

prisutdeling, dance awards, dans, idrett

OSLO: Lørdag arrangerte Norges Danseforbund ”Dance Awards 2016”. Prisutdelingen tok sted på Lørenskog hus, og inneholdt imponerende danseforestillinger fra noen av de beste danserne i Norge.

  • Tekst og foto: 288766

Det er niende gang prisutdelingen tar sted, og arrangør Eirik Bolme beskriver arrangementet som Danseforbundets svar på Idrettsgallaen.

– Det er viktig for danseverdenen i Norge å ha en slik prisutdeling, sier han.

Normalt skjer konkurranser i de forskjellige dansegrenene separert, men på Dance Awards møtes alle.

– Dette er årets ”happening”. Her møtes alle for å vise det beste av det beste fra hver gren, forteller Bolme stolt.

Undervurdert idrett
Norge er en av verdens ledende nasjoner innen dans. Likevel var det kun ett dansepar som var nominert i årets Idrettsgalla, nemlig Thorbjørn Urskog og Flora Bouchereau. Duoen vant VM-gull i boogie-woogie for femte gang på rad. På årets Dance Awards ble duoen kåret til ”Årets par”.

– Dans er absolutt en undervurdert idrett i Norge, sier Bolme.

Norge har mange dansere på toppnivå, og danseåret 2015 har vært spennende for de norske utøverne.

– Totalt har vi 18 nye verdensmestere. Selina Jappé skrev norgeshistorie da hun vant VM i jazz solo senior, og discodanser Øyvind Gulli har akkurat fått toppidrettsstatus, forteller han.

Viktig å hedre danserne
Madeleine Enersen Hellerød har selv vunnet ”Årets danser” 3 år på rad. I tillegg har hun ni VM-gull, fem EM-gull, og 39 NM-gull å vise til. I en alder av 20 år har Hellerød sluttet som konkurransedanser. Likevel er hun tilstede under årets Dance Awards, hvor hun skal dele ut en pris.

– Det er veldig gøy å få æren av å dele ut pris, spesielt ”Årets nykommer”. Dette er den første prisen jeg ble nominert til, og vant, da jeg var 13 år, forteller hun.

Hellerød har aldri tjent penger på dansen, selv om hun har vært på topp i verden. Likevel har det aldri stoppet henne i å drive med det hun liker best. At toppdanserne ikke blir invitert på Idrettsgallaen, synes hun er synd.

– Dans blir ikke anerkjent på samme måte som andre idretter i Norge, sier hun.

Derfor synes hun Dance Awards og prisutdeling er en flott, fordi det er viktig å hedre danserne.

– Det å bare bli nominert er stas. Og når man vinner er det veldig stort, fordi det er ikke bare din egen gren som er med i konkurransen, sier Hellerød.

13 priser
Konferansierene for kvelden er Trine Dehli Cleve og Øystein Lühr-Sæthre. Duoen leder publikum gjennom prisutdelinger og forrykende danseforestillinger. Publikum får se VM koreografier og showdans laget spesielt for anledningen.

Totalt skal 13 priser utdeles i løpet av kvelden. Blant annet årets klubb, årets gruppe, årets bilde og årets konkurranse kåret. I løpet av kvelden kommer årets verdensmestre opp på scenen for en ekstra oppmerksomhet. De hedres med VM-kalvakade, goodie-bag, gavekort og applaus fra publikum.

Før verdensmesterne i jazz formasjon kommer opp på scenen for å fremføre sin koreografi, forteller konferansier Lühr-Sæthre om en spesielt spennende situasjon fra VM i Polen.

– I finalen ble det omdans mellom Norge og Sør-Afrika, så begge gruppene måtte danse på nytt. Når vinneren skulle kåres, tok konferansieren det norske flagget og la det øverst på pallen, forteller han før gruppen tar scenen med storm.

En samkjørt gruppe dansere leverer et imponerende show og viser seg verdige VM-tittelen.

Stolte vinnere
Den gjeve prisen,”Årets danser”, gikk til Selina Jappée. Jenta fra Skedsmokorset har blant annet fire VM-gull og fem EM-gull å vise til.

– Jeg hadde ikke forventet at første sesong som senior skulle gå så fint. 2015 har vært et eventyr, spesielt VM i jazz og moderne i Polen, forteller Jappé.

Vinner av årets nykommer ble Sofie Bjerknes Larsen.

– Jeg har selv sunget nasjonalsangen for venner og konkurrenter, og det er ubeskrivelig deilig når det endelig er meg som står på toppen, sier hun stolt.

– På toppen av pallen, med gull rundt halsen og nasjonalsangen vår, da blir det ikke bedre. Det er stort å vinne VM for Norge, bekrefter konferansier Trine Delhi Cleve.

Årets trener
Årets trener blir beskrevet som en trener som får frem gode resultater, ser elevene og bidrar til rekruttering. Vinneren av denne prisen står også bak discogruppen ”Bounce”. Gruppen har vunnet både EM og VM.

– Dette er ekstremt stort, sier vinneren av prisen, Guro Person. Den takknemlige prisvinneren forteller hvor betydningsfullt det er å bli nominert til en slik pris.

– Det finnes så utrolig mange flinke trenere, dette betyr utrolig mye for meg, sier hun.

Æresmedlemsprisen
– I kveld har jeg lært at man kan drive idrett og smile samtidig, uttaler Idrettspresident Tom Tvedt spøkefullt.

Og med det blir kveldens siste pris delt ut av Tvedt og president i Norges Danseforbund, Harald Bråthen. Æresmedlemsprisen gikk til en meget overrasket konferansier, nemlig Øystein Luhr-Sæthre. Han mottok prisen med en stående applaus fra publikum.

– Den så jeg ikke komme, sier vinneren.

Æresmedlemsvinneren snakker varmt om Norges Danseforbund. Han beskriver forbundet som en familie som han aldri vil slutte å være en del av. For ni år siden var han var mannen bak ideen til prisutdelingen.

– Jeg er veldig stolt av Dance Awards, forteller han.

Sportsdans: Jonas Pettersen og Helene Spilling fremfører en ”Star Wars”-inspirert koreografi.

Sportsdans: Jonas Pettersen og Helene Spilling fremfører en ”Star Wars”-inspirert koreografi.

Verdensmestere: Jazz formasjon fra danseklubben 2 Dance.

Verdensmestere: Jazz formasjon fra danseklubben 2 Dance.

 

To Top